Szent László Király Napjai, 2010. június 24-27.


Magyar nemzeti kulturális ünnep Csíkrákoson


Fõvédnök: Böjte Csaba OFM




A rendezvény eszmeisége:


Sok évszázados vagy akár évezredes székely hagyomány megjelenítése történik a kijelölt napokon, minden program a helyi és környékbeli szellemi forrásokból táplálkozik. Identitásbeli megerõsítés mellett az alapeszme természetesen magába foglalja azt is, hogy helye van a derûnek és vigasságnak!


Miért Csíkrákoson lesz a rendezvény?


Mert Szent Lászlót a Boldogságos Szûz „választott vitézének” nevezik a középkori templomi himnuszban. Csíkrákos és Göröcsfalva Kisboldogasszony népe és az Õ patronáltjaként élünk évszázadok óta. Ebben is egyek vagyunk Szent Lászlóval.


Idegenforgalmi szempontból is szerencsés a június végi idõpont, mert általában ezt követõ héten tartják az Ezer Székely Leány Napját Csíksomlyón.


A program fõvédnöke:


Böjte Csaba OFM


Fõszervezõ:


Cserekert Fogadó, Csíkrákos – Kovács Anna-Mária házigazda


Szervezõk:



Csíkrákosi Polgármesteri Hivatal,


Cserei Mihály Általános Iskola tanárai és diákjai,


Csíkrákosi Pacsirta Dalegylet,


valamint a helyí székely Lovasegylet



Médiafõnök:



Frigyesy Ágnes újságíró


* * * * *



2010. június 24. csütörtök


A Kárpát-medencébõl érkezõ csoportok fogadása, elszállásolása


20.00: A messzirõl jöttek ünnepélyes fogadása tábortüzek mellett. Ekkor megtörténik a hétvége programjainak ismertetése, utána vitézi énekeket hallhatunk. A mûsor után, aki akar, közös, csendes éneklésben vehet részt.


Helyszín: A Cserei Kúria udvara


Vacsora és szállás


2010. június 25. péntek


9.00 Reggeli


10.00 Kirándulás a havasokba a népi Szent László-emlékekhez
Szentmihályon, Szépvizen át a buszok a Fügési-tetõig viszik a kirándulókat, onnan gyalog-túra a Pogány-havasi Szent László-höz és forráshoz, majd a széphavasi kápolnaromhoz. Mindegyik helyen a vezetõ(k) ismerteti(k) a királyról szóló népmondákat, a kápolnaromnál annak történetét. A résztvevõk Széphavason fogyasztják el a Cserekert Fogadó konyhájáról hozott hideg ebédet. Utána leereszkedünk Komjátpatakára. Az élmény rendkívüli, csodálatos virágtakarók, mezõk terülnek a vendégek szemei elé.


Komjátpatakán néhány csángó asszony frissen sült helyi jellegû palacsintával és friss forrásvízzel, aludttejjel kedveskednek a vendégeknek. A Szent Erzsébet templomban Berszán Lajos atya vár egy rövid köszöntõvel és helyismertetéssel. Délután öt óra körül beszállás a jármûvekbe és indulás haza, Csíkrákosra.


Megjegyzés: akik nem busszal jönnek, saját autóikkal csatlakozva szintén részesei lehetnek a kirándulásnak.


18:00 Kiss Dénes, a magyar nyelv kutatójának elõadása


20.00 Vacsora Csíkrákoson


21.00 Sorra meggyúlnak a fáklyák a Bogát-hegyi kápolna alatti muzsdákon. A tárogató hangja belehasít az éjszakába. Tárogatón játszik Ségercz Ferenc, a népi fúvós hangszerek mestere, a Fabatka együttes tagja.


Amikor már minden „felvezetõ” fény kigyúlt, a kápolna mellett felemelik a kb. 3-4 méter magas Szent László-herma utánzatot az ittlévõ legények. A hermát ujjnyi vastag fûzfavesszõkbõl kötözték a helyikek. Fûzérszerûen villanyégõk lesznek a vesszõkre erõsítve. Ez jelentette a felvezetõt, majd kigyúlnak a fények a Csere-tetõn, a karcfalvi Nagy Boldogasszony erõdtemplom közelében és a csíki medence különbözõ pontjain.


Megjegyzés: Régen az aranyosszéki székelyek Szent László napján gyújtottak tüzeket a hegyen a tatárok feletti gyõzelem emlékére. Ezt idézzük fel.


2010. június 26. szombat


9.00 Reggeli
10.00-11.00 Szentmise Szent László király közbenjáró segítségét kérve


Bemutatja Búzás Árpád, a Csíkrákosi Kisboldogasszony plébánosa


Helyszín: Kisboldogasszony plébániatemplom


Visszasétálunk a Bontáé falurészbe


11.30 Császár Attila, Csíkrákos polgármesterének köszöntõje


11.35-12.00 A Szentlászló nevû települések meghívott, 5-6 fõs küldöttsége mutatja be saját helyi közösségi értékeit, különös tekintettel a Szent László-hagyományokra
12.00-13.00 Szabadtéri ebéd (Sült miccs, szalonna és bográcsgulyás)


Helyszín: Bontáé-szintér


13.00-13.30 Árpádkori harci bemutató Urbán Aladár vezetésével (Felvidék, Gelencei-küldöttség)


Helyszín: Bontáé-színtér


13.30-14.30 Gyermekprogramok:


Pakó Benedek Szépvíz ny. plébánosának Szent László-színdarabját adják elõ a Cserei Mihály iskola tanulói


A gyerekek Szent Lászlóval kapcsolatos képeket, rajzokat készíthetnek, amelyhez ötleteket a helyszínen kiállított Szent László képekbõl és ábrázolásokból meríthetnek. A legjobbakat este, a vacsoránál díjazzuk.
Helyszín: Bontáé-szintér


14.30- 15.30 Legényes és verbunkos néptáncbemutató


Helyszín: Bontáé-színtér


15.30 Tatárkori idõk felelevenítése: meggyúlnak a lármafák a Csere-tetõn és a Bogát-hegyen


Riasztás!
Lóháton néhány dobos, gyalogosan töröksípos rohan fel-alá, s kurjongatnak: Riadó! Jönnek a pogányok, jönnek a tatárok! A közönség megindul a „menedékhelyre”, fel a Csere-tetõre az országút szélén, aztán az iskola melletti úton. A menekülés közben a nézõk látják azt is, hogy a székely legények és férfiak lovascsapata a Bontáé-színtéren harcba száll, s megindul a tatárság ellen. Miután a „menekülõk” elfoglalták helyüket a Csere-tetõn, látják a közelgõ tatár lovasokat. A tatárok is természetesen székelyek, de fejükön bõrlebernyeges, csúcsos föveg. A székelyek harisnyában, zsinóros mellényben vannak, fejükön kalap vagy báránybõrsüveg.


16.00 A csata a nézõk elõtt zajlik


Megjegyzés: Két oka is van annak, hogy a közönség felsiet a hegyre: 1. Érezzék át, hogy milyen lehetett hajdan a menekülés. 2. Fönt a tetõn csodálatos a kilátás.


17.00-17.30 A közönség visszatérése a Bontáé-helyszínre


17.30-19.00 Lovas ügyességi versen



  • 7-12 karó tetején egy-egy alma található. Tét az, hogy ki tudja a leggyorsabban összeszedni és a vállán lévõ tarisznyába gyûjteni.

  • A lovas egy szekercét kap. A pályán lévõ tuskók bütüjén levõ fenyõtobozt kell kettévágnia. Ez is gyorsasági verseny.

  • Különféle magasságú botokat szúrunk a földbe. Aki a legalacsonyabbat ki tudja rántani a földbõl, az lesz a próba gyõztese.

  • Egy biciklikerék átmérõjû vasabroncs lóg le egy fáról. A lovas körbe-körbe lovagolva minden alkalommal egy kézbe kapott, hegyes botot próbál átdobni a karikán. A karikától persze legalább 5-7 méterre kell elnyargalnia.

  • Fejre téve valami lapos, nehezebb tárgyat, egyensúlyozva kell ügetni egy meghatározott távon.

  • Vágtából milyen közel tudja megállítani a lovas a lovát egy vonal (pálca) elõtt.


Megjegyzés. A verseny eredményességét bíró dönti el, aki számon tartja a teljesítményeket hiszen az összetettben legjobb lesz a bajnok, vagyis a „Szentlászló”.


Helyszín: Bontáé-színtér



19. 00-19. 30 Bajnokavatás



A gyõztes az eredményhirdetéskor leszáll a lováról. Felül egy szürke lóra – az õshagyomány fehér kabalájára – és úgy várja a nép elõtt a „megkoronázását”. Kata teszi fejére a virágkoszorú-koronát, majd a versenybíróság elnöke akasztja nyakába a mellkorongot, amelyen – akár lehet tûzzománcból is – a Napbaöltözött Csíksomlyói Szûzanya ábrája látható.


Ezt követõen egy székelyruhás kisfiú kihúz a földbõl egy kardot. (Olyan helyen van a földben, ahol senkit elõzõleg nem sérthet meg, de a közönség jól láthatja, mit tesz a fiú.) A kard valamiféle kórókkal lesz letakarva, s kb. 10 centire áll ki a hegye. Odaadja Szentlászlónak a következõ szavakkal:
– Isten kardja Nimródtól, Attilától, Szent Lászlótól, Hunyadi Jánostól, Rákóczi Ferenctõl Neked.


A kardot hegyével felfelé nyújtja át. Szentlászló átveszi, majd megfordítja, hogy kereszt legyen, és a magasba emeli: – Urunk Jézus Krisztus kereszthalála által szerzé nekünk az üdvösséget, árassza ránk áldását, adja békéjét és szeretetét!


Mindkét ige után általános éljenzés. Ezután Szentlászló lova, melyet valaki a zablájánál fogva tart, kap egy takaros szalagbokrétát. Egyébként „világi” jutalomként, Szentlászó ettõl a perctõl fogva ingyen ehet-ihat a rendezvény árusainál.



Helyszín: Bontáé-színtér



Vacsora



20.30-22.00 Szent László – rockopera – õsbemutató elõadás


Írta: Papp Kincses Emese, zene: ROLE együttes, koreográfia: Három néptánc-csoport


22:00 órától Táncház Ségercz Ferenc vezetésével



2010. június 27. vasárnap




09.00 Reggeli


10.00 Vasárnapi ünnepi szentmise a szabadtéri színpadnál


Bemutatja Böjte Csaba ferences szerzetes (Déva)



11.00 Szántai Lajos mûvelõdéstörténész elõadása Szent László királyról


12.00: Székely fogadalomtétel



Megjegyzés: Mivel hajdan, mint Buda mellett Rákos mezején a magyar nemesség, úgy a székelyek is gyûlésezõ helyüknek tartották Csíkrákos mezejét. Az Üléshely nevû határrész õrzi ennek emlékét.


Elsõ mozzanata a bor megáldása. A bor egy nagy üstben lesz, a fogadalomtétel után minden résztvevõ kap belõle egy jelképes mennyiséget.


A fogadalomtétel messze a napi politika fölött álló esemény lesz: egyik oldalon a lófõnemzetségek képviselõi állnak, a másikon a közszékelység. Velük szemben fehérlovon ül Szent László, akinek az a megtiszteltetése, hogy õ olvashatja fel a fogadalom szövegét.


A fogadalmat tevõ személy megfogadja: Isten parancsolatjait megtartja és az isteni örök szeretet törvénye alapján akar élni. Népe hagyományaihoz hû marad, a székely nép Attilai és Szent László-i szellemét megõrzi. Családját, földijeit a bajban megsegíti, népéhez, nemzetéhez hû marad, szülõföldjét az utónemzedékeknek megtartja.


Helyszín: Bontáé-színtér



12.30 Ebéd



Üstökben fõtt tárkonyos pityókaleves sok borjúhússal és kemencében sült kalács


Helyszin: Bontáé-színtér



12.30-16.00 Néptáncegyüttesek, és hagyományõrzõ csoportok derûs bemutatói



16.00 Szent László király napi rendezvény ünnepélyes zárása



Egy 100 perecbõl készült koronát hoznak be a színpadra. A gyermekeket oda felhívják, s õk mondják el háromszor a végszót: – Idvezlégy kegyes Szent László király, Kárpát hazának édes oltalma! Ezt követõen a pereckoronát megehetik, miközben szól a szép, magasztos zene.



Helyszín: Bontáé-színtér


Szombaton és vasárnap ezen a helyen oldalt árusok telepednek le. Természetes anyagokból készült kézmûves termékeket vásárolhatnak a vendégek. Ezen kívül minden résztvevõ erre az alkalomra Szent László-bárdot kap ajándékba.



Részvételi díj: 100 euró/27 ezer ft/fõ/


teljes program, szállás, étkezés



Megjegyzés: Az ár tartalmazza a szállást székely családoknál 4 éjszakára, 4 vacsorát, (csütörtök, péntek, szombat, vasárnap) 3 ebédet (péntek, szombat, vasárnap), 4 reggelit (péntek, szombat, vasárnap, hétfõ), és a programokon való részvételt.



Ha bejelentkezik egy teljes hétre, a Gyógynövénygyûjtõ napokra is,


a kedvezményes ár a két rendezvényre:



150 euró/40 ezer ft/fõ/teljes program, szállás, étkezés



Regisztrációs részvételi lehetõség: 38 euró/10 ezer ft/fõ



Ezzel biztosíthatja részvételét a programokon,


valamint három ebédet (péntek, szombat vasárnap)



Jelentkezés: folyamatosan az alábbi címen: Cserekert Fogadó, 537298 Csíkrákos, Racu, nr. 185 (Hargita megye) Románia / Kovács Anna-Mária, telefon: 0040-266-379-345, 0040-266-379-111, mobil: 0040-745-180-649,


e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.



Számlaszám:


Számlaszám: RO16BRDE210SV22603122100 – HUF


Cod Swift: BRDEROBUXXX


BRD Sucursala Miercurea Ciuc




Összeállította: Kovács Anna-Mária és Frigyesy Ágnes