Megjelent a Társadalmi Szerzõdés


A Civil Összefogás Fórum új kötete



A Civil Összefogás Fórum és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége szervezésében 2009-ben megalakult a Társadalmi Kerekasztal, mely elkészítette, és könyv formájában megjelentette a jövõ nemzeti elkötelezettségû kormányának szóló nemzetstratégiai ajánlását, a „Társadalmi Szerzõdés”-t.


A Társadalmi Szerzõdést mintegy 1110 civil szervezet és számos köztiszteletben álló magánszemély támogatja.


A Társadalmi Szerzõdés 12 pontjának szövegét széleskörû elõkészítõ munka és országjárás alapján a Társadalmi Kerekasztal állította össze. Ismétlésként újból közreadjuk:


A Társadalmi Szerzõdés pontjai:


1. Új alkotmány kidolgozása a történelmi hagyományainkat követve, a népfelség elvét helyreállítva, az állampolgárok és a civil társadalom képviselõinek széleskörû bevonásával, végül népszavazáson történõ megerõsítésével.


2. A kormányzati-, kormánypárti politikusok, és közhivatalnokok, teljeskörû elszámoltatása, a nemzeti vagyon eltékozlásáért, az ország társadalmi és gazdasági csõdjéért felelõs személyek erkölcsi-, és jogi felelõsségre vonása.


3. A nemzetünk megmaradásához, jövõjéhez elengedhetetlen - még állami tulajdonban lévõ – vagyonunk megtartása, a már eladott javak törvényes visszaszerzése. A köz- és magántulajdon, továbbá a nemzeti vagyon alkotmányos védelme.


4. Termõföldünk magyar kézben tartása, a külföldieket földtulajdonhoz juttató zsebszerzõdések megsemmisítése, az édesvízkészleteink, ásvány- és termálvizeink magyar köztulajdonban tartása, hasznosítása.


5. A közbiztonság helyreállítása, az élet-, és vagyonvédelem területén az állam kiemelt felelõsségének megteremtése. A rendõrség szakmai, erkölcsi megerõsítése a szabályok betartatása, és a bûnüldözés érdekében.


6. Emberközpontú, egészségkultúránkat fejlesztõ, közcélú egészségpolitika, az ezt megalapozó, átlátható és ellenõrizhetõ társadalmi egészségbiztosítással, annak intézményrendszerével. Az érintettek méltányossági, és döntési jogával.


7. A nemzetfogyás, a népesség összetételének további, a magyarságot katasztrófába sodró változásainak megakadályozása, a családok feltételekhez kötött kiemelt állami támogatása, a családsegítõ adózás bevezetése és a fiatalok itthon tartása.


8. A magyar vidék, a falvak életképességének megteremtése, iskoláik, orvosaik, templomaik, boltjaik, postáik megtartása, a termelõk szövetkezéseinek, termékeik piacra juttatásának támogatása és segítése.


9. A munkavállalók zömét foglalkoztató kis- és középvállalkozások védelme, megerõsítése, megújulásuk segítése. A fenntartható fejlõdésüket, munkahelyteremtésüket, zöldipari beruházásaikat középpontba állító gazdaságpolitika.


10. A nemzettudat felébresztése, építése történelmünk és keresztény hagyományaink alapján. Minõségi köz-, és felsõoktatás, tantervek, valamint pedagógusképzés. Az alapiskolákban az erkölcs- és hittan tanulásának kötelezõ választhatósága.


11. A Magyar Köztársaság határain kívül az Európai Unióban, vagy a közösségen kívül élõ magyarok állampolgárságának visszaadása. A szülõföldön maradás érdekében, területi- és kulturális önállósági törekvéseik támogatása.


12. Nemzetépítõ, értékõrzõ, nyelvünket ápoló és védõ, törvényben szabályozott, mértékadó közszolgálati, és kereskedelmi média megteremtése, amely közvetít a politika és a civil szervezetek, a közszereplõk és a polgárok között.



Az egyes pontok összegzett kifejtése az adott témában megalakult szakmai mûhelyek munkája. A kötetben emellett 30 neves szerzõ – köztük Bencze Izabella, Bene Éva, Bíró László, Csath Magdolna, Csizmadia László, Fricz Tamás, Mészáros László, Osztie Zoltán, Palkovics Imre, Schulek Ágoston, Simon János stb. – tanulmányokban fejti ki véleményét.


A mintegy 250 oldalas kötet a Püski Kiadó gondozásában jelent meg, mely kapható a könyvesboltokban.



(Frigyesy)