Kedves Olvasóim!

Kicsoda Daniel Cohn-Bendit, aki ordítozva akarta megmondani Orbán Viktornak a tutit! (Szerencsére nem jött össze neki...) Egy marxista anarchista, aki a 1968-as prágai tavasz idején is rossz oldalon állt!!! A francia trikolór helyett pedig a vörös színû zászló használatát javasolta!!! Add tovább, tudja meg mindenki, ki volt az az "elmebeteg" szerdán Strasbourgban az EP-ülésen! F. Ágnes

_______________________________





Daniel Cohn-Bendit


Ez a közzétett változat, ellenõrizve: 2011. január 23.


A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából





























Daniel Cohn-Bendit





Született



Montauban, Franciaország
1945. április 4. (65 éves)



Nemzetisége



német



Foglalkozása



politikus





Daniel Marc Cohn-Bendit (Montauban, 1945. április 4.) politikus, az 1968-as franciaországi diáklázadások egyik vezetõje. Jelenleg képviselõ és az Európai Zöldek - Európai Szabad Szövetség frakció társelnöke az Európai Parlamentben.









Tartalomjegyzék


[elrejtés]




Pályafutása [szerkesztés]


Cohn-Bendit Montauban született (Franciaország) német-zsidó szülõk gyermekeként, akik a nácizmus elõl menekültek ki Németországból 1933-ban. Gyerekkorát itt töltötte, majd 1958-ban Németországba költözött. Középfokú tanulmányait a felsõ középosztály által kedvelt Odenwaldschule in Heppenheim-ben végezte. Mivel születésekor hivatalosan hontalan volt, 14 éves korában a német állampolgárságot választotta, annak érdekében, hogy elkerülje a sorkatonai szolgálatot.


1966-ban visszatért Franciaországba, és a nanterre-i egyetemen kezdett szociológiai tanulmányokat. Több anarchista csoporthoz csatlakozott, majd 1968-ban a de Gaulle-kormány elleni diáktüntetések egyik vezéralakja lett.


1968-as évek [szerkesztés]


Az 1968-as prágai tavasz elnyomásakor a szovjet beavatkozást támogatta.[1] A „Dany le Rouge“, vagyis "vörös Dany" becenevet kapta ebben az idõben, mikor javasolta a francia trikolór helyett a vörös zászló használatát. Nyilatkozott: "Marxista, anarchista vagyok". 1968 október 21.-én kiutasították Franciaországból. Németországban, Frankfurtban a német anarchistákhoz csatlakozott.


Karrier [szerkesztés]


1984-ben belépett a német zöld pártba. 1989-ben Frankfurt alpolgármestere lett. 1994-ben a párt színeiben az Európai Parlament tagjává választották. 1999-ben a francia zöldek listáját vezette. 2002-ben választották az európai zöldek frakciójának társelnökévé.


---------------------------------------------------------------------------------------------------