A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja Nagyváradon


2010. február 25.



A Királyhágómelléki Református Egyházkerület minden év február 25-én hagyományosan megtartja a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapját. A múlttal való õszinte szembenézés szükségszerûsége, az áldozatokra való kegyeletteljes megemlékezés és a „Soha többet!” kategorikus imperatívusza a jövõtervezés megkerülhetetlen pillérei.


Nem tehetünk úgy, mintha az embertelen diktatúra meg sem történt volna, mintha sokmillió ember életét nem nyomorította volna meg az erõszakszervezetek mindenhatóságán, az emberi méltóság sárba taposásán, a kierõszakolt bizalmatlanságon, a megfélemlítésen és hazugságon alapuló „aranykorszak”. Nem bocsáthatunk meg bûnbánat nélkül – és nem zárhatjuk le az „átmenetnek” becézett posztkommunista jelenünket az õszinte szembenézés hiányában.


Az 1956-os és 1989-es forradalmainkat be kell fejeznünk!



Program:


18.00 Áhítat – Forró László elõadótanácsos


18.20 A kommunizmus bûntettei – Petrusz Tibor Az 1945-1956 közötti magyar Politikai Elítéltek Közösségének társelnöke


19.00 Könyvbemutató – Az 1956-os forradalom hatása a környezõ országok egyházaira. A kötetet méltatja Forró László, a KRE elõadótanácsosa. A hiánypoltó mûvet bemutatja Zombori István történész, a kötet szerkesztõje, valamint Sümegi György mûvészettörténész, a kötet egyik szerzõje.


19.30 Gyertyás fõhajtás és koszorúzás a Székház udvarán lévõ emléktáblánál


19.40 Szózat


Helyszín: Királyhágómelléki Református Egyházkerület Székházának díszterme


Nagyvárad, Városháza u., str. Primãriei 27. szám



Szervezõk: Királyhágómelléki Református Egyházkerület, Tõkés László EP-képviselõ Központi Irodája, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Partiumi Magyar Mûvelõdési Céh



* * * * * *





Filmmaraton a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján



A Királyhágómelléki Református Egyházkerület minden év február 25-én hagyományosan megemlékezik a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjáról.


Idén az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) és a Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezete (PKED) társrendezésében a rendezvénysorozat kiegészül egy Filmmaratonnal.


2010. február 25-én, csütörtökön a KRE Székházának Dísztermében reggel 10. órától délután 5-ig a kommunizmus visszásságait és bûneit feldolgozó filmfolyammal emlékezünk az embertelen diktatúra áldozataira. A filmeket magyar, román és külföldi szerzõk jegyzik, a válogatás igyekszik felvillantani az utóbbi idõk legjelentõsebb alkotásait. Többek között bemutatjuk Páskándiné Sebõk Anna ’56-ról szóló alkotását, Szõczy Árpád Drakula árnyékában címû filmjét, Wittner Mária parlamenti beszédét, a román újhullámos filmesek önironikus filmjeit stb.


A rendezvény ingyenes, mindenkit szeretettel várunk! A szervezõk



Forrás: Tõkés László EP-képviselõ Sajtóirodája


Továbbította: Frigyesy Ágnes