Magyar alkotásnak számíthat A lyukas zászló címû legsikeresebb ’56-os dokumentumfilm, amit a Los Angeles-i Fõkonzulátus és annak fõkonzulja ismét diszkriminál



Magyarországon a legsikeresebb '56-os dokumentumfilmet A lyukas zászló címû filmet sokáig külföldi alkotásként kezelték, ezért a mû produkciós irodája a Magyar Filmirodánál kérvényezte az ügy elbírálását.


Magyarországon a 2004-ben kihirdetett Filmtörvény van hatályban, amely azokra a filmekre vonatkozik, amelyeknek az elsõ forgatási napja 2004-ben vagy azután volt. Jelenleg olyan jogi szabályozás nincs érvényben, amely azokról a filmalkotásokról is rendelkezne, amelyeknek elsõ forgatási napja 2004 elõttre tehetõ. Az említett dokumentumfilm munkálatai 1998-ban kezdõdtek el, ezért „A filmalkotás besorolását nem lehet elvégezni.” Amennyiben a fenti szabályozásban nem lenne joghézag a Magyar Filmiroda szerint „A lyukas zászló címû filmalkotás MAGYAR FILMALKOTÁS kategóriának felelne meg.” A produkció nem tehet a magyar jogi szabályozás hiányosságairól, ezért a film jogászai szerint a nyolcszoros díjnyertes alkotást Magyarországon nem érheti jogsérelem.


A lyukas zászló címû film, és annak magyar állampolgárságú alkotói és támogatói élni kívánnak a Magyar Köztársaság Alkotmánya* illetve az egyenlõ bánásmódról és az esélyegyenlõség elõmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény ** biztosította jogaikkal. A produkció ezért is tiltakozik nyilvánosan, és hívja fel a sajtó, valamint a lakosság figyelmet a Los Angeles-i Magyar Fõkonzulátus és fõkonzul két éve tartó, folyamatos, diszkriminatív és ezáltal jogsértõ magatartására.


A Fõkonzulátus a fõszervezõje az ezen a héten megrendezésre kerülõ 1. Los Angelesi Magyar Dokumentum- és Rövidfilm Fesztiválnak mely „a magyar dokumentumfilmes eredményeket kívánja népszerûsíteni” és a „Magyarországon vagy Észak-Amerikában élõ magyar rendezõk 28 alkotását mutatja be.” Az intézmény programja szerint a bemutatásra kerülõ filmek közül egyetlen egy sem rendelkezik több szakmai- és közönségdíjjal, Oscar-verseny részvétellel, multi-kontinentális forgalmazással, mint A lyukas zászló címû alkotás.


A közelmúltban – ismét csak az adott külképviselet szervezésében – került megrendezésre a Magyar Filmnap, melyre szintén nem kapott meghívást az említett ’56-s dokumentumfilm. Ezenkívül a Fõkonzulátus minden filmes és kulturális programjából, rendezvényébõl, nyomtatott és internetes tájékoztatójából kihagyja A lyukas zászló címû alkotást. Ezáltal gátolja a filmnek a magyar emberekhez való eljutását, annak terjedését és ezáltal jelentõs károkat okoz a terjesztésben is. A fõalkotót a fõkonzul a Fõkonzulátusról kitiltatta. Ezzel szemben más mûveket, alkotókat rendszeresen meghív, azokat széles körben propagálja, támogatja. Érdekesség, hogy a – a kommunista múlttal bíró – fõkonzul a Fõkonzulátus csatornáin keresztül népszerûsíti a saját könyvét.


Fontos tudni, az évek során a produkciónak kifejezetten pozitív volt a kapcsolata a legtöbb magyar külképviselettel – fõleg az MSZP-SZDSZ kormányzat elõtti érában... A film stáblistáján a mû készítõi 11 nagykövetségnek és konzulátusnak, illetve 16 nagykövetnek, fõkonzulnak, konzulnak és tiszteletbeli konzulnak fejezték ki hálájukat azért, mert aktívan segítették a film létrejöttét.


Azonban – a továbbra is sûrûn elõforduló – a kommunizmus jogállamiságának hiányát továbbvivõ gyakorlat miatt a produkció széleskörû nemzetközi kapcsolatai és támogatói révén is határozottan szorgalmazza a kommunista háttérrel és múlttal rendelkezõ egyének közéletbõl való kizárását.



**********



*70/A. § (1) A Magyar Köztársaság biztosítja a területén tartózkodó minden személy számára az emberi, illetve az állampolgári jogokat, bármely megkülönböztetés, nevezetesen ... politikai vagy más vélemény... vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül.



(2) Az embereknek az (1) bekezdés szerinti bármilyen hátrányos megkülönböztetését a törvény szigorúan bünteti.



**A 2003. évi CXXV. törvény az egyenlõ bánásmódról és az esélyegyenlõség elõmozdításáról többek között a következõket mondja ki:


4. § Az egyenlõ bánásmód követelményét a) a magyar állam, c) a hatósági jogkört gyakorló szervezetek, f) a közszolgáltatást végzõ szervezetek jogviszonyaik létesítése során, jogviszonyaikban, eljárásaik és intézkedéseik során kötelesek megtartani.


8. § Közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minõsül az olyan rendelkezés, amelynek eredményeként egy személy vagy csoport valós vagy vélt ... j) politikai vagy más véleménye miatt részesül kedvezõtlenebb bánásmódban, mint amelyben más, összehasonlítható helyzetben levõ személy vagy csoport részesül, részesült vagy részesülne.




Zsigmond Vilmos - executive producer


Kovács László - Operatõr, executive producer
Dr. Andrew Senyei - executive producer
Hules Endre - író, rendezõ
George Adams - társproducer
Honti Zoltán - operatõr
Chris Horvath - zeneszerzõ

Kovács Klaudia - rendezõ, producer, író (sztori)




Továbbította: Frigyesy Ágnes