„Tibet számûzetésben élõ vallási vezetõje nem csupán saját népének jogaiért, hanem valamennyi elnyomott nép szabadságáért és emberi jogaiért száll síkra”


Tõkés László EP-képviselõ közleménye


a Dalai Láma romániai látogatásával kapcsolatban



Tõkés László EP-képviselõ Sajtóirodája az alábbi közleményt jelentette meg 2010. április 21-én Nagyváradon: – A média fokozott érdeklõdésének eleget téve és a román külügyminisztérium vonatkozó közleményével kapcsolatos kérdéseire adott válaszképpen, a Dalai Láma romániai látogatása tárgyában a következõket tartjuk szükségesnek közölni.


Tõkés László európai képviselõ kezdettõl fogva szorgalmazza XVI. Benedek pápa meghívását az Európai Parlamentbe. Természetellenesnek tartja, hogy erre mindmáig nem kerülhetett sor.


● A világ vallásainak rendkívüli szerepe tudatában és a vallásközi ökuménia – európai – szellemében fontosnak tartja a kereszténység és a többi nagy világvallás összefogását az emberiség szolgálatában.


● Ennek megfelelõen köszönetet mond a Dalai Lámának, hogy romániai látogatásra szóló meghívását elfogadta, és örömmel tekint a szeptemberi találkozás elébe.


● A tibeti nép szabadságáért való következetes és állhatatos kiállása, valamint a demokráciáért folytatott erõszakmentes küzdelme révén a Dalai Láma személyisége és szolgálata példaértékûvé vált a világ szemében. Tibet számûzetésben élõ vallási vezetõje nem csupán saját népének jogaiért, hanem valamennyi elnyomott nép szabadságáért és emberi jogaiért síkra száll. Ennek õszinte elismeréseképpen fogadták õt az Európai Parlamentben, és találkozott vele ez év elején Barack Obama amerikai elnök.


● Az euro-atlanti szövetségi rendszer tagjaként, Románia maga is részét képezi a szövetség által képviselt érték- és érdekközösségnek. Ezzel együtt országunk tiszteletben tartja a Kínai Népköztársaság területi épségét és szuverenitását.


● A román külügyminisztérium álláspontját illetõen ismeretes, hogy hasonló helyzetekben szinte valamennyi ország hasonlóképpen viszonyul a Dalai Láma látogatásához. Az Egyesült Államok elnöke is nem hivatalos látogatás keretében fogadta a tibeti vallási vezetõt.


● A Dalai Láma látogatása nem kérdõjelezi meg az „egy KínaRománia által vallott elvét. Õszentsége elsõ romániai látogatása nem politikai, hanem ökumenikus, vallási természetû. Sajátlagos módon pedig Kõrösi Csoma Sándor szülõhazájának szól, akit saját „szentjeként” (bódhiszattva) tisztel a buddhizmus.



Továbbította:


Frigyesy Ágnes