Feljelentést tett a CÖF ismeretlen tettes ellen


Kik kezelték hûtlenül és hanyagul a nemzeti vagyont?



A Civil Összefogás Fórum „elszámoltatási kerekasztalának” munkatársai 2010. március 8-án feljelentést nyújtottak be ismeretlen tettes ellen. A CÖF álláspontja szerint ugyanis a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. megalakítása, a korábbi állami vagyonkezelõ szervezetek megszûnése, valamint a Nemzeti Vagyon Tanács létrehozása során olyan jogsértések történtek, melyek megvalósították a nemzeti vagyon hûtlen, illetve hanyag kezelésének nemcsak erkölcsi, de büntetõjogi kategóriáját is – jelentette be Csizmadia László, a CÖF egyik alapító szóvivõje 2010. március 8-án Budapesten, a Parlament Café-ban tartott rendkívüli sajtótájékoztatón.


Csizmadia László hangsúlyozta, a CÖF a sajtótájékoztatón a nemzeti vagyon kezelésének elfogadhatatlan, felháborító, és álláspontjuk szerint nemcsak erkölcsi, de jogi értelemben is bûnös módjára kíván rámutatni.


A CÖF elszámoltatási kerekasztala tagjainak határozott véleménye, hogy a nemzeti vagyon évek óta megfigyelhetõ rohamos csökkenése tudatos és átgondolt, jelenleg is folyamatban levõ cselekménysorozat következménye. A folyamat szerves része nemcsak a pénzek kimentése, hanem a törvényes elszámoltatás lehetõségének megakadályozása, a felelõsség elkenése, a bizonyítékok eltüntetése.


Csizmadia László rámutatott: feljelentésüket elsõsorban az Állami Számvevõszéknek (ÁSZ) a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. (MNV Zrt.) 2008 és 2009. évi tevékenységét vizsgáló jelentéseire alapozták, mely önmagában felér egy vádirattal, különösen akkor, ha összevetik a különféle vagyonkezelõ szervezetek között fennálló személyi összefüggéseket.


Az ÁSZ jelentésébõl egyértelmûen kiderül, hogy az állami vagyon nyilvántartása, a vagyon mozgásának dokumentálása a legelemibb szakmai követelményeknek sem felel meg, annak ellenére, hogy állítólag „kipróbált”, profi gazdasági vezetõk kerültek kinevezésre.


A CÖF már 2009. májusában levélben hívta fel az ÁSZ figyelmét arra, hogy pályáztatás nélkül nevezték ki az MNV Zrt. Humánpolitikai és Jogkoordinációs igazgatójává az addig a nemzetbiztonságot irányító „titokminisztert”. A CÖF már akkor jelezte, hogy ez az állami vagyont érintõ dokumentumok esetleges eltüntetésére adhat lehetõséget – hangsúlyozta Csizmadia László.


A CÖF szóvivõje érdekes momentumra mutatott rá: – Az MNV Zrt-re bízott vagyon nyitó értékét 1.777,2 milliárd forintban állapították meg, ezt 2008 június elején az ÁSZ ellenõrzése alatt korrigálni kellett 15.966,9 milliárd forintra. Vagyis hová tûnt a hiányzó hatalmas összeg?


Csizmadia László kijelentette: – Mára nemcsak a jéghegy csúcsa, hanem maguk a lassan elúszó jéghegyek is kezdenek feltûnni a láthatáron. A civil társadalomnak minden oka megvan arra, hogy a nemzeti vagyon bûnös kezelését sejtse a háttérben.


Vegyük észre, hogy ebben az ügyben minden magyar állampolgár érintett, mert az õ vagyonáról, tulajdonhoz való alapjogának védelmérõl, tehát magáról a jogállamiságról, vagy annak hiányáról van szó – mondta a CÖF szó vivõje.


A CÖF várja a törvényes igazságszolgáltatás közremûködését, a nemzeti vagyon kezeléséért felelõs személyek, valamint családi és üzleti érdekeltségeik vagyonvizsgálatát.


Fricz Tamás, a CÖF másik alapító szóvivõje hozzászólásában megállapította: – A nemzeti vagyon elherdálásával kapcsolatban egy szétbomló, rothadó rendszer mutatja meg magát. Itt nem arról van szó, hogy elvétve akadnak korrupciós ügyek, hanem többrõl van szó. Sajnos nem jogállamban élünk, ahol idõnként megsértik a korrupciós ügyekkel a jogrendszert, hanem a folyamatos korrupciós ügyek teljesen tönkreteszik a piacgazdaságot, az országot. Ez a rendszer távol áll a jogállamiságtól! Magyarország jelenleg inkább hasonlít egy dél-amerikai vagy afrikai diktatórikus államformához, ahol az állami vagyont kiszolgáltatják az országot kifosztóknak, s az afrikai diktátorok a nemzeti vagyont úgy kezelik, mintha a maguké lenne. Magyarország Közép-Európában ma egyesíti magában a legrosszabb közép-amerikai- és afrikai modellt.


Hardy F. Gábor és Futó Barnabás ügyvédek megerõsítették: – Valószínûsíthetõ a gondatlan- , valamint a szándékos elkövetés bûncselekménye, s valószínûsíthetõ, hogy a bûncselekmény-sorozat mögött több személy áll. Ezen személyek felderítése több hónapos vizsgálatot von maga után. A CÖF elszámoltatási kerekasztalának munkatársai összegyûjtik azon jogszabályokat is, melyek lehetõvé tették a bûn elkövetését. A CÖF vezetõi bíznak az igazságszolgáltatásban, s hisznek abban, hogy Magyarország hamarosan nem lesz következmények nélküli ország.



Frigyesy Ágnes


A szerzõ felvételeivel