Nemzeti zarándoklat Doberdóba




Ma délután 15 órakor eredeti helyére, az olaszországi Doberdo del Lagóhoz tartozó Visintini faluban található Magyar Kápolnába kerül vissza az a Krisztus-szobor, melyet elsõ világháborús hadizsákmányként – évtizedeken át – õriztek Debrecenben. A becslés szerint 400 évvel ezelõtt Firenzében készült alkotás elhelyezésére nemzeti zarándoklatot szervezett Tõkés László EP-alelnök vezetésével az Emberi Méltóság Tanácsa.


Lomnici Zoltán, a Legfelsõbb Bíróság volt elnöke, az Emberi Méltóság Tanácsának vezetõje a ma reggeli budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: – Az olaszországi Doberdónál elesett, jeltelen sírban nyugvó magyar katonákra emlékeznek délután. Székesfehérváron csatlakozik hozzájuk Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés-püspök, aki Magyar Kápolnában szentmise keretében áldja meg a különleges sorsú Krisztus-szobrot.


Tõkés László EP-alelnök a zarándokút elõtt rámutatott: – A doberdói csatatér több százezernyi áldozatának emberi méltóságáért szállnak síkra, amikor – megszenvedett sorsuk példázataként – a kilencven évvel ezelõtt elorzott Krisztus-szobrot a Magyar Kápolnába vissza- és helyreállítják.


A Cappella Ungheresét, a Magyar Kápolnát az I. világháború idején, 1918-ban magyar katonák kezdték építeni, de az épület befejezetlen maradt. Tavaly õsszel Szunai Miklós építész saját költségén újíttatta fel a kápolnát.


A Doberdó-fennsík a magyar hadtörténelem egyik legfontosabb emlékhelye és egyúttal a magyar katonai helytállás és hõsiesség jelképe. Tõkés László EP-alelnök kijelentette: – A Szent Benedek emlékének szentelt „Capella Ungherese” hadd váljon ezáltal a kiengesztelõdés európai jelképévé, egy a jövõben felállítandó Európai Emlékhely áldott szentélyévé!



Frigyesy Ágnes