A magyar érték életerõ, gyógyító balzsam


Hungarikumok a Parlamentben konferencia - másodszor



– A magyar értékekben és az értéket teremtõ emberekben olyan erõ van, mely a nemzetközösséget és a nemzet külföldi megítélését egyaránt segíti. A hungarikum életerõ, gyógyító balzsam – mondta Lezsák Sándor, az Országgyûlés alelnöke köszöntõjében azon a konferencián, melyet a hungarikumokról tartottak a Magyar Parlament Fõrendiházi termében 2010. január 23-án Budapesten. A Hungarikumok a Parlamentben címet viselõ tanácskozáson felszólalt több neves vállalkozó, õstermelõ, mûvész, képzõmûvész, köztük Széles Gábor nagyvállalkozó.


Az Echo tévé és a Magyar Hírlap tulajdonosa hangsúlyozta: – Átadta Orbán Viktornak az Egymillió új munkahelyet teremtõ programját, melyben jelentõs szerepet és védelmet kapnak a hungarikumok. Széles szerint meg kell erõsíteni a kis- és közép-vállalkozásokat, s egy stabil gazdasági háttér megteremtésével a hungarikumok helyükre kerülhetnének belföldön és külföldön egyaránt.


A világhírû Bartók Vonosnégyes, igazi hungarikumok muzsikálása után Rubovszky András, a patinás és nagyhírû Gellért-Szálló volt igazgatója, a Magyar Szállodaszövetség tb. elnöke hangsúlyozta: – Minden hungarikum, amit a magyar szellem hozott létre, és Magyarországra jellemzõ. A Gellért Szálló, mely elsõ vértanúnk nevét viseli valódi hungarikum thermál-vizével együtt. Államfõk, királyok, mûvészek, politikusok és halandó emberek élvezték és élvezik ma is e szálloda nagyszerûségét, és vitték/viszik hírét a világba.


A magyar operett világhírû, a népszerû dallamok évente több millió emberhez jutnak el e világban, s nincs olyan hely, ahol ne csendülnének fel Kálmán Imre dalai – mondta Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház igazgatója, aki kijelentette, Puskás Öcsi után a második legismertebb magyar személyiség a világban Kálmán Imre magyar operett zeneszerzõ.


Megyesi Zsolt, a Koppány Hungaricum Kft. ügyvezetõje kijelentette: – A gazdák jelentõs része magyar honban magyar boltjával kiszorult a piacról, s ez tarthatatlan. A 400 marha szürkeállomány tulajdonosa hangsúlyozta, a magyar szürkemarha igazi hungarikum, s a Koppány Nemzeti Boltja bolthálózattal szeretnék visszaszerezni saját piacukat.


A 100%-ban magyar tulajdonban lévõ Szentkirályi ásványvíz igazi hungarikum – állapította meg Balogh Levente, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. tulajdonos, ügyvezetõ igazgatója, aki szerint ásványvízünk folyékony arany, magyar örökség, melyet óvnunk kell. A magyaroknak az ásványvíz azt jelenti mint az araboknak az olaj. A világban már tisztelik ezt a csodát, Közép-Európában található a természetes ásványvízek 70 %-a. A Szentkirályi ásványvíz a palackba zárt örökség, mely mára piacvezetõ az ásványvízek sorában. A vállalkozás 200 családnak biztosít megélhetést – mutatott rá a nagyvállalkozó.


E körhöz tartozik a 200 éve Jedlik Ányos által felfedezett szikvíz, közérthetõ néven szódavíz, melyet ma már 1200 helyen töltenek újra. De igazi hungarikumként könyvelhetjük el a magyar mézet, Magyarország gazdag akác-erdõkben, s világviszonylatban elsõ helyen állunk a rendkívül finom és egészséges mézzel – mutatott rá Barkó Árpád, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szaktanácsadója. Ma a méhészet tizenötezer családnak biztosít megélhetést – hangsúlyozta a szakember.


Lázár Vilmos fogathajtó világbajnok, a Magyar Lovas Szövetség elnöke hozzászólásában feltette a költõi kérdést: – Lovas nemzet vagyunk-e? S hungarikum-e a magyar ménes? Igenlõ válaszában hangsúlyozta, mintegy nyolc védett magyar lófajtánk van, s a világversenyeken megszerzett 65 érem közül 35 magyar aranyérem!


Kiss Dénes költõ, a Trianon Társaság elnöke a trianoni tragédia egyediségérõl szólt, hisz mint mondta, egyedülállóak vagyunk a trianoni diktátum terület-rablásával. Vélemény szerint ma legfõbb feladatunk a haza védelme. L. Simon László, a Magyar Írószövetség titkára a magyar irodalmi mûvek jelentõségérõl, mint hungarikumokról szólt, Mészáros László pedig, a Magyar Polgári Együttmûködés Egyesület alelnöke, a Kecskeméti Lapok Kft. ügyvezetõje pedig a magyar anyanyelv, az édesanyanyelv védelmére és ápolására hívta fel a figyelmet. Kárpát-hazánkban csak ama népnek van létjogosultsága, aki megtartja és megõrzi anynyelvét – mondta.


A felkért elõadók hozzászólása után Lezsák Sándor, a magyar Országgyûlés alelnöke hangsúlyozta: – Az Országgyûlés korábban már elfogadta a hungarikumok védelmérõl szóló határozatot, következõ lépésként támogatják, hogy a jellegzetesen magyar értékek, hungarikumok védelmére törvény szülessen.


Végezetül e cikk szerzõje sajnálatosnak tartja, hogy e sokféle nemes hungarikumok (méz, ásványvíz, szikvíz stb.) kostolóját nem tartották meg e kiváló és elsõrangú méltó helyen: a Magyar Parlamentben.


Frigyesy Ágnes


A szerzõ felvételeivel