Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács területi szervezeteinek március 15-i programja



Március 15-én az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács központi ünnepségét Csíkszeredában tartja, ahol szülõföldjükön kitartó, nyelvüket, kultúrájukat és nemzeti hovatartozásukat óvva õrzõ véreink már magyar állampolgárként köszönthetik a közös Hazát. A 17 órakor kezdõdõ Vár téri megemlékezésen beszédet mond Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint Tõkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.


Kolozsváron az emlékezõk 11 órakor a Protestáns Teológiai Intézet épülete elõtt gyülekeznek, majd onnan a Szent Mihály templomig vonulnak. Az ökumenikus ünnepi szentmise 12 órakor kezdõdik, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Sándor Krisztina alelnök mond ünnepi beszédet. A mise után a résztvevõk a volt Biasini szállóhoz vonulnak, ahol egyórás ünnepi mûsor, illetve koszorúzás keretében az EMNT részérõl Gergely Balázs régióelnök köszönti az egybegyûlteket. Az emlékezõk 15 órakor a fõtéri Bem-háznál helyeznek el koszorút, az ifjúsági szervezetek ünnepi mûsora pedig 17 órakor kezdõdik a Fõtéren. Az operett kedvelõi 18.30 órakor a Kolozsvári Magyar Operában megtekinthetik az intézmény mûvészi elõadásában a Mária fõhadnagy címû produkciót, 19 órakor pedig a Mátyás király szülõháza elõtti téren ünnepi mûsoron vehetnek részt.


Az EMNT Maros megyei szervezete március 12-én, szombaton 17 órától megkoszorúzza a marosvásárhelyi Székely vértanúk emlékmûvét, majd 18 órától jelen lesz a Kultúrpalotában a Magyar Országgyûlés elnöke, dr. Kövér László fogadásán, aki átveszi az SZNT Gábor Áron-díját. A szervezet képviselõi március 15-én, kedden 12.30-tól a marosvásárhelyi Petõfi-szobornál koszorúznak, majd 17 órától részt vesznek Csíkszeredában az EMNT központi ünnepségén. Útközben a küldöttség megáll Fehéregyházán, ahol Petõfi Sándor emlékmûvénél tisztelegnek.


Temesváron a 16.30-kor kezdõdõ szabadfalui Petõfi-emlékmû megkoszorúzása után, a belvárosi református templomban - a Temes megyei EMNT meghívására - dr. Raffay Ernõ magyarországi történész elõadását hallgathatják meg az érdeklõdõk. Szintén elõadás keretén belül emlékeznek 1848-ra Aradon is. Itt március 14-én, délután 18 órától video vetítéssel egybekötött, „Arad és a Délvidék 1848/49-ben” címmel megemlékezõ elõadást tart dr. habil. Zakar Péter egyetemi tanár.


A március 15-i rendezvénysorozatnak négy helyszíne is lesz Nagyváradon: a rogériuszi református templomban a délben kezdõdõ megemlékezésen az EMNT részérõl Zatykó Gyula Bihar megyei alelnök mond beszédet, míg a Petõfi-parkban felállított Petõfi Sándor mellszobornál Nagy József Barna, a Bihar megyei EMNT ügyvezetõ elnöke osztja meg ünnepi gondolatait a résztvevõkkel. Az Ezredévi Emléktéren, Szacsvay Imre szobránál fél kettõkor kezdõdik majd az ünnepi mûsor. Itt Pelczné dr. Gáll Ildikó európai parlamenti képviselõ, a Fidesz alelnöke és Török Sándor, a Bihar megyei EMNT elnöke mond beszédet. A 15 órakor kezdõdõ misén Kiss Albert apát-kanonok, olaszi plébános köszöntõje után Orbán Mihály, az EMNT partiumi régióelnöke szólal fel, és koszorúkat helyeznek el a templom kriptájában található Farszádi Kovács István százados síremlékénél.


Szatmáron, az EMNT székházban ünnepi mûsorral emlékeznek a szabadságharcra. A 17 órától kezdõdõ rendezvényen az egybegyûlteket Veres-Kupán Enikõ, az EMNT Szatmár megyei szervezetének elnöke köszönti, majd beszédet mond dr. Vinnai Gyõzõ, a FIDESZ országgyûlési képviselõje. Gnándt Zoltán történész 1848 üzenete” címmel tart elõadást, és ezt követõen szavalatok és Kossuth nóták hangzanak majd el a Kölcsei Ferenc Fõgimnázium diákjainak elõadásában. Ezt gyertyás felvonulás követi a Kossuth emléksírhoz, ahol 19 órától ökumenikus istentiszteletet tart Nt. Dr. Korda Zoltán református lelkipásztor, Ft. Merlás Tibor római katolikus plébános, valamint Ft. Pallai Zoltán görög katolikus lelkipásztor.


Szintén ünnepi istentiszteletet tartanak délután 5 órától Zilahon is. A belvárosi református templomban Püsök Sándor Csaba lelkipásztor szolgál, valamint fellép a belvárosi református egyház kamarakórusa is. Ezt követõen a templomkertben megkoszorúzzák az 1848-49-es emlékmûvet, amelyet 1990-ben állított Zilah magyarsága.


Nagybányán délelõtt 11 órakor zarándoklattal kezdõdik az ünnepi megemlékezés. A zászlós felvonulás a Virághegyi temetõ negyvennyolcas emlékhelyétõl indul és az út során az EMNT szervezet helyi vezetõi virágot helyeznek el Lendvay Márton színész, nemzetõr városligeti szobránál, a Teleki Magyar Ház udvarán felállított Teleki szobornál, a Fekete Sas fogadó oldalán elhelyezett Petõfi emléktáblánál, valamint Fésûs Menyhért, a város elsõ, '48-as polgármestere síremlékénél a római katolikus temetõben. Koltón a vasárnap 11 órakor kezdõdõ istentisztelet után a Máramaros megyei EMNT képviselõi Petõfi és Teleki szobrainál koszorúznak.


Székelyföld minden városában ünnepi mûsorokkal emlékeznek az 1848-49-es szabadságharc eseményeire. A gyergyószéki EMNT képviselõi 10.30 órakor az örmény templom udvarán Czetz János honvédtábornok emléktábláját koszorúzzák meg, majd a Szent Miklós templomban 12 órakor kezdõdõ ünnepi szentmisét megelõzõen a római katolikus temetõben Kiss Antal és Ferenczy György honvédszázadosok sírjánál helyeznek el virágot. A misét követõen a Petõfi és Kossuth szobroknál folytatódik a megemlékezés és a koszorúzás.


Kézdivásárhelyen a szervezet képviselõi 13 órától a Gábor Áron téren található Gábor Áron szobrot koszorúzzák meg, Kovásznán a Demokrácia Központban kihirdetik a „Magyarnak lenni jó!” rajzpályázat nyerteseit, majd Szabó Tünde orbaiszéki EMNT elnök és Gazda József SZNT alelnök mond beszédet. A rendezvénysorozatot az 1848-as emlékmûig való fáklyás felvonulás zárja. Baróton délután 16 órától a Véczeri emlékmûnél tartandó megemlékezésen jelen lesz az EMNT erdõvidéki szervezete is. Beszédet mond többek közt Szép Béla, az EMNT erdõvidéki elnöke, majd a szervezet munkatársai koszorúzással emlékeznek a forradalom halottaira.


Sepsiszentgyörgyön már egy nappal korábban, március 14-én „A Márciusi helyszínelõk címû”, fiataloknak szóló versennyel indul az ünnepi program. A vetélkedõn tizenkét negyvennyolcas helyszín felkeresésével elevenítik fel a szabadságharc fõbb háromszéki eseményeit a fiatalok. Március 15-én, 11 órakor a Váradi József Iskola dísztermében díjazzák a „Magyarnak lenni jó!” rajzpályázat nyerteseit. Az Erzsébet parkban, az 1848-49-es honvédemlékmûnél 15.30-kor szervezett megemlékezésen az EMNT sepsiszéki szervezetének képviseletében Nemes Elõd ügyvezetõ igazgató és Fábián László irodavezetõ helyez el koszorút.


Székelyudvarhelyen, a Márton Áron téren a déli harangszó után kezdõdõ ünnepségen részt vesznek a helyi EMNT képviselõk is. Székelykeresztúron, az unitárius templomban id. Szombatfalvi József unitárius lelkész szervezésében egyházi ünnepélyt tartanak 11 órától kezdõdõen.


Az eddigi hagyománynak megfelelõen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Brassó megyei szervezete megkoszorúzza a bodolai temetõ honvéd-sírjait, részt vesz az alsótömösi Magyarvár emlékmûnél szervezett ünnepségen, valamint Négyfaluban, a Petõfi-szobornál és a Honvéd-emléknél, illetve Fogarason is koszorúz.



(Forrás: EMNT Sajtóiroda, Fazakas Annamária)



Továbbította: Frigyesy Ágnes