MAGYAR KATOLIKUS PÜSPÖKI KONFERENCIA TITKÁRSÁGA


SECRETARIATUS CONFERENTIAE EPISCOPORUM HUNGARIAE






A papság és az Oltáriszentség ünnepe



Nagycsütörtökön az Oltáriszentség és az egyházi rend, a papság megalapítását ünnepli a Katolikus Egyház. Délelõtt a püspökök egyházmegyéjük papjaival együtt miséznek a székesegyházakban. A hagyományos olajszentelési misén a fõpásztorok megszentelik a keresztelendõk és a betegek olaját, valamint a bérmáláshoz használatos krizmát. A papság a szertartás keretében megújítja a szenteléskor tett ígéreteit.



Liturgikusan a nagycsütörtök délelõtti krizmamisében mutatkozik meg legerõteljesebben a papi rend szentsége, amit az is jelez, hogy ezen a misén azokban az idõkben is koncelebráció volt, amikor általában az egyházra nem volt jellemzõ az együttmisézés.



A szent három nap elsõ estéjén minden templomban szentmisével emlékeznek arra, hogy Jézus az utolsó vacsorán megalapította az Oltáriszentséget. A húsvéti ünnepkör, és ezzel a nagycsütörtök szertartása is a zsidó pészahra épül, amelyen Izrael lakói az Egyiptomból való szabadulást ünnepelték. Jézus az utolsó vacsorán megújította ezt a régi áldozatot: õ maga lett a húsvéti bárány. Krisztus vére áldozati vér, amely minden embert megszabadít a bûntõl, a halál rabságából.



Jézus a halált saját halálával gyõzte le, amelyet az utolsó vacsorán elõvételezett azzal, hogy kezébe vette a kenyeret, megtörte, majd kiosztotta a tanítványoknak. Amikor ugyanis húsvétkor meghalt a kereszten, a kenyérhez hasonlóan õ is megtöretett, hogy szétoszthassa önmagát.



A nagycsütörtök esti szentmise elején, a dicsõítést követõen elnémul az orgona, a templomok csengõi és harangjai is elhallgatnak a nagyszombati vigília szertartásáig: úgy tartják, ilyenkor Rómába mennek, hogy ott gyászolják Krisztust. Jézus az utolsó vacsorán, szeretetének végsõ jelét adva, megmosta tizenkét apostola lábát. Az önmagát teljesen kiüresítõ Urat követve az esti szentmise fõcelebránsa sok helyütt megmossa tizenkét hívõ lábát.



Az utolsó vacsorán vett búcsút Jézus tanítványaitól, hiszen ezt követõen fogták el. Az elfogatásra és Jézus ruháitól való megfosztására emlékeztet a nagycsütörtöki liturgia az oltárfosztással: a szentmise végén minden díszt eltávolítanak az oltárról, és a hívek csendben, elbocsátás nélkül távoznak a templomból. Az oltárfosztás után az Egyház éjszakai virrasztással osztozik Krisztus szenvedésében és lelki tusájában, amelyet az Olajfák hegyén elszenvedett. A jézusi szenvedésre figyelmeztet az is, hogy nagycsütörtök estétõl húsvétig a Katolikus Egyház nem mutat be szentmisét.



A szertartások rendje a püspöki székhelyeken



Budapest, 2010. március 31.



MKPK Sajtószolgálat



Továbbította: Frigyesy Ágnes