A CÖF követeli a közszolgálati média


normáinak európai szintû betartatását



A Civil Összefogás Fórum tiltakozó levelet és felhívást adott át Katona Bélának, az Országgyûlés elnökének, valamint Bajnai Gordon miniszterelnöknek. A petíciót Csizmadia László és Fricz Tamás, a CÖF és a Társadalmi Kerekasztal alapítói adták át a hivatal illetékeseinek 2010. január 7-én a Parlamentben.


A petíció tárgya a Magyar Televízió pénzügyi ellehetetlenítése, amely a közszolgálati funkciót súlyosan veszélyezteti. A CÖF tiltakozik a politikai befolyásolás ellen. Követelik az 1100 civil szervezet által támogatott, a Társadalmi Szerzõdés 12. pontjában megfogalmazott, a sajtószabadság és a közszolgálati média normáinak európai szintû betartatását, különös tekintettel a választások elõtti idõszakra.


A petíció szövegét teljes terjedelemben közöljük.



-------------------------------------



Bajnai Gordon úr részére


a Magyar Köztársaság Miniszterelnöke



Budapest


Tisztelt Miniszterelnök Úr!


A Civil Összefogás Fórum képviselõi a mai napon a mellékelt levelet adták át Dr. Katona Béla úrnak, az Országgyûlés elnökének.


Tekintettel arra, hogy az MTV mûködtetésével kapcsolatos intézkedések közvetlenül a végrehajtó hatalom feladatkörébe tartoznak, levelünket ezúton Önnek is megküldjük, azzal, hogy az Ön azonnali és hathatós intézkedését is kérjük ahhoz, hogy a közszolgálati televízió alkotmányos feladatát betölthesse.



Budapest, 2010. január 5.


Tisztelettel:


Csizmadia László Fricz Tamás



mint a Civil Összefogás Fórum alapítói és szóvivõ



____________




Dr. Katona Béla úr részére


az Országgyûlés elnöke


Budapest



Tisztelt Elnök Úr!



Azért fordulunk Önhöz, mert az MTV, a magyar közszolgálati televízió az állam felügyelete és az Országgyûlés irányítása alatt mûködik. Mûködését évtizedeken át nagyrészt az adófizetõk havi elõfizetésébõl tudta biztosítani. Az MSZP korábbi kampányprogramja azonban azzal a vállalással szüntette meg az elõfizetési díjat, hogy költségvetési forrásból biztosítja az MTV pártsemleges, közszolgálati mûködését.


Az elmúlt 7 évben mi, civil állampolgárok azt láthattuk, hogy a pártsemleges mûködést nem tudták biztosítani, az MTV a kormányzó politikai erõk szócsövévé vált. Ezzel párhuzamosan az MTV gazdálkodásának hatékony ellenõrzése elmaradt, ez pedig az EU csatlakozás egyik vállalt feltétele volt. A politika az MTV Kuratóriumán keresztül megakadályozta a hiteles és gazdaságos közszolgálati mûködést. (A székház eladása és az új székház bérlete ügyében már folyik a nyomozás.)


Az adófizetõk, azaz mi, civilek, azt érzékeljük, hogy mióta a menedzsmentnek volt bátorsága megszüntetni a külsõ megbízatásokban készülõ mûsorokat, köztük a politikailag elfogult és az MTV számára gazdaságtalan „Napkelté”-t, továbbá megszüntetni olyan szerzõdéseket, amelyek mögött nem volt tényleges munka, megindult az MTV pénzügyi ellehetetlenítésének folyamata. Ennek egyik jele a kormánytámogatások visszafogása és 9,4 milliárd forint elvonása a gazdálkodásból. Úgy tûnik, a cél az MTV kivéreztetése, mûködésének ellehetetlenítése, a dolgozók és vezetõk összeugrasztása a választások elõtt.


Mindez pedig mélységesen elítélendõ, ugyanis alapvetõ alkotmányos joga minden magyar állampolgárnak – különösen a választási kampány idõszakában! -, hogy a legszélesebb metszetben hozzájusson azokhoz a közérdekû adatokhoz és információkhoz, amelyek alapján felelõs döntést tud hozni a választói urnák elõtt. Márpedig a közérdekû adatok és információk nyilvánosságra hozásában kitüntetett, törvényes felelõssége van a közszolgálati televíziónak!


A fentiek alapján a Civil Összefogás Fórum nevében, de az ország valamennyi állampolgárának érdekében követeljük, elvárjuk az alábbiakat:



1. Az Országgyûlés utasítsa a Kormányt, hogy biztosítsa a közszolgálati televízió zavarta