Az Európai Parlament határozottan lépjen fel a délvidéki magyarellenes terrorizmus leállítása érdekében!



Tõkés László EP-képviselõ Sajtóirodája az alábbi közleményt jelentette meg 2010. március 25-én Brüsszelben: – Az Európai Parlament ún. mini-plenárisának ülésén, 2010. március 24-én, Tõkés László erdélyi képviselõnk – nem elsõ esetben – a vajdasági magyarok védelmében emelte fel szavát. Napirend elõtti felszólalásában arra kérte Jerzy Buzek európai parlamenti elnököt, hogy határozottan lépjen fel a szerbiai „magyarellenes terrorizmus” leállítása érdekében.


Említésre méltó, hogy tavaly novemberben európai képviselõnk írásbeli úton kereste meg az EP lengyel elnökét a temerini magyar fiúk ügyében, akiket egy szerb provokáció nyomán kirobbant kocsmai verekedés következtében ítéltek mindösszesen 61 esztendei börtönbüntetésre. Az öt fiatalember esete azért is kirívó, mivel hasonló esetekben a többségi elkövetõket futni hagyják, s a szerb hatóságok a magyarveréseket” nem bûncselekményként, hanem – jobb esetben – puszta kihágásként kezelik.


Ezen hosszan elhúzódó, mindmáig orvosolatlan ügy eseménynaptárába az is beletartozik, hogy múlt év márciusában, Becsey Zsolt akkori EP-képviselõ kezdeményezésére, illetve Tõkés László szervezésében közmeghallgatást tartottak az Európai Parlamentben. A rendkívüli fellépést az tette szükségessé, hogy a 2004 januárjában Vajdaságban járt EP-tényfeltáró bizottság jelentése – a hivatalos elõírások ellenére – azóta sem került az ebben illetékes Emberi Jogi Bizottság (DROI) napirendjére. Egészen furcsa és szembetûnõ, hogy az Európai Parlament mintha részrehajló módon fedezni próbálná a délvidéki magyarellenes atrocitásokat – ezenközben helyt adva Szerbia uniós felvételi kérelme benyújtásának.


Miközben legutóbb Temerinben is valóságos embervadászat folyt a magyarok ellen, ezzel párhuzamosan pedig különösebb nehézségek nélkül folyik egyes települések (Szabadka stb.), illetve a közszféra általános magyartalanítása, hasonlóképpen érthetetlen, hogy nem csupán az Európai Unió, de az anyaországi diplomácia is hajlamos szemet hunyni az egymást követõ hullámokban támadó, államilag ellenõrzött – esetenként ösztönzött – magyarellenes lélektani hadviselés felett.


Mindezeket figyelembe véve, egészen indokolt újból és újból határozottan felvetni és következetes módon napirenden tartani a délvidéki magyarság helyzetét. Az EU-csatlakozásra hajtó szerb kisebbségi kirakatpolitika opportunizmusán átlátva, továbbra is ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy – a koppenhágai kritériumoknak megfelelõen – az emberi és kisebbségi jogok maradéktalan biztosítását az ország uniós felvételének elõfeltételéül szabják.



* * * * *


Tõkés László EP-képviselõ felszólalása


a szerbiai magyar nemzeti közösség védelmében



Milosevics országában, a szerbiai Vajdaságban (Vojvodina) tovább folynak a magyarverések. A tetteseket vagy felmentik, vagy vádat sem emelnek ellenük.


A Vajdaságban évtizedekkel ezelõtt mintegy 400 ezer magyar élt, és a lakosság 1/3 részét tették ki. A kényszerû elvándorlás és a masszív többségi betelepítések miatt számuk azóta 290 ezerre, számarányuk pedig 13%-ra csökkent.


A kisebbségek tömeges megveretésének módszerét a hírhedt szerb titkosszolgálat, az UDBA vetette be, különösképpen az albánok ellenében. Ennek „spontán” hagyománya folytatódik a jelenben a magyarokkal szemben, szülõföldjükrõl való elûzésük céljával.


Tisztelt Jerzy Buzek elnök úr!


· Az Európai Parlament határozottan lépjen fel a délvidéki magyarellenes terrorizmus leállítása érdekében!


· Szerbia EU-csatlakozásának képezze elõfeltételét a világháború utáni tömeggyilkosságok több tízezernyi áldozatáért kijáró igazságtétel, valamint a mindmáig folytatódó magyarellenes erõszak beszüntetése!



Strasbourg, 2010. március 24.


Továbbította: Frigyesy Ágnes