Fõpásztori szentmise


a lengyel tragédia áldozataiért



A nemzeti gyásznapon, április 17-én, szombaton Erdõ Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutat be a budapesti Szent István-bazilikában este 6 órakor a Lech Kaczyñski lengyel államfõt és kíséretét szállító repülõgép tragédiájának áldozataiért. A szertartáson jelen lesz Juliusz Janusz érsek, Magyarország lengyel származású apostoli nunciusa.



A lengyel államfõt és kíséretét szállító kormányrepülõgép április 10-én zuhant le Oroszországban, néhány száz méternyire a szmolenszki Szevernij katonai repülõtér futópályájától. Kaczyñski és kísérete az 1940-ben lemészárolt 22 ezer lengyel tiszt és civil emlékére rendezett megemlékezésre tartott Katinyba (Katyñ), magánlátogatás keretében. A katasztrófában 97 ember vesztette életét, köztük a lengyel politikai és katonai vezetés számos képviselõje, több egyházi méltóság.



Lech Kaczyñski elnök lengyelországi temetési szertartása kétnapos lesz, az állami szertartás szombaton, míg az elnöki pár temetése vasárnap lesz. A magyar kabinet a szombati napot nemzeti gyásznappá nyilvánította.



A tragédiát követõen Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius április 11-én szentmisét mutatott be az áldozatokért Budapesten, a X. kerületi, Mindenkor Segítõ Szûz Mária lengyel nemzetiségi plébániatemplomban. A szertartáson Erdõ Péter bíboros is megemlékezett a tragédiában elhunytakról, majd a lengyel nagykövetségen személyesen fejezte ki részvétét a püspöki kar és a magyar katolikus közösség nevében.



Budapest, 2010. április 14.



Esztergom-Budapesti Fõegyházmegye