Idén is kiosztották a Bethlen Gábor-díjat




Idén is kiosztották a Bethlen Gábor- , és a Tamási Áron-díjat, valamint a Márton Áron-emlékérmet és a Teleki Pál-érdemérmet 2010. november 14-én Budapesten, az Urána Nemzeti Filmszínház dísztermében. A magasrangú kitüntetéseket Bethlen Gábor születésének 430. évfordulóján adták át, de az ünnepségen megemlékeztek a Bethlen Gábor Alapítvány harminc évvel ezelõtt elindított alapítványi munkájáról is.


Bethlen Gábor-díjat kapott Bohumil Dolezal politológus, közíró Prágából, Kányádi Sándor költõ Székelyföldrõl. Für Lajos történész, alapító kurátor és Király Tibor jogtudós, alapító kurátor megosztva vehette át az elismerést. A Márton Áron-emlékérem kitüntetettjei Puskás László görög katolikus pap Kárpátaljáról, valamint a Magyar Katolikus Rádió. Tamási Áron-díjat nyújtottak át Járfás Ágnes, mûfordítónak Párizsból, illetve Teleki Pál-érdemérem kitüntetést kapott Pogány Erzsébet alapító-igazgató Felvidékrõl, Hornyik Miklós közíró Délvidékrõl, és az Eötvös József Collegium.


Az emelkedett hangulatú ünnepségen felidézték Bethlen Gábor erdélyi nagyfejedelem gondolatát: Mi minden erõt, ami a haza javára akar és tud lenni, nem eltiporni, hanem együvé fogni kívánunk." (Móricz Zsigmond: Erdély címû regényébõl)


(Frigyesy)


A szerzõ felvételeivel