Az autonómiát csak magyar összefogással érhetjük el!



Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács üzenete


az RMDSZ 20. születésnapján



Húszéves az RMDSZ – hirdeti plakát, meghívó, színpadi díszlet. Ünnepel a párt. Mi közünk hozzá? – gondolják sokan, a hallgatag és közömbös többség. Nem a mi ünnepünk – állapítják meg rezignáltan a csalódottak.


Érthetõ a vegyes érzés – a helyes azonban mégsem ez. Mert nem a „párt ünnepe” ez, hanem mindazoké, akik húsz évvel ezelõtt bíztak a Magyar Demokrata Szövetségben. Sokan voltunk akkor. A kezdeti krónikák hatszázezer tagot jegyeznek, az elsõ választási megmérettetés statisztikája pedig több mint egymillió szavazatót mutat. Az õ ünnepük tehát ez a mai emlékezés. Vagyis a miénk. Akik húsz esztendõvel ezelõtt egy minden erdélyi magyart befogadó, erejét sokszínûségébõl merítõ és a magyar szolidaritásra épülõ érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezet létrehozására szövetkeztünk, annak felépítésén, mûködtetésén fáradoztunk – a „nem vagyunk egyformák, de összetartozunk” jegyében.


Az RMDSZ húszéves fejlõdéstörténete azonban mást mutat. A befogadó, a politikai sokszínûséget értékként tételezõ, a különbözõ véleményeket, a másként gondolkodást integrálni képes, a közös célokért egységesen cselekvõ szövetség már jóideje a múlté. Az egységes erdélyi magyar politikai képviselet szétesett, romjait csendesen belepi az emlékezés és befedi az öncélú sikerpropaganda. Az alapító atyák szétszéledtek. Az ügyesebbek a régi név alatt, új tartalommal, mások viszont új név alatt, de a régi célokért, nagyrészük azonban félreállt vagy félreállíttatott.


Ma már intézményesen is több szereplõs az erdélyi magyar közélet és politika. A tulipán még hervadozva virágzik ugyan, akár jól szabott kormányzati öltönyök hajtókáján, akár a hûséges közösségi aktivisták munkaruháján, de sajnos már nem a magyar egység szimbóluma, mint volt hajdanán. Az RMDSZ ma csupán egyike az erdélyi magyar politikai szervezeteknek, még akkor is, ha egyesek ezt nem akarják tudomásul venni. Parlamenti képviseleti monopóliumát – egypárt-rendszeri beidegzõdéseivel együtt – ugyan még õrzi, az önkormányzati képviselet terén viszont már másokkal kényszerül osztozkodni.


A helyzet gyökeresen megváltozott – a felelõsség és a feladat ellenben a régi: a magyar érdek hûséges és következetes képviselete. Legtöbbször a kizárólagos többségi nemzetállami érdek ellenében. Ezt pedig eredményesen csak akkor lehet végezni, hogyha az állandó konfrontációs kényszert a fontosabb közösségi kérdésekben az összefogás és az együttmûködés imperatívusza felülmúlja.


Az évforduló – az emlékezés nosztalgiáján túlmenõen – jó alkalom arra, hogy mindezeken elgondolkozzunk. Ha egyetértünk abban, hogy közösségként való megmaradásunk, gyarapodásunk eszköze és kerete a belsõ önrendelkezés elvén alapuló közösségi – területi, helyi és kulturális –autonómiaformák kiépítése, akkor abban is egyet kell értenünk, hogy ezt csak együttes erõvel érhetjük el: az erdélyi magyar politikum és a civil társadalom együttmûködésével, határozott fellépéssel és összehangolt cselekvéssel. Magyar összefogással.


Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács az RMDSZ 20 éves születésnapján ehhez kéri az erdélyi magyar közélet minden szereplõjének józan és öntudatos támogatását és csatlakozását.


Nagyvárad, 2010. január 16.




Tõkés László Toró T. Tibor


elnök, EP-képviselõ ügyvezetõ elnök





Továbbította: Frigyesy Ágnes