Milliárdos magyar vállalkozó önéletrajzi vallomása üzletrõl, szerelemrõl, családról


Megjelent: Klapka, az élet koreográfusa címû kötet



Ki ne hallotta volna legalább egyszer a televízióban sûrûn elhangzó reklám-mondatot: – Ne a nõt nézze, hanem az ékszert! Klapka György egykori táncmûvész, koreográfus jelenleg milliárdos vállalkozó 81 éves. Karácsonykor született, Szentestén. Életeleme a munka. Nem iszik, nem dohányzik, lényegében minden szenvedélytõl mentes. Nem túlzás állítani, a nyaralás és a szabadság fogalma tökéletesen hiányzik életébõl. Azt vallja, amit Luther, ha biztosan tudná, hogy holnap meghal, akkor is elültetne egy almafát. Egyetlen szenvedélye az üzlet – olvasható a sikeres nagyvállalkozó most megjelent képes életrajzi kötetében.


A december elején tartott sajtótájékoztatón Tanka László, a Médiamix Kiadó igazgatója, s a jelen kötet kiadója, és Méry Péter(Peter I’mredy) író, társszerkesztõ méltatta az életmûvet a Budai Vár Magyar Kultúra Alapítvány székházában.


– Klapka György nem hisz a szerencsében. Mindig megkomponálta a lépéseit. Veszteségeibõl pedig elõnyt kovácsolt – mondta Méry Péter, majd Tanka László hozzátette: – Klapka György a táncosok között a legsikeresebb üzletember, az üzletemberek között pedig a legsikeresebb táncos.


Gyermekkorában többször világgá indult, ám az anyai szeretet mindig félúton megtalálta. A táncolás- és világ körüli turnéi mellett többféle vállalkozásba kezdett. Több tucat üzletbe fogott, emberkereskedelemmel is foglalkozott. Düsseldorfban például afrikai kávézót nyitott, s a siker érdekében képes volt Afrikába utazni, hogy onnan szerezze be a kellékeket. Legújabb vállalkozása immár 15 esztendeje a diófa ültetés. S mindezt teszi azért, hogy gyermekei továbbtanulását és egyéb kiadásait fedezze. S természetesen imádja a szép ékszereket.


Hogyan úszta meg börtönbüntetését az ötvenes években? Miként vett részt a nyugat-berlini embercsempészetben? Milyen nagy üzleteket kötött, s mik voltak ezek titkai, trükkjei és buktatói? Klapka György kalandos élete a táncmûvészettõl az üzleti világon át a magánéletig minden részletében bepillantást enged a most megjelent életrajzi kötetében.


Klapka György a nehézségeket is mindig legyõzte. Még azt is kivédte, amikor 1 milliárd forint értékû autócsempészéssel vádolták meg. Végülis õ gyõzött, a magyar Rendõrséget pedig úgy általában megrótták.


Jelenleg Klapka György boldog Apa és Nagyapa. Ha újjászületne, ugyanígy szeretne élni, mint eddig. Volt szegény, és gazdag, éhezõ és jóllakott. Megélte a háborút és békét, a kommunizmust és most idehaza kapitalista világban él. Volt bezárva és most szabadon élvezi az életet. Vallja: – Csak az tudja, mit jelent a jó, aki a rosszat is megélte. Talán ezért nincs benne semmiféle nagyképûség, felsõbbrendû érzés. Úgy viseli a jólétet, ahogy viselte annak idején a szegénységet. Számára a siker és a boldogság egyet jelent.


Klapka György a könyvbemutatón elmondta, lusta zsenivel még nem találkozott. A siker 80 %-a szorgalmas munkának köszönhetõ. Jelenleg is bemegy mindennap a munkahelyére. Mindig magamban bíztam és az elvégzett munkában, ezért túl sokat nem csalódtam” fogalmazta meg életfilozófiáját az ismert üzletember, akinek igazi arcát nem a bulvárhírek jellemzik, hanem az a kemény munka és örökös harc a körülményekkel, a hivatalokkal, melyek mind táncmûvészként, mind pedig üzletemberként végigkísérték életét.


Klapka, „Az élet koreográfusa” címû kötet megjelent a Médiamix Kiadó gondozásában, színes képekkel. Ára Magyarországon, (DVD melléklettel, ingyenes kiküldéssel): 3990 Ft. További információ: www.pano-rama.hu



Frigyesy Ágnes