„Magyar mivoltodat, az Úr legszebb ajándékát, meg ne tagadd soha!”


Wass Albert íróra emlékeztek Verõcén



Az Úristen kegyelmébõl azonban nincsen veszedelem a megmaradás lehetõsége nélkül. Ha fölismerjük a veszedelmet, és él bennünk az akarat, hogy segítsünk magunkon, az Úr is velünk lesz – kezdte ünnepi beszédét Cselényi László Verõcén, 2010. január 8-án. A 103 évvel ezelõtt született Wass Albert erdélyi íróra emlékezõk elõtt a Duna Televízió volt elnöke Wass Albert: A magyar nemzet hét parancsolata címû írására építette beszédét.


Tiszteld és szeresd a te Uradat, Istenedet, teljes szívedbõl, minden erõdbõl, és rajta kívül más istened ne legyen. Bálványt ne imádj! A pénz mindössze eszköz, nem istenség. Érdekimádat, ön-imádat hamis utakra vezet embert és nemzetet egyaránt.” Így beszél a pénzrõl, vagyonról az az ember, akit harácsoló, népnyúzó kizsákmányolónak nevezett a szovjet-román kommunista rezsim, s akit saját szellemén kívül mindentõl és mindenétõl megfosztottak – egészítette ki az erdélyi író gondolatát Cselényi László.


Magyar mivoltodat, az Úr legszebb ajándékát, meg ne tagadd soha! Õrizd, ápold, add át fiaidnak, mert csak addig marad rajtatok az Úr szeme, míg e nemzethez hívek maradtok. Ki nemzetét elhagyja: az Urat tagadja meg, s elvész nyom nélkül a népek tengerében. – Fennkölt gondolat, s egyes örök finnyáskodók azt mondhatnák: micsoda idejét múlt, „negyvennyolcaskodás”, bõsz magyarkodás. Ám ezt nyomban követi a 3. pont, tessék csak figyelni – hangsúlyozta az ünnepi szónok:


De ne gyûlöld azt, aki más nemzethez tartozik. A gyûlölet méreg, mely megmérgezi az elmét, és gyûlöletet terem. Rokonod minden isten-fia ember, bármely nyelvet beszéljen is. Így beszél, ilyen intelmet hagy ránk az az ember, akit származásáért üldöztek, lefasisztáztak, lenacionalistáztak, romángyûlölõnek neveztek. Aki a Funtineli boszorkány címû világremekében örök emlékmûvet állított az egyszerû erdélyi román embernek – hangsúlyozta Cselényi László.


Szeress minden magyart, mert testvéred Õ: nemzeted fia. Segítsd és támogasd, mert közös hazát adott nektek az Úr. Ki testvére ellen fordul, vagy megcsalja azt: önmagát rövidíti meg ezzel, saját nemzetét gyöngíti, s az Úr parancsa ellen vétkezik. Ki széthúzás magját veti el: romlást arat. Ez volna az az intelem, amit mind a mai napig képtelenek vagyunk meghallani. Káinok és Ábelek vagyunk, harcikutyák módjára mardossuk egymást, cafrangos fülekkel, sáros sebekkel fetrengünk. Önmagunkban keressük az ellenséget, mert a széthúzás démona a fülünkbe súgta: teremtsd meg az ellenségképet, hogy legyen kit gyûlölnöd… – replikázott Wass Albert emelkedett gondolatára a Duna Televízió volt elnöke. Majd így folytatta az írót idézve: – Ki bántja a magyart: téged is üt. Nemzeted jussát, igazát védeni kötelességed. Csak úgy lesztek erõsek, ha megvéditek egymást. Bárki magyar vesztesége a te veszteséged is. – Ezzel szemben mindig van magyar, akinek vesztét kívánjuk, akit felnégyelnénk, kerékbe törnénk, karóba húzatnánk, ha nem illeszkedik a kánonba, ha önállóskodni merészel, ha kiemelkedni próbál, ha bízni próbál saját gondolataiban, akaratában. Mert egyesek úgy gondolkodnak: mi is lenne a nyájjal, ha autonómok lennének a birkák? – mutatott rá Cselényi. Majd ismét Wass Albert következett: – Légy becsületes, tisztességes és igaz! Ezek azok az emberi értékek, melyeken nemzeteknek, országoknak épülniök kell. Hamis szó, hamis cselekedet ingoványba vezet. Aki csalásra épít: nyakát töri. A felelõtlen ember homokra épít, amit elfúj a szél, és elmos az esõ. A becsületesség olyan, mint a sziklakõ: kemény és maradandó. Bár úgy tûnik ma, mintha csak a hamisak, gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld õket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövendõ az igazaké. Haladj csak bátran a becsület és tisztesség útján, a jövendõ az igazakkal van. A Duna Televízió volt elnök szerint, mi, akik itt egybegyûltünk, tudjuk: még hallgatnak, még csak némán fogják egymás kezét, még csak a szemükkel keresik egymást, de egyre növekszik az igazak száma.


Majd ismét a jeles erdélyi írót idézte az ünnepi szónok: – Legyetek bátrak és hûségesek egymáshoz és a magyar nemzethez, mert az Úr szereti a bátrakat és a hûségeseket, s megsegíti azokat, akik az igazság útjain járnak. Õrizzétek szívetekben ezeket a parancsolatokat, s meglássátok: az Úr veletek lesz! – Ezzel a gondolatsorral hajtsunk fejet az író emlékezete elõtt. Nem kell õt isteníteni, mert van Istenünk, nem kell õt misztifikálni, mert nem nagyobb misztérium bármelyik embertársunknál. Nem kell õt legendásítani, mert nem szorul rá – hangsúlyozta Cselényi László, majd hangsúlyozta: – Vegyük át tõle azt, ami a szívünkhöz szól, olvassuk tõle azt, amit a legjobban szeretünk. A legnagyobb író is bírálható, a legnagyobb elme birtokosa sem szent. Mert mindannyian esendõek vagyunk. Életmûvébõl ki-ki ízlése szerint merítsen erõt, de ne engedjük, hogy ez a hányatott sorsú, messzire kergetett, sokat szenvedett, honvágytól mardosott, egy kicsit mindannyiunk sorsát megtestesítõ íróember irodalmi megítélése és emlékezete politikai karanténok áldozata legyen!


A Verõcei Polgári Kör és Bethlen Farkas polgármester által szervezett ünnepi rendezvényen Wass Albert mûveit Incze Ildikó színmûvész és Sztankó Dávid szavalta. Tárogatón közremûködött Nagy István, a mûsort vezette: Katona Erika, a Duna Televízió népszerû mûsorvezetõje.



Frigyesy Ágnes


A szerzõ felvételeivel