Június 4-e a magyarok gyásznapja


Trianon aljas szándékkal, tudatosan eltervezett


gyilkossági kísérlet volt Hazánk ellen



A trianoni tragédiára emlékeztek 2011. június 4-én az egész Kárpát-medencében és a világban szétszóródva élõ magyarok. Verõcén, a Kárpát-Haza Templománál Bethlen Farkas, Verõce polgármestere hívogatta az emlékezõket a Lósi-völgybe.



A Nemzeti Összetartozás Napján Csuka Tamás ny. református püspök hangsúlyozta: nagy szükség van az összetartozásra, s mint mondta, õ 364 napon keresztül ápolja a nemzeti összetartozást, június 4-e számára gyásznap! Rámutatott: évtizedeken át nem lehetett beszélni Trianonról, még ma is ha szólunk róla, Trianon nevét alig vagy egyáltalán nem említjük. Nevezték békeszerzõdésnek, békediktátumnak, épp csak a béke szó nem állja meg a helyét. Csuka Tamás véleménye szerint: Trianon aljas szándékkal, tudatosan eltervezett gyilkossági kísérlet volt Hazánk ellen. Aki nem revizionista, nem is magyar ember – mondta a református püspök, aki arra kérte hallgatóságát, ne legyünk magukat önfeladó nemzet, hanem higgyünk Magyarország feltámadásában.


Az emlékezõ eseményen fellépett Faragó Laura énekmûvész, a verõcei Cantus Beatus énekkórus, valamint Kis Ernõné Anka, Alsópetény volt polgármestere Trianonról szóló versét szavalta el.


­­­­­­­­­­­­­­­­­­_________



A trianoni gyásznapról egy korabeli tudósítás így szól: – „A budapesti templomokban ma délelõtt megkondultak a harangok, a gyártelepek megszólaltatták szirénáikat és a borongós õszies levegõben tovahömpölygõ szomorú hanghullámok a nemzeti összeomlás fájdalmas gyászát jelentették... Ma tehát elszakították tõlünk a ragyogó magyar városokat, a kincses Kolozsvárt, a Székelyföldet, a Rákócziak Kassáját, a koronázó Pozsonyt, az iparkodó Temesvárt, a vértanúk városát, Aradot és a többit mind, felnevelt kedves gyermekeinket, a drága, szép magyar centrumokat. Ma hazátlanná tettek véreink közül sok millió hû és becsületes embert... A város és az ország némán, méltóságteljesen, de komor daccal tüntetett az erõszakos béke ellen. Egész Budapest a gyászünnep hatása alatt állot...”


Eva Maria Barki, Bécsben élõ ügyvédnõ, emberjogi harcos évtizedek óta kiemelten harcol az elcsatolt területeken élõ magyarok emberi méltóságáért. A trianoni békediktátumot – jogi alapokra hivatkozva – semmisnek nyilvánította már 2008-ban vele készült interjúmban. A Nemzetközi Erdély Bizottság elnökasszonya kijelentette: – A nemzetközi jog alapján Trianon semmis, jogos a revízió követelése, annál is inkább, mert az autonómia követeléseket nem teljesítették. Feltétel természetesen a politikai akarat és cselekvés. Több nemzetközi jogász véleménye: feltétel, hogy az érintett államok élesen és ne csak félszívvel tiltakozzanak…


Ma már egyre többen kérik, kérjük idehaza és a világban élõ magyarok: – Igazságot Magyarországnak! Fohászunk elõbb-utóbb meghallgatásra talál…



Frigyesy Ágnes


A szerzõ felvételeivel