A cselekvõ szeretet emberpásztora



Amikor az 50-es években árva gyermekek felkarolásával foglalkozott Regõczi István atya, az „Isten vándora”, a váci szobájában díszelgõ Sztálin festményt Krisztus feszületére cserélte. Ez a tette az ateista idõkben kifejezetten bátor lépésnek számított. Isten jóvoltából István atya árvaházat alapított, s a ma már 95 esztendõs atya így emlékezett vissza a legnehezebb körülmények közötti idõkre: – Isten mindig a legbõkezûbb adakozó volt, s bármit tesztek a legkisebbekkel, nekem teszitek azt – idézte fel Jézus Krisztus tanítását 2010. október 8-án Budapesten, a Magyar Csodaszarvas Egyesület és a Magyar Kultúra Alapítvány által szervezett jótékonysági esten..


A csíksomlyói Csibész Alapítvány javára rendezett est résztvevõit levélben köszöntötte Beer Miklós váci megyéspüspök, majd a Csibész Alapítvány munkájáról Gergely István elnök szólt. Beszédében megemlékezett az Aradi 13 vértanúról, akiket meggyilkolásuk után meztelenre vetkõztettek a pribékek, majd úgy dobták õket a tömegsírba. Gergely István hangsúlyozta: Harmadik napja imádkozik Égi Anyánkhoz, hogy minket, ma élõ „mezteleneket” takarjon be az õ palástjával, s ne lehessünk árvák!


Gergely Istvánt az árva gyermekek „Tisztinek” nevezték el, jelenleg mintegy 700 árva (csibész) gyermek neveltetésérõl gondoskodik Erdélyben. Hallgatóságát arra kérte, ne nevezzék az erdélyieket határon túliaknak, hanem elszakított területen élõknek.


A Csibész Alapítvány kezdeteirõl így vall maga Gergely István: – Az indulás az 1987-es évekre vezethetõ vissza, amikor a csíksomlyói plébániára helyezett Dr. Jakab Antal gyulafehérvári megyéspüspök. Már az elsõ napokban szembesültem azzal a kihívással, mely a késõbbiekben az életemet behatárolta, és ezt a kihívást az a 380 árva, elhagyott gyermek jelentette, akik egy nagy állami intézményben léteztek az egyházközség kellõs közepén. Hivatalosan ugyan nem találkozhattam a gyermekekkel, de õk számos alkalommal, esetenként cselhez folyamodva megtalálták annak a módját, hogy a plébánián felkeressenek. Döbbenettel hallgattam történeteiket, olykor „meséiket”. Rövid idõ alatt kiderült, hogy a szívembe zártam õket és õk ezt megérezték. Kezdetektõl fogva elõször éreztem, majd tudtam, hogy ezekért a gyermekekért, fiatalokért felelõsséggel tartozom, nemcsak lelki, hanem testi pásztoruk is kell legyek. Ezekben az idõkben döbbentem rá, hogy nem lelki, hanem emberpásztorrá kell lennem. A „szejetetrõl” nem beszélni, hanem a szeretetet cselekedni kell. A 89-es fordulat után szolgálati lakásomat (plébánia) megosztottam az utcán hányódó fiatalokkal. Tulajdonképpen ez a merész döntés indította útjára a csibész mozgalmat, amely késõbb 1992-ben törvényszékileg is hivatalossá vált. Isten ezt az elsõ kézzel fogható lépést várta, melyhez Õ hozzálépte a 99-et. Merem állítani: a csibészek Isten alkotásai. Ezért Övé a tisztelet és a dicsõség, hisz az Õ malasztja nélkül annak a 600-700 árvának, akik valamilyen módon hozzánk fordultak, nem tudtunk volna segítséget nyújtani.”


A Jótékonysági esten fellépett többek között Sinkovits-Vitay András, Cs. Szabó István színmûvészek, Tolcsvay Béla énekmondó, Ferencz Éva énekmûvész, Labant Csaba elõadómûvész és felesége Ada, valamint a Siritõ Néptáncegyüttes. Az esten mintegy 250 ezer ft gyûlt össze az erdélyi árvák javára.


A Csibész Alapítvény támogatható a következõ bankszámla-számom: BANCA COMERCIALA ROMANA S.A. Sucursala Harghita:


RON: RO65RNCB0152042357960001


EURO:RO38RNCB0152042357960002
USD: RO86RNCB0152042357960011


Swift cod:RNCBROBU



Frigyesy Ágnes


A szerzõ felvételeivel