A Dalai Láma elfogadta Tõkés László meghívását Erdélybe



Tõkés László EP-képviselõ Sajtóirodája az alábbi közleményt jelentette meg 2010. április 18-án Csomakõrösön: – Tõkés László EP-képviselõ, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke 2010. április 17-én részt vett a Kõrösi Csoma Sándor Napok XXI. kiadásának zárórendezvényein.


A többnapos rendezvénysorozat deklarált célja nemzetközi szinten megjeleníteni Kõrösi Csoma Sándor tudós és nyelvkutató életét, munkásságát, példaként állítva a különbözõ kultúrák és vallások közötti párbeszéd erõsítésére. Ennek szellemében került sor szombaton az ünnepi istentiszteletre, amelyen Igét hirdetett Tõkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület leköszönt püspöke. A püspök Kõrösi Csoma Sándor egyetemes és nemzetpolitikai fontosságát hangsúlyozva örömmel jelentette be a zsúfolásig megtelt templomban, hogy nemrég megérkezett a hivatalos visszajelzés, miszerint a Dalai Láma elfogadta a meghívását, és az idén szeptemberben két napra Erdélybe is ellátogat.


Tõkés László 2008. december 3-án találkozott a Dalai Lámával – polgári nevén: Tenzin Gyatsoval –, Tibet indiai számûzetésben élõ vallási és politikai vezetõjével. Az EMNT elnöke a tibetiek ügye iránt elkötelezett EP-képviselõként többször is felszólalt az Európai Parlamentben, és csatlakozott a kínai hatóságok által üldözött tibetiek védelmére szervezõdött frakcióközi munkacsoporthoz is. A Tibeti Intergroup Brüsszelben, az Európai Parlament székházában 2008. december 3-án szervezett bensõséges fórumot a hivatalos látogatáson résztvevõ Dalai Lámával, a püspök élõszóban és írásban ekkor hívta meg Õszentségét Erdélybe, ahol Kõrösi Csoma Sándor, a tibeti tudományosság megalapítója, az elsõ tibeti-angol szótár megalkotója született. A 2009-es év folyamán folytak az egyeztetések a Dalai Láma kabinetjével Õszentsége lehetséges programjáról, a levél formájában megküldött hivatalos visszajelzés értelmében szeptemberben a Dalai Láma Csomakõrösre, Kõrösi Csoma Sándor szülõfalujába utazik, ahol megkoszorúzza az elsõ európai bódhiszattva (buddhista szent) szobrát, majd Sepsiszentgyörgyön tart nyilvános elõadást.



Továbbította:


Frigyesy Ágnes