Szentszéki nyilatkozat Boldog II. János Pál ereklyéjének kitételérõl


II. János Pál ereklyéje, amely elõtt a hívek leróhatják tiszteletüket a boldoggá avatás alkalmából


Egy vérampulla, amelyet egy értékes, a pápai liturgikus szertartások hivatala által külön ebbõl a célból készíttetett tartóban helyeztek el. Az április 26-án, kedden közzétett szentszéki közlemény a továbbiakban részletesen elmagyarázza az ereklye származását. II. János Pál kezelõorvosai, vért vettek a pápától betegségének utolsó napjaiban, hogy azt a (római) Gyermek Jézus kórház transzfúziós központjának rendelkezésére bocsássák egy esetleges vérátömlesztés céljából.


Ez az Isacchi professzor által vezetett központ volt ugyanis megbízva azzal, hogy ezt az orvosi ellátást biztosítsa a pápa részére. Mivel végül nem került sor vérátömlesztésre, a pápától utoljára vett vért négy tartályban õrizték meg. Kettõt ezek közül II. János Pál pápa magántitkára, Dziwisz bíboros rendelkezésére bocsátottak, a másik kettõ pedig a Gyermek Jézus kórházban maradt, ahol a kórház szerzetesnõvérei azt nagy tisztelettel megõrizték.


A boldoggá avatásra való tekintettel ennek a két tartálynak a tartalmát egy-egy ereklyetartóban helyezték el. Az elsõt május elsején, a boldoggá avatás szertartásán állítják ki, hogy a hívek leróhassák elõtte tiszteletüket, majd pedig a pápai liturgikus szertartások hivatalának gondozásában lévõ ún. „Sacrarium”-ban helyezik el, ahol már több fontos ereklyét õriznek.


A második tartályt visszaviszik a Gyermek Jézus kórházba, ahol a szerzetesnõvérek az elmúlt évek során hûségesen õrizték az értékes ereklyét. A vér folyékony állagát az magyarázza, hogy a vérvételkor az üvegcsébe véralvadás elleni, antikoagulációs anyagot helyeztek – olvassuk a szentszéki közleményben.


(Forrás: Vatikán/Barotai Imre atya - Kalocsa-Kecskeméti Érsekség)