Kedves Olvasóim,


ma éjfél után szerencsésen hazaérkeztem Strasbourgból. Nagy élmény volt személyesen részt venni a magyar elnökség bemutatkozásán, annak ellenére, hogy bizonyos balliberális zöld erõk próbálták nagy hanggal, elképesztõ arroganciával elterelni a figyelmet a lényegrõl! S nem a magyar elnökség programjáról mondtak véleményt, hanem a magyar médiatörvényt kritizálták parancsra úgy, hogy véleményem szerint azt el sem olvasták... Ez nem a magyar kormány hibája, ahogy a Jobbik most próbálja ezt sugallni, hanem azok szégyene, akik gátlástalanul részt vesznek e mesterségesen gerjesztett hecc-kampányban! Így akarják aláásni az Orbán-kormány 2/3-os sikerét! Holnap folytatás következik! Jó éjt, Frigyesy Ágnes


Alábbi tudósításomat tegnap küldtem haza...


A magyar elnökég élénk támadások közepette mutatkozott be Strasbourgban


Orbán Viktor megvédte hazája becsületét






Számunkra történelmi igazságtétel, hogy itt állhatunk Önök elõtt. A 2. világháború alatt és azt követõen, majd az 1956-os forradalom alatt mi adtuk a legtöbb véráldozatot, mi buktattuk meg elõször a kommunista rendszert. Mi az egységes Európában vagyunk érdekeltek - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök 2011. január 19-én Strasbourgban a magyar elnökség bemutatkozása alkalmával.


Az elnökség programjának bemutatása után élénk vita alakult ki a plenáris ülésen, de a képviselõk többsége nem a programpontokat véleményezte, hanem a liberális és baloldali képviselõk hecc-kampányba kezdtek a már érvényben lévõ magyar médiatörvénnyel szemben. Orbán Viktor felhívta a képviselõk figyelmét, hogy az általuk kifogásolt médiatörvény az 1986-os, a kommunista rendszerben elfogadott sajtótörvényt helyezte hatályon kívül, melyben akár újságokat is meg lehetett volna szüntetni. Ez soha senki sem kifogásolta az elmúlt 20 évben, pedig igen antidemokratikus volt. Az Európai Tanács új elnöke azt javasolta a képviselõknek, hogy a médiatörvény vitájában térjenek vissza a józan ész és az ésszerû érvek talajára.


Orbán Viktor határozottan kiállt hazája becsületének védelmében az ezt követõ nemzetközi sajtótájékoztatón, ahol legalább 150 újságíró jelent meg. Hangsúlyozta: nem fogadja el, hogy bárki megkérdõjelezze a magyar nép demokartikus elkötelezettségét. Magyarországon ma a jogállam megerõsítése folyik egy olyan jogállamot lebontó politika után, amelyet Önök sohasem kifogásoltak. Arra a következtetésre kell jutnom, hogy önök számára nem a médiatörvény jelent problémát, hanem az a körülmény, hogy Magyarországon a magyar nép Európában példátlan összefogást hozott létre, és kétharmados többséget adott egy politikai erõnek. Meggyõzõdésem, hogy ez Európa javára válhat - mondta a liberális és baloldali képviselõk vádjaira válaszul a kormányfõ.


Surján Lászlót, az Európai Néppárt elnökségének tagját a folyosón kérdeztük meg benyomásairól: - Döbbenetes volt végighallgatni a vitát. Még a szocialisták is korrektebbek voltak, mint Bokros Lajos. Radnótit idézte. Alapszabály: verset idézni nem szabad, mert a tolmácsok nem tudnak kapásból mûfordítani. Amúgy a verset szeretem, nekem is szülõhazám... Ezt követõen felsorolta az összes buta vádat, s visszafordulást sürgetett. Bokros tönkretette az MDF-et, s most piszkos lábát próbálja a miniszterelnökbe törölni. Orbán Viktor, helyesen nem is válaszolt neki.

A médiatörvény elleni támadásoknak semmi köze nincs Magyarország soros elnökségéhez. Ám tudható volt, hogy támadások lesznek, mindig vannak, ha erõs néppárti miniszterelnök a Tanács elnöke. A súlyukat vesztett szocialisták és liberálisok ekként próbálnak visszakapaszkodni a fõvonalba. Egészében véve mégis gyõzelemrõl beszélhetünk. Már rég visszaléptek az un. 7-es cikkely alkalmazásától, nem esett szó Magyarországot elítélõ nyilatkozatról sem, külön vitát sem tartottak. Az pedig megsemmisítõ volt, amikor Orbán Viktor a fejükhöz vágta: a magyar médiatörvény keretei között kiegyensúlyozatlan politikai vélemény miatt senkire nem lehet bírságot kiszabni.

Frigyesy Ágnes Strasbourgból


(További beszámoló (fotókkal) két nap múlva várható)