Nagysikerû Néptánctalálkozó Kolozsvár fõterén
A Szent István-napi Néptánctalálkozót idén is megtartották immár XII. alkalommal a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány és a Szarkaláb Néptáncegyüttes szervezésében 2O1O. augusztus 19-23 között Kolozsvár, Bánffyhunyad, Zsobok, Várfalva, Mákófalva, Magyarfenes, Kalotaszentkirály székhelyekkel.
A tizenkettedik alkalommal megrendezett ünnepség a magyar keresztény államalapításra és államalapító Szent Királyunkra emlékezett a Kárpát-medencei magyar közösségek, valamint az európai kisebbségek, népcsoportok és regionális kultúrkörök népzenei és néptánc hagyományaival karöltve.
- Szent István király nemcsak kiváló államférfi volt, hanem szent is – mondta Kovács Sándor tb. kanonok, fõesperes ünnepi szentbeszédében a kolozsvári Szent Mihály templomban. Hangsúlyozta, Szent István királytól megtanulhatjuk az igaz életet, aki már 1OOO éve arra kérte elõdeinket: - Ne éljetek úgy, mint a pogányok, hanem kövessétek a keresztény hitet! Nem a pogányok jellemzõje-e a gyûlölködés, a becsület lábbal tiprása? – tette fel a kérdést. A Szent Mihály templom fõesperese szerint ma is hódít az újpogányság. Nagy szükségünk van a keresztény lelki megújulásra! – mondta. Miben követhetjük Szent Istvánt? - Imádságban, Istenhez való hûségben, szeretetben, és jócselekedetekben. 1OOO éve ragyog felettünk Szent István tündöklõ életpályája – mondta Kovács Sándor.
Az idei rendezvénysorozat programjain kilenc ország 16 kisebbségi- és regionális hagyományõrzõ együttese lépett fel. Az elsõ ízben megtartott Kolozsvári Magyar Napok társrendezvényeként megtartott XII. Szent István-napi Néptánctalálkozót Szilágyi Mátyás fõkonzul is köszöntötte. Külön méltatta a Pillich család érdemeit, akik alapítói és kezdeményezõi e nemes Néptánctalálkozóknak.
Az utolsó napi kolozsvári záró gálán nagy feltûnést keltett a mexikói zene és táncegyüttes temperamentumos fellépésével, de különleges színfoltot jelentett a szard, a görög vagy a lengyel táncegyüttesek produkciói. A magyar néptánc nemes hagyományait õrzi és vonultatta fel mûsorában a Szerbiában élõ Csûrdöngölõ Néptáncegyüttes, a Hargita megyei Bojzás, a kolozsvári Bogáncs- , a gyõri Rába- vagy a Néptánctalálkozó alapító együttese, a Szarkaláb.
A Pillich Balázs, által alapított Szarkaláb Néptáncegyüttes 1995-ben alakult a kolozsvári Apáczai Csere János Líceum diákjaiból. Ma már a Szarkaláb társszervezõje a Szent István-napi Néptánctalálkozónak, s hazai és külföldi fellépéseivel erõsíti a népzene hagyományait.
A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány nyitott polgári intézménye az erdélyi - romániai magyar közösségnek, mely ugyanolyan súllyal támogatja a sajátos tradicionális kultúra értékeinek megõrzését és fejlesztését, mint a népcsoportok és kisebbségek kultúrái, az európai kis és nagy kultúrák közötti egyre sokrétûbb csereprogramok kiépítését. Olyan régiójában élünk közép-kelet Európának, ahol a történelem legfontosabb tanulsága, hogy az intolerancia, gyûlölködés és xenofóbia leépítésének, a népek közötti normális együttélés megalapozása nélkül nincs biztonságos jövõ.
Tevékenységét 1992. február 15-én kezdte meg Kolozsvárott, azzal a szándékkal, hogy mintául szolgálhasson az erdélyi magyar kultúra önszervezõdésében, általában az autonóm polgári önrendelkezés, civil társadalmi intézményesítés segítségére legyen, a kultúra területén.
Az alapítvány 1996-tól z angliai Embassy Educational Services képviselete, 1998-tól a FUEN (Ferderal Union European Nationalities) európai kisebbségi szervezet levelezõ tagja, valamint 1998 óta az angliai Pitman Qualifications elsõ romániai vizsgaközpontja.
De visszatérve a mai kolozsvári ünepségre, emelkedett hangulatú kárpát-medencei találkozó színhelye lehetett Kolozsvár csodálatos fõtere. S ne feledjük, ami évekkel ezelõtt elképzelhetetlen lett volna, a néptáncegyüttesek felvonulását a Szent Mihály térre a román rendõrség biztosította. Az európai lépték és mérték ezt is jelentheti… vagyis a békés egymás mellett élést.

Frigyesy Ágnes