Csángó tavasz a Vármegye Galériában



„Névtelen szentek között nõttem fel, akik a sereg gyermekükkel körülvéve énekeltek, szõttek, fontak,


gyönyörûen hímeztek, varázslatossá tették azt a nehéz világot”



– Mesterségesen kiüresedett világban élünk, melyben Petrás Mária mûvészete elévülhetetlen kapaszkodót jelent. Alkotásai mély igazságot hordoznak. Nem gyöngyökkel operál, hanem az õsi mûvészetet eleveníti meg. Hamarosan meg kell érkeznie a Feltámadásnak, a Kárpát-medencei Feltámadásnak is el kell jönnie – e szavakkal nyitotta meg Döbrentei Kornél Balassi emlékkard-díjas költõ Petrás Mária csángó kerámiamûvész kiállítását 2010. március 23-án Budapesten, a Vármegye Galériában.


Döbrentei Kornél hangsúlyozta: – A magyarság gazdag kincsekkel bír, ezért bizonyos politikai köröknek érdeke, hogy ne találjunk el ezekhez a kincsesládákhoz. Vannak pillanatok, amikor a magyarságot csak hadsereg bevetésével tudták legyõzni. Ám Trianon után is talpra álltunk, mert megvolt bennünk az erkölcsi erõ. Ezt az erkölcsi- , lelki kapaszkodót akarják elvenni tõlünk. Petrás Mária a csángó korpuszokkal, angyalaival és Mária szeretetével szelíd erõt képvisel, alkotóereje átízzik minden fölött, s e szelíd hatalom által legyõzhetjük az árulásokat. Szobrainak kisugárzásával erõsíthetjük a magyarság tartását – hangsúlyozta Döbrentei Kornél a kiállítás megnyitón.


A Szervátiusz Jenõ-díjas keramikusmûvész, Petrás Mária a Csángó tavasz címû tárlat alkotója így vall magáról és õseirõl: – „Abban a világban, amelyben születtem, imádságos harangozással kezdõdött a nap, és avval is ért véget. A családok gazdagságát nyolc-tíz-tizenkét gyermek jelentette. Az öt évestõl a legöregebbekig mindenkinek nélkülözhetetlen szerepe volt. Hétköznap azért dolgozott az ember erõvel és szorgalommal, mert elõtte állt egy-egy ünnep. Az ünnep elõtt mindig nagy készülõdések voltak.


Az emberek kitisztították lelküket, életüket, házukat, istállóikat, ólaikat, kertjeiket, falujukat, megbocsátottak, megbékültek, misére mentek szép ünneplõ ruhában, és délután megjárták egymást. Az ünnepek nagy örömmel teltek, mindent meg tudtak maguknak teremteni úgy, hogy nem voltak senkinek a szolgái. Tudták, hogy mi a rendje a világnak, mert a nap, a hold, a csillagok, az idõjárás és a mélységes hitük útbaigazították õket. Akármit nem cselekedtek, akármit nem ejtettek ki a szájukon.


Névtelen szentek között nõttem fel, akik a sereg gyermekükkel körülvéve énekeltek, szõttek, fontak, gyönyörûen hímeztek, varázslatossá tették azt a nehéz világot. Böjttel és imádsággal, Mária erejével elmesszítették a testi-lelki bajokat. Az õ képüket szeretném példaként a világ elé tárni.”


A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, az Erdély Mûvészetéért Alapítvány által rendezett tárlat megtekinthetõ 2010. március 23-a és 2010. május 21-e között, kedd, szerda, csütörtök, péntek, 10 és 18 óra között. Cím: 1052 Budapest, Vármegye u. 11. A mûvésznõ alkotásai a helyszínen megvásárolhatók. A kiállítás a Csángó mûvészek a megmaradásért rendezvénysorozat része.


Frigyesy Ágnes



Petrás Mária alkotásairól a felvételeket


Frigyesy Ágnes készítette a Vármegye Galériában