Keresztényüldözés a világban?



Tõkés László EP-képviselõ Sajtóirodája az alábbi közleményt jelentette meg 2010. január 21-én Strasbourgban: – Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése keretében, január 21-én, csütörtökön sürgõsségi eljárásban került sor arra, a keresztény közösségeket nemrégiben ért támadások tárgyában tartott vitára, melyet az egyiptomi koptokat sújtó erõszakos cselekmények, valamint a malajziai keresztények hátrányos megkülönböztetése váltott ki.


Amint errõl korábban is rendszeresen beszámoltunk, az emberi és kisebbségi jogok védelme, valamint a keresztény szolidaritás jegyében, Tõkés László EP-képviselõ korábbi és jelen mandátuma során már több ízben is felemelte szavát a keresztények üldözése ellen, az Európai Közösség határozott fellépését kérve érdekükben. Ennek megfelelõen, 2008 novemberében a vallási fanatizmus áldozatait vette védelmébe; 2009 októberében az indiai, bangladesi, afganisztáni, pakisztáni és törökországi kisebbségi keresztények védelmében fejezte ki tiltakozását; 2009 novemberében pedig az EP Emberi Jogi Bizottságában (DROI) fordult írásbeli kérdéssel az Európai Bizottsághoz (EB) indiai hitsorsosaink zaklatása, üldözése és a lakóhelyükrõl elûzött több tízezer menekült ügyében.


Az egyiptomi kopt, valamint a malajziai keresztény üldözöttek ügyének sürgõsséggel való napirendre tûzése elismerésre méltó. Ezzel szemben viszont sajnálatos az, ahogyan egyes európai körök, illetve politikai frakciók kompromisszumos langyossággal minimalizálni igyekeznek a világ számos részén hátrányos megkülönböztetésnek, sõt halálos fenyegetésnek kitett keresztény közösségek helyzetének súlyosságát.


Az egyiptomi kopt keresztények üldöztetésének története közel másfél évezredre nyúlik vissza. A 640-ben bekövetkezett arab hódítás óta, folyamatosan a muzulmán türelmetlenség és kegyetlen elnyomás váltakozó erejû ostromát kell elszenvedniük. Minekutána – a XVIII. században – anyanyelvük kihalt, azóta is hitbeli különbözõségük miatt részesülnek hátrányos megkülönböztetésben.


Az emberi jogok védelmének liberális egyoldalúsága kevésnek bizonyul megvédelmezésükre. A muzulmán világ nem egyszer terrorisztikus keresztény-ellenességével szemben a kisebbségi, illetve vallási kollektív jogok biztosítására volna szükség. A kopt kérdés ilyen értelemben vár megoldásra, és igényel nemzetközi rendezést. Tõkés László európai képviselõ felszólalásában ezen elvi megközelítésben állt ki egyiptomi keresztény testvéreink védelmében.


(A felszólalás szövege a közleményt követõen olvasható.)


A plenáris vitában a felszólalók közül néhányan a vallásszabadság általános jogának álláspontjáról érveltek minden vallási közösség védelme mellett. Ugyanakkor több fontos megállapítás is elhangzott, többek között Bernd Posselt német képviselõ az Európai Néppárt (EPP) szónokaként rámutatott: a keresztény gyökerû Európának meg kell védenie a világ minden táján élõ keresztényeket, hiszen ki más tenné ezt meg helyettünk? Filip Kaczmarek lengyel néppárti képviselõ arra hívta fel a figyelmet, hogy az EP-ben többször vitáznak különféle fóbiákról, úgymint homofóbia, xenofóbia – ellenben a „christofóbiáról” nem esik szó, márpedig ez – és ezt nem csak Egyiptom vagy Malajzia országaiban tapasztalhatjuk, hívták fel a figyelmet többen is – létezõ jelenség. Fiorello Provero, a Szabadság és Demokrácia Európája (EFD) olasz képviselõje és Sonik Boguslaw néppárti lengyel képviselõk azt javasolták, hogy az EU készítsen egy átfogó jelentést a vallásszabadság világszintû helyzetérõl.


Az Európai Bizottság részérõl Neelie Kroes biztos összegzõ válaszában a vallásszabadság védelme mellett tett hitet. „EB támogatja a vallásszabadságota problémát fel kell vetni, elemezni kell és szembe kell nézni vele” – mondotta.


A vitanap végén az Egyiptomban és Malajziában nemrégiben történt, vallási kisebbségek elleni támadásokról többek között Tõkés László és Sógor Csaba erdélyi EP-képviselõk indítványozására az Európai Parlament állásfoglalást fogadott el.



Tõkés László EP-képviselõ felszólalása



a keresztény közösségeket nemrégiben ért


támadások európai parlamenti vitájában



Egészen friss hír, hogy néhány nappal ezelõtt az egyiptomi karhatalom több kopt jogvédõ aktivistát tartóztatott le, akik a Karácsony ünnepén, Naga Hammadi településen meggyilkolt kopt keresztények közösségének védelme és támogatása céljából utaztak a véres események helyszínére.


A muzulmán többség irányában részrehajló egyiptomi hatóságok a kopt kisebbség ellen irányuló erõszakos cselekményeket minimalizálni próbálják, és – íme – a keresztények jogos önvédelmét is diszkriminatív egyoldalúsággal gátolják. Ez ellen az Egyesült Államok kormánya is haladéktalanul felemelte szavát.


Annak ismeretében, hogy az Egyiptom õslakóinak számító kopt keresztény közösség közel másfél évezrede – sokszor – kegyetlen elnyomásnak van kitéve, az Európai Közösségnek a jelenleginél is határozottabban és egyértelmûebben kellene fellépnie védelmükben.




Továbbította:


Frigyesy Ágnes