A székely nép helyzetét, az úgynevezett „székely kérdést” nem lehet kisebbségpolitikai eszközökkel megoldani


A Székely Székek Fórumának közleménye



A Székely Nemzeti Tanács 2009. december 19-én, marosvásárhelyi ülésén határozott arról, hogy 2010. március 6-án Csíksomlyón tartja következõ ülését, melyen napirendre tûzi a SZÉKELY NÉP ÖNRENDELKEZÉSI JOGÁRÓL szóló nyilatkozattervezetet, valamint az elmaradt házszabálymódosító javaslatokat.


Az SZNT határozatai kötelezõek annak minden tagjára, a széki és települési tanácsokra is. A határozatot betartva, tanácskozásra ültünk össze Csíksomlyón, ma 2010 március 6-án.


A tanácskozáson Bardóc-Miklósvárszék, Csíkszék és Gyergyószék küldöttei, Székelyudvarhely és Kézdivásárhely települési székely tanácsainak képviselõi, SZNT küldöttek vettek részt, de szép számmal voltak jelen az SZNT tevékenységét, célkitûzéseit támogató szervezetek képviselõi, valamint a székelység jövõjéért felelõsen cselekedni óhajtó székely emberek, összesen több mint százharmincan.


Tekintettel arra, hogy az SZNT küldöttek több mint fele nem volt jelen, az ülés a széki tanácsok fórumaként folytatta munkálatait.


A fórum helyzetelemzést végzett és határozatokat, ajánlásokat fogadott el.


1. A résztvevõk egyöntetûen megállapították, hogy a Székely Nép helyzetét, az úgynevezett „székely kérdést” nem lehet kisebbségpolitikai eszközökkel megoldani. Megoldása csak a székely nép önrendelkezési jogának érvényesítése által lehetséges. Ezzel kapcsolatban a testület nyilatkozatot fogadott el, melyet ezennel nyilvánosságra hozunk (mellékelve a Nyilatkozat a Székely Nép önrendelkezési jogáról).


2. Megállapítást nyert, hogy a székely nép közképviseletét, csak egy minden székely települést átfogó Székely Nemzeti Tanács láthatja el eredményesen. Ennek értelmében a testület úgy határozott, hogy a SZNT Házszabályának 22. cikkelye értelmében indítványozza a SZNT rendkívüli ülésének összehívását legkésõbb április 10-ig az alábbi napirenddel:


a. Nyilatkozat a Székely Nép önrendelkezési jogáról.


b. Határozati javaslat a SZNT szervezeti megerõsítésérõl és a települési tanácsok megújításáról


c. Határozati javaslatok az SZNT ÁB összetételérõl, az elnöki tisztség betöltésének módjáról és az összeférhetetlenségrõl


d. Javaslat a Székely Földalap létrehozásáról


3. A tanácskozás javasolja a március 12-én összeülõ Székely Önkormányzati Nagygyûlésnek, hogy vegye napirendre, vitassa meg és fogadja el a SZÉKELY NÉP ÖNRENDELKEZÉSI JOGÁRÓL a székelyek által elfogadott nyilatkozatot.



Csíksomlyó, 2010. március 6.



A Székely Székek Fórumának Ülésvezetõ Elnöksége:



Ambrus A. Árpád, Gyergyószék Székely Tanácsának soros elnöke


Veress Dávid, Csíkszék Székely Tanácsának soros elnöke


Szabó Miklós, Bardóc-Miklósvárszék Székely Tanácsának elnöke
Ferencz Csaba, a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottságának tagja



Továbbította:


Frigyesy Ágnes