Befejezetlen forradalmainkat be kell fejeznünk!

Az EMNT közleménye



Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Sajtószolgálata az alábbi közleményt jelentette meg 2010. április 9-én Nagyváradon: – Több magyarországi választási kampányrendezvényt követõen, tegnap délután Tõkés László európai parlamenti képviselõ, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke a Somogy megyei Marcaliban vett részt Szászfalvi László országgyûlési képviselõ, illetve képviselõjelölt választási körzetének kampányzáróján. A helyi sportcsarnokban megrendezett ünnepélyes alkalom másik díszvendége Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke volt.


Beszédében Tõkés László Erdély- és Biharország jelképes üzenetét adta át Somogyországnak, rávilágítva az anyaországi választások össznemzeti jelentõségére. Ennek vonatkozásában az EMNT Elnöksége nevében Tõkés László elnök és Toró T. Tibor ügyvezetõ elnök, a küszöbön álló országgyûlési választások elõestéjén a következõ nyilatkozatot teszi közzé:



● A közkeletû mondás szerint: „nem engedünk a '48-ból”. Ehhez hasonlóan az '56-ból és '89-bõl sem engedhetünk. Befejezetlen forradalmainkat be kell fejeznünk. A húsz évvel ezelõtt elkezdõdött rendszerváltozást folytatnunk kell és be kell tetõznünk.


● Az eltelt két évtizedben, különösképpen pedig az utóbbi 7 (8) „szûk esztendõben” bebizonyosodott, hogy a kommunizmus visszahúzó örökségétõl szabadulni képtelen MSZP-SZDSZ utódkommunista kormányzat erre a történelmi-politikai feladatra alkalmatlan. A bukásra ítélt magyarországi posztkommunista rezsim nemcsak saját országát döntötte romba, de az egész Kárpát-medencei magyarságot sorsára hagyta.


● Pártpolitika és szûken vett országpolitika helyett magyar nemzetpolitikában gondolkozunk – egy nemzetpolitikai rendszerváltozás és a határokon átívelõ nemzetegyesítés jegyében. Ebben a vonatkozásban az április 11-i választásoknak éppen akkora a tétje, mint a húsz évvel ezelõtti – félresikerült – rendszerváltozásnak.


● Az európai integrációval egyirányú magyar integráció viszonyai közepette, az európai kisebbségpolitikai szemléletváltozással párhuzamosan, a külhoni magyar politika gyökeres megváltoztatására van szükség, melynek legfõbb letéteményese a Fidesz-KDNP választási szövetség. Aki ma Magyarországon a Fideszt választja, az nem csupán a pártok egyikére, hanem a nemzetre szavaz.


● A nemzetpolitikai rendszerváltozás megvalósítása érdekében stratégiai partnerséget kötött a FIDESZ és az EMNT. Az új nemzetstratégia lényege a határokon átívelõ – határmódosítás nélküli – nemzeti integráció, az egységes Kárpát-medencei magyar nemzet. Az EMNT európai jelszava – változatlanul: Unió, Erdéllyel.


A nemzeti integráció szintjei a következõk:


– Közjogi szint: kettõs állampolgárság


– Politikai szint: nemzetpolitikai kérdésekben illetékes konzultáció; döntéshozó és végrehajtó intézmények helyreállítása, létrehozása vagy hatékonyabb mûködtetése – a magyar kormány és a külhoni pártok és érdekvédelmi szervezetek képviselõinek részvételével (HTMH, MÁÉRT, KMKF vagy/és ezek alternatív intézményi keretei)


– Külpolitikai szint: a Kárpát-medencei magyarság, a magyar ügy közös képviselete nemzetközi téren, a nemzetközi integrációs szervezetekben


– Kulturális szint: a bel- és külhoni oktatási, mûvelõdési, tudományos intézmények, valamint a közszolgálati média összeillesztése és integrált mûködtetése


– Gazdasági szint: extenzív és integrált magyar gazdasági stratégia


– Egyházi és ökumenikus szint: az európai egyházi egységtörekvésekkel együttható egyházi és hitbéli közösség



● A határon túli magyar közösségek viszonylatában a Fidesz választási gyõzelme és kormányra kerülése a pártpolitikán fölül álló nemzeti összefogás és az erre irányuló magyarországi támogatáspolitika megvalósulásának ígéretét hordozza.


A Fidesztõl azt várjuk el, hogy a – majdan – rendelkezésére álló kormányzati eszközökkel támogassa az erdélyi Magyar Összefogást.


● A kialakuló új nemzetpolitikai helyzetnek megfelelõen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség részérõl joggal várható el, hogy egész eddigi – kisebbségi szemléletû – politikáját felülvizsgálva, az egységes magyar nemzetpolitikához szabja programját és politikáját.


Pártpolitikai vonatkozásban pedig az eddig alkalmazott egyenlõ közelség” értéksemleges elvével is szakítson – közös nemzetpolitikai céljainkhoz való viszonya átértékelésével és a nemzeti önrendelkezés elvének megfelelõen.



Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács – önálló jogi személyiségének elismertetése alkalmából – ismételten elkötelezettségét fejezi ki közös nemzeti érdekeink és céljaink iránt.



Továbbította:


Frigyesy Ágnes