Kedves Barátaim,

69 éve tragikus körülmények között hunyt el gróf Teleki Pál. Emlékezzünk Rá,

és emlékezzünk a 140 éve tragikus körülmények között elhunyt gróf Széchenyi Istvánra is, legnagyobb magyarjainkra, akiket feltehetõen megöltek...Tudjuk-e még mit jelent az államférfi fogalma? Õk mindketten azok voltak! Frigyesy Ágnestõl

_________________________________________________________________________________________________________



Dr. Bakos Batu: Öngyilkosság?





Gróf Teleki Pál szobrát Budapesten 2004-ben nem engedték felállítani. Az auschwitzi kiállításon állítólag egész alakos képe van a holokauszt okozói között. 1941. április 3-án holtan találták szobájában. A hivatalos közlemény szerint öngyilkos lett. Azóta is folytatódnak a találgatások, megölték, vagy tényleg öngyilkos volt? Halála mindenesetre sorsfordító volt a magyar történelemben, a háború nélküle indult, vele valószínûleg nem. A németekkel az eddigi ellenkezés együttmûködésre változott. Elképzelhetõ, hogy meggyilkolták, s az öngyilkosság látszatát keltették azok, akiknek ellenkezése nem tetszett, s együttmûködést szerettek volna.


Az öngyilkosság érvei – a történészek többsége ezt vallja – elsõsorban Hóman Bálint összeállításán, Horthy levelén, a hivatalos orvosi közleményen, egyéniségének elemzésén, s az események sodrásán alapszanak. Úgy tüntették fel, hogy a lelkiismeretes, erkölcsös államférfit egyéni és nemzeti nehézségei megtörték, s a maga, valamint nemzete becsületét akarta tettével megmenteni, mert más eszköze már nem maradt.


A hír vétele után azonnal elkezdõdtek az ellenkezõ találgatások. Shvoy tábornok, Werth vezérkari fõnök, Nagybaconi Nagy Vilmos, rendõrségi emberek mind gyilkosságra gondolnak. Nem engedélyezik a nyomozást, bizalmas emberei nem láthatják a holtat. Nem engednek közelébe törvényszéki orvos-szakértõt. Nem tisztázzák sem a helyet, sem a halál pontos okát. Mindez érthetetlen akkor, ha nincs valami takargatni való a hivatalos változatban.



Hóman elkötelezett németbarát volt. A Legfelsõbb Honvédelmi Tanács ülésén történteket is hamisan adta elõ. Az eseményeket, s Teleki egyéniségét úgy rakta össze, hogy belõle az öngyilkosság következzék. Horthy Hitlerrel levelezett az ügyben, de a teljes anyag ma sem ismert, sõt emlékirataiban is hallgat róla. Az a búcsúlevél, amire hivatkozik, hamis.


A hivatalos orvosi közlemény szakértõk szerint képtelenségeket tartalmaz. Bakay nem volt törvényszéki orvos, a másik aláíró pedig annak a rendõrségnek az embere, ami nem engedélyezte a nyomozást. Náray leírja, hogy Kemény, aki látta az elhunytat a Nádor téri lakásban szívlövést tapasztalt, míg a Sándor-palotában halántéklövésrõl adnak ki leletet, s az exhumálás sírásója a tarkócsont hiányáról beszél. Az inas ugyancsak tarkóról beszél.



Oka sem volt az öngyilkosságnak. A Tanácsban végeredményben csak Teleki akarata valósult meg. Werthtel is meg tudott egyezni. Ismerte a londoni táviratot, de az angol követ bizalmas közlését szintén. Tudta, hogy a németek átvonulnak az országon. Éjjel gyónt, reggel áldozni készült, meglátogatta beteg feleségét, s kizárt dolog, hogy magára hagyta volna. A grafológus az írás alapján határozottan állítja, hogy nem lett öngyilkos, valami másra készült, levelét ezért nem dátumozta meg. Megöletése viszont sokak érdekében állt, s ez még akkor is így van, ha – ez a legvalószínûbb – nem a németek ölték meg.



Dr. Bakos Batu