Tõkés László a stuttgarti magyarok vendége



Tõkés László EP-képviselõ Sajtóirodája, valamint az Erdélyi Világszövetség Tájékoztatási Szolgálata a következõ közleményt jelentette meg 2010. március 7-én Stuttgartban: – Az Erdélyi Világszövetség (EVSZ) stuttgarti szervezetének meghívására Tõkés László európai parlamenti képviselõ 2010. március 7-én, vasárnap, a helybéli Erdélyi Est vendégeként Temesvártól Brüsszelig (1989-2009) címmel tartott elõadást, majd az ezt követõ fórumon elhangzott kérdésekre válaszolt.


Az ünnepélyes rendezvény nyitányaképpen a stuttgarti magyar amatõr színtársulat Ferenczes István-, Kányádi Sándor-, Farkas Árpád- és Dsida Jenõ-versekkel, a Csöbörcsök néptáncegyüttes pedig kalotaszegi táncokkal és énekekkel idézte Erdély szellemiségét, másfelõl pedig a kommunista elnyomás, a Ceaușescu-éra lesújtó közérzetét.


Tamás Péter, az EVSZ elnöke bevezetõjében kiemelte Tõkés László nélkülözhetetlen szerepét a kommunista diktatúra bukásában, valamint a Temesváron történtek hitelességét hangsúlyozta, és az áldozatok emlékének adózott.


Ezt követõen a Németországi Magyar Szervezetek Szövetségének (BUOD) elnöke, dr. Klement Kornél az ottani magyar közösség életérõl és tevékenységérõl szólt. Kiemelte a BUOD összetartó és szervezõ szerepét, ami anyanyelvünket, oktatásunkat és kulturális rendezvényeinket illeti. Záró szavaiban hangsúlyozta Tõkés László brüsszeli jelenlétének fontosságát.


Tõkés László beszédében mérleget készített az 1989-es forradalmat követõ húsz esztendõrõl. Az egykori átkos diktatúra utóbb beérett „mérgezõ gyümölcseirõl”, a romániai kisebbségi politikáról, ezen belül az erdélyi magyarság helyzetérõl, társadalmáról, a felmerülõ nehézségekrõl, az asszimiláció folyamatáról, az autonómia szükségességérõl osztotta meg gondolatait a népes közönséggel. Továbbá kiemelte a nyugati magyarság fontos érdekérvényesítõ, kapcsolat- és hídépítõ szerepét a nemzet szolgálatában.


Beszédét végig az autonómia és európai jogaink kérdéseiben megalkuvást nem ismerõ következetesség jellemezte.


Az est jó hangulatát nemcsak finom magyar ételek és italok biztosították, hanem egy olyan közösségi érzés, amelynek Temesvártól Sepsiszentgyörgyig, Budapesttõl Brüsszelig valamennyi magyar közösséget át kellene hatnia.


Továbbította: Frigyesy Ágnes