Papp professzor rendkívüli szívútja


Jelenczki István dokumentumfilmje az Uránia Filmszínházban



Rendkívüli életút, rendkívüli eredményekkel, rendkívüli akadályokkal. Valahogy így jellemezhetnénk Papp Lajos professzor emberéleteket mentõ pályáját. Tiszta, egyenes, magyar utat választott neki a Jóisten, s Õ ehhez az Úthoz ragaszkodott, feltehetõen ragaszkodik mindhalálig.


Ha nehéz köveket gördítettek elé, nem kerülte ki az akadályokat, próbálta eltolni útjából a köveket, falakat. Vélhetõen ellenfelei, akik ellenségei a magyarságnak is, tudatosan akadályozták életpályáját!


Rendkívüli életút, rendkívüli eredményekkel, rendkívüli akadályokkal. Papp Lajos professzor a legcsodálatosabb hivatást választotta magának, orvos lett, embertársainak gyógyítója. Hite, ahogy a fa évgyûrûje az évek során, egyre nagyobbra növekedett. Már arra is volt ereje, hogy kimondja, kik akadályozzák, adott esetben kik verték meg brutálisan az úton. (Papp professzor szerint az izraeli titkosszolgálat emberei.) Csak hogy félreállítsák. Láthatatlan sötét-erõk sztrájkra buzdítják a nõvéreket, akik betegeik árulói lesznek, és egy kórházi diktatúra áldozataivá válnak…Így akadályozzák a gyógyító orvost, nehogy életeket menthessen! Döbbenetes, rendkívüli helyzet: nincs szívmûtét a kórházban! Az életmentés útjába akadályokat görgettek. Papp professzort „keresztre feszítették”: féléves tanulmányi szabadságra küldték, csak ne használhasson! De Papp Lajosnak erõsebb hite és hivatástudata a támadóinál. Noha félreállítják idõlegesen, késõbb – Isten kegyelmébõl, mert biztosan kíséri az útján –, a Zala-megyei Kórház, majd a pécsi Szívcentrum igazgatóként folytatja útját. Eredményei alapján a világból érkeznek hozzá betegei, ám Magyarország „hatalmasai” ahelyett, hogy magasra emelnék Õt, ismét kezdik sárba taposni… Eredményeit próbálják elhallgatni, majd világhírû eredményeivel együtt ismét félreállítják… Hite azonban most is erõsebb a Gonosznál! Nyugdíjba vonul és tanítóként megy magyarjai közé. Nem hagyja magát, Kárpát-Haza Nemzetõrséget létesít, védi a Kárpát-haza földjének, hagyományainak, kultúrájának, õshonos élõvilágának, teremtett és épített értékeit. Lelki utat épít embertársai felé. Gyógyító pályája mellett a magyarság sorsának jobbra fordulásáért küzd.


Tiszta, egyenes, magyar út Papp Lajos professzoré! Jelenczki István kétszer két órás dokumentumfilmje a világhírû szívsebészrõl megrázó, döbbenetesen nehéz életutat tár elénk. A hatalom cinizmusa, Papp Lajos professzor szívútja címû dokumentumfilm 1992 és 2010 között kíséri útján Papp Lajost, és tárja elénk döbbenetesen nehéz szívútját… Jelenczkivel együtt, a dokumentumfilm nyomán megtapasztalhatjuk: „A modern civilizáció által közhellyé degradált, de még mindig igaz értékrendszer vívja élethalálharcát a mindenkori hatalom démonával, mely velejéig gátlástalan, s a bûnnel szövetkezett. Már-már úgy tûnik, nyerésre áll.” De mégsem, hisz harmadnapra feltámadott!...


Papp Lajos világhírû szívsebészünk Majmonidesz imája szerint él: „Mielõtt belekezdenék szent munkámba, meggyógyítani a Te teremtményedet, hozzád fohászkodom, a Te magasságos székedhez, hogy adj nekem erõt, bátorságot, energiát, hogy munkámat teljes hittel végezhessem, hogy meggazdagodási vágy, valamint a vágy, hogy minél híresebb nevû legyek, ne kápráztassa el szemeimet a helyes út meglátásától. Engedd, hogy felismerjem körülöttem mindazokat, akik tanácsomat jönnek kérni, mint olyan valakitõl, aki nem tesz különbséget gazdag barát, vagy embergyûlölõ, rossz és jó között. Add, hogy bajban lévõ emberben csak az embert láthassam. Ha nálam nagyobb tudású orvosok akarnának engem közelebb hozni éleslátásukhoz, adj nekem erõt, hogy tanulhassak tõlük, mert az orvosi tudománynak nincs határa. Csak az igazság fénye vezéreljen engem, mert a legkisebb engedmény az orvosi tudománytól szörnyû szerencsétlenséget és betegséget hozhat teremtményeidre. A tisztalelkû igazak nem panaszkodnak a rosszra, hanem erõsítik az Igazságot. Nem panaszkodnak a hitetlenségre, hanem erõsítik a Hitet. Nem panaszkodnak a tudatlanságra, hanem fokozzák a Tudást." (Ram kódexbõl)


Papp Lajos szívsebész az igazság útján jár. Rendkívüli eredményei, bátorsága, helytállása, hite és cselekvõ magyarság-szeretete elõtt fejet hajtok. Ma is vannak élõ példaképeink: miért és hogyan érdemes! Miért és hogyan érdemes alkotni, gyógyítani, szeretni, vagyis hogyan érdemes élni! Csakis tisztán és õszintén. Hogy a tisztalelkûek erõsíthessék az igazságot…



Frigyesy Ágnes


_______________________




Papp Lajos életútja röviden:


1948-ban Aranyosgadányban született. Szívsebészeti pályafutását 1977-ben a városmajori Szív és Érsebészeti Klinikán kezdte. 1989: Az orvostudományok doktora. 1991: egyetemi tanár. 1991-1993: a Szabolcs utcai Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Szív- és Érsebészeti Klinikájának igazgatója. 1994-1997 között a Zala-megyei Kórház Szívcentrumának megalapítója és igazgatója. 1997-2008: a Pécsi Orvostudományi Egyetem Szívcentrumának létrehozója, klinikaigazgató. 2008-ban nyugdíjba vonult. Azóta a holisztikus orvoslás elvét alkalmazva gyógyít. Nõs, felesége Dr. Varga Zsuzsanna fül-orr gégész, audiológus, fia Lajos (1975.) dipl. szociális munkás, lánya Katalin (1979.) környezetvédõ mérnök.