Legyen jó magyarnak lenni Magyarországon,


legyen jó magyarnak lenni Európában


Tõkés László sajtótájékoztatót tartott Budapesten



Tõkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, EP-képviselõ 2010. április 15-én tartott budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: – A FIDESZ–KDNP választási koalíció elsöprõ – európai szinten is példa nélküli – gyõzelmet aratott a magyarországi országgyûlési választások elsõ fordulóján. A gyõzelem várható volt, mégis örülünk a bizonyosságnak. Aránya pedig egy ügydöntõ népszavazás erejével bír, hiszen Magyarország polgárainak jelentõs többsége egyértelmû felhatalmazást adott választottainak arra, hogy lezárjanak egy korszakot, és a nemzeti gondolatra érzéketlen posztkommunista internacionalizmust (MSZP), valamint a kozmopolita modernizációt (SZDSZ) képviselõ, az országot a térség éllovasából sereghajtóvá silányító politikai garnitúrát eltávolítsák a döntéshozatal közelébõl, és a húsz évvel ezelõtt elmulasztott valódi rendszerváltozást végre kikényszerítsék.


Tõkés László és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács magáénak érzi a FIDESZ gyõzelmét, hiszen ezáltal olyan értékrend válik meghatározóvá az ország- és nemzetépítésben, mely a FIDESZ és az erdélyi polgári-nemzeti erõk húsz éves termékeny együttmûködésének eredménye. A gyõzelmet az igazságszolgáltatás szép példájaként említette.


Az EP-képviselõ hangsúlyozta, a küszöbön álló kormányváltás nyertese nem csupán a szûken vett ország és annak polgárai, hanem az egész nemzet, annak külhoni közösségeivel együtt. A határokon átívelõ, határmódosítás nélküli nemzetegyesítés nagylélegzetû programjának gyakorlatba ültetése a nemzet ügyeit felvállaló kormány és a vele stratégiai partnerséget vállaló külhoni magyar érdekképviseleti szervezetek közös feladata és felelõssége.


Orbán Viktort nagy államférfiként méltatta, aki vesztett helyzetbõl emelkedett fel, a bibliai magatartásra utalva pedig hangsúlyozta: Ti gonoszt gondoltatok ellenem, de a Jóisten jóra fordította!


Gyõztes csata után sok a „szövetséges” – jelentette ki Tõkés László, bírálva Markó Bélát, az RMDSZ elnökét, aki egyenlõ távolságot kíván fenntartani Bajnai- és Orbán Viktor pártjával.


Tõkés László szerint rendezni kell végre közös dolgainkat, mindenekelõtt „Trianon gyógyításaa cél. Kilencven év után a szétszakítottság állapotát a közösségvállalás cselekvõ öntudata válthatná fel. Ne csak mondjuk, hogy „egy a nemzet, hanem gondolkodjunk is ebben, és eszerint cselekedjünk.


Az EMNT elnöke példaértékûnek tartja, hogy Magyarországon a FIDESZ-KDNP néppárti koalíciónak sikerült egy táborba gyûjtenie az ország nemzetben gondolkodó – immár többséget alkotó – részét. Ezt szorgalmazza Erdélyben az EMNT is az Erdélyi Magyar Egyeztetõ Fórum keretében. Nemzetpolitikai téren csak együtt lehetünk eredményesek!


Tõkés szerint hamarosan meg kell oldani a kettõs állampolgárság kérdését, az elszakadt nemzetrészek többszintû autonómiáját, az oktatási, kulturális, tudományos és egyházi intézményeink összeillesztését. Erõs Magyarországot, szervesen fejlõdõ régiókat és hét határon átívelõ Nemzeti Uniót akar az Európai Unióban.


Ismét legyen jó magyarnak lenni Magyarországon, és legyen jó magyarnak lenni Európában. Ehhez viszont az is szükséges, hogy ahol magyarok élnek a szülõföldjükön, mindenütt jó legyen magyarnak lenni a Kárpát-medencében.


Tõkés László szerint az országgyûlési választások második fordulóján mindenki gondoljon arra, hogy hatékony kormányzáshoz erõs kormánynak kell megalakulnia. Az pedig akkor lehet sikeres, ha meglesz a 2/3-d. Tõkés nemzetpolitikai döntés részvételére szólította fel nemzettársait.


Az EP-képviselõ örömét fejezte ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által kiadott egyértelmû állásfoglalása miatt, mert mint mondta: az egyház nem sumákolhat, nem bújhat a semlegesség álarca mögé. Mi is ezt tesszük 20 év óta, nem lehetünk a meghátrálás emberei.


Arra a vádra, mely szerint elárulta volna a nemzeti oldalt, amikor összefogott az RMDSZ-szel az EP-választások idején, kijelentette, képtelen a vád, ugyanis széleskörû konszenzus született a közös indulás vonatkozásában. Nem egyszemélyes árulás történt, hanem jól átgondolt nemzetpolitikai egyezség születetett.


Végezetül összefogásra szólította fel nemzettársait Ady Endre gondolatával:„Most perc-emberkék dáridója tart, De építésre készen a kövünk, Nagyot végezni mégis mi jövünk. Nagyot és szépet, emberit s magyart.”




Frigyesy Ágnes


A szerzõ felvételeivel