Az igazság fáklyás menetével a „fekete márciusért”


Az EMNT kétnapos rendezvénnyel emlékezik az


1990. márciusi eseményekre



Az újjáalakult Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kétnapos eseménysorozattal emlékezik a „fekete márciusként” elhíresült marosvásárhelyi eseményekre. Az 1990. március 16-20-i marosvásárhelyi események tetteseinek, felbujtóinak, egyszóval a vétkeseknek a felelõsségre vonását követelik rendezvényeikkel is.


1990. március 19-20-án a Vatra Româneascã 13 busznyi zömében ittas „tüntetõket” Marosvásárhelyre hozatott be a környékrõl, akik megtámadták a békésen demonstráló magyar nemzetiségûeket, és az RMDSZ székházát fejszékkel, husángokkal ostromolták. A harcoknak 5 halottja (3 magyar és 2 román) és 278 sérültje volt, és még ma is vita tárgya, hogy mi robbantotta ki a zavargásokat.


Az EMNT nem hisz a kollektív bûnösségben, de határozottan követeli, hogy a felelõsöket nevezzék meg, az ügyészség pedig ne seperje a szõnyeg alá az új bizonyítékokat, amelyek alapján újra meg lehet nyitni az ügyészségi dossziékat.


2010. március 19-én Marosvásárhelyen mindezekre fáklyás menettel emlékezik az EMNT, majd 20-án mintegy tíz román, magyar, valamint külföldi európai parlamenti képviselõ részvételével magyar – román kerekasztalt szerveznek. A Közös múlt, közös jövõ – Együtt Európában címû fórum egyértelmû üzenete, hogy hazugságra nem lehet jövõt építeni.


A rendezvényt a Vártemplomban ökumenikus istentisztelet zárja majd. Az eseménysorozatra az emlékezni vágyó románokat és magyarokat egyaránt várják a szervezõk.



Az EMNT Maros Megyei Szervezete



Továbbította:


Frigyesy Ágnes