ÉRSEKI RÉSZVÉTTÁVIRAT, EMLÉKMISE, GYERTYAGYÚJTÁS


Szombaton hamar bejárta a szörnyû hír a világot: egy oroszországi repülõtérnél lezuhant a Katynba indult lengyel hivatalos delegációt szállító repülõ, fedélzetén a II. világháborúban Sztálin által kivégeztetett lengyel katonák és értelmiségiek kivégzésének 70. évfordulója alkalmából tisztelgõ látogatásra utazó küldöttséggel. A delegáció tagja volt Lech Kaczynski lengyel köztársasági elnök és felesége, a lengyel politikai élet vezetõ személyiségei, köztük a lengyel parlament elnökhelyettesei, a lengyel hadsereg valamennyi fegyvernemének fõparancsnokai, az ország katonai fõparancsnokságának vezetõi, pártok vezetõ képviselõi, közéleti személyiségek, a lengyel katolikus egyháznak a hadsereggel együttmûködõ vezetõ személyiségi. A halálos áldozatok száma 97 fõ.


Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, metropolita részvéttávirata


Wadowicébe és Krakkóba


Hiába is keressük a titkát a tragikus szombati repülõszerencsétlenségnek, amelynek következtében kilencvenhét lengyel testvérünk lett a robbanás, a tûz, a zuhanás áldozata. Köztük jeles lengyel vezetõk, politikusok, fõpapok, emlékezõ zarándokok. Csak az Úr ismerheti az út kanyarulatait és végét. Minden magyar osztozik a baráti nemzet gyászában, különösen is azok akik azért is dolgoznak, hogy a történelem megteremtette nép és nép közötti kapcsolat új és újabb lelki gyümölcsöket érleljen.


BÁBEL BALÁZS KALOCSA-KECSKEMÉTI ÉRSEK –


KECSKEMÉTI KAROL WOJTYLA BARÁTSÁG KÖZPONT ALAPÍTÓJA


az alábbi távíratot küldte


Wadowice egyházi és önkormányzati elöljáróságának



Mélyen Tisztelt Gyászoló Testvéreink! Tiszta szívû lengyel hazafikat vesztettünk el Lech Aleksander Kaczyñski elnök úr és a vele utazó emlékezõ zarándokok tragikus halálakor. Kérem, fogadják legõszintébb részvétünket.


A III. Lengyel Köztársaság 4. elnökének és a vele utazók emlékét örökre megõrizzük. Tiszta szívû, lengyel hazafit vesztettünk el Lech Aleksander Kaczyñski elnök úr személyében, olyan – mélyen hívõ – katolikus államférfit, aki a magyar-lengyel barátság õszinte támogatója volt. Fájdalmas, hogy már nem tudjuk õt fogadni, hiszen megerõsített ígérete szerint tervezett magyarországi látogatása alkalmával szeretett volna eljönni hozzánk, a kecskeméti Wojtyla Házba amelynek támogatója is volt..


Fájdalmukban osztozva idézzük emlékezetünkben II. János Pál leghíresebb próféciáját: Ne féljetek! - ne féljetek attól, hogy befogadjátok Krisztust és az õ erejét, ne féljetek és tárjátok sarkig a kapukat Krisztusnak és az õ megváltó erejének.


Fõpásztori köszöntéssel:


Dr. Bábel Balázs,


Kalocsa-kecskeméti érsek, metropolita



Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek és dr. Beer Miklós váci megyéspüspök jelenlétében emlékeznek meg hétfõn délután Kecskeméten a szombati lengyel légikatasztrófa áldozatairól.


Hétfõn 17 órakor a Szent Miklós (Barátok) templomban Marosi Izidor volt váci megyéspüspökért lesz szentmise, amelyen dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsek és dr. Beer Miklós váci megyéspüspök koncelebrál. Ezt követõen 18 órakor dr. Bábel Balázs érsek megnyitja Marosi Izidor életének fontos pillanatait felidézõ emlékkiállítást, a Karol Wojtyla Barátság Központ kiállítótermében. (Kecskemét Egressy utca 5.)


Az esemény elõtt a két püspök jelenlétében gyújtják meg az emlékezés és részvét gyertyáit a lengyel-magyar barátság háza elõtt, fõt hajtva az áldozatok emléke és a lengyel nemzet gyásza elõtt.



Hírforrás: Barotai Imre, Kalocsa-Kecskeméti Egyházmegye


Továbbította: Frigyesy Ágnes