Fekete márciusból a Szeretet márciusába


Az EMNT elnökének meghívója Marosvásárhelyre



Húsz esztendõvel a romániai – és kelet-közép-európai – rendszerváltozás után, intõ figyelmeztetésként hangzik felénk Jánosnak, a Szeretet Apostolának szava: „Vigyázzatok magatokra, hogy el ne veszítsük, amit munkáltunk, hanem teljes jutalmat nyerjünk” (2. Jn. 8).


Akik az igazságban járnak” (2. Jn. 4), gyakran szembe találják magukat a hazugsággal, gyûlölettel, a gonoszsággal. Nekik szól Pál apostol bátorító biztatása: „Kövesd az igazságot, a hitet, a szeretetet, a békességet azokkal egyetemben, akik tiszta szívbõl segítségül hívják az Urat” (2. Tm. 2,22).


Az elmúlt két évtizedben olyképpen kellett végighaladnunk a rendszerváltozás göröngyös útján, akadályain és buktatóin, miképpen a kereszthordozás stációin. Már a kezdet kezdetén súlyos próbatételt jelentett számunkra Marosvásárhely Fekete Márciusa.


2010. március 19–20-án erre emlékezünk, és az „elkezdett munka”, a rendszerváltozás töretlen folytatásának szándékával kívánunk szembenézni a húsz évvel ezelõtti eseményekkel, melyek nem csupán hogy megrontották a magyar–román kapcsolatokat, de a beindult demokratikus változásokat is lefékezték, és utat nyitottak a lopakodó posztkommunista visszarendezõdés elõtt. A volt titkosszolgálat – a Szekuritáté – burkolt helyreállítása ellenforradalmi nacionál-kommunista forgatókönyv szerint terelte tévútra a dicsõséges romániai – temesvári – forradalmat.


Országunk kommunizmus utáni átmeneti korszaka nagy mértékben hasonlít a volt szovjet tábor országainak sorsához. Kárpát-medencei magyarságunk saját hazájában, valamint a környezõ országokban, többé vagy kevésbé, változatos formában és alakban, fokozott mértékben volt kénytelen elszenvedni nem csupán a diktatúra visszatérését, hanem ezzel együtt a kommunista ideológia helyébe lépõ nacionalizmus feléledését.


Emlékezzünk, hogy az igazság erejével munkáljuk a békességet!


Emlékezzünk, hogy az 1989-ben kivívott szabadság örömével folytathassuk a demokratikus rendszerváltozást!


Emlékezzünk, hogy az akkor ébredt szeretet és szolidaritás erejével küzdhessük le az embereket és népeket megosztó gyûlöletet!


Hitben és igazságban való közös emlékezésünk ellopott forradalmunk Fekete Márciusából vezessen bennünket a remélt jobb jövõnket ígérõ Szeretet Márciusába!



Ezúton szeretettel meghívom Önt Marosvásárhelyre, az EMNT szervezésében sorra kerülõ rendezvényeinkre:


● 2010. március 19-én, pénteken este 7 órakor az Igazság Fáklyás Menetével emlékezünk a tragikus eseményekre.


● 2010. március 20-án, szombaton délelõtt 10 órai kezdettel nemzetközi konferenciát szervezünk Közös múlt, közös jövõ – otthon, Európában címmel (Deus Providebit Tanulmányi Ház - Rózsák tere 61. sz).


● 2010. március 20-án, szombaton délután 5 órakor Kárpát-Medencei Ökumenikus Találkozót tartunk a Vártemplomban, testvér-egyházaink vezetõinek és képviselõinek részvételével.


Hitünk és sorsunk közösségében szeretettel hívjuk és várjuk!



Nagyvárad, 2010. március 10.


Tõkés László


EP-képviselõ, az EMNT elnöke



Továbbította: Frigyesy Ágnes