Szíved a kezemben tartottam


Megjelent Papp Lajos szívsebész legújabb kötete



Valami csoda történt 2009. december 15-én Budapesten a Testnevelési Fõiskola aulájában azon az estén, ahol Papp Lajos professzor legújabb kötetét mutatta be Csókay András idegsebész, illetve beszélt küzdelmes pályafutásáról maga a szerzõ. A ma már világhírû professzor természetes mosollyal közölte hallgatóságával, hogy több itt ülõ ember szívét a kezében tartotta. Milyen jó „forgatókönyv”szerint beszél a prof – gondolhatta volna bárki, ám hamarosan rá kellett döbbennünk: itt és most magáról az életrõl, annak titkáról hallunk megrázó, döbbenetes és csodás történeteket.


„Mielõtt belekezdenék szent munkámba, meggyógyítani a Te teremtményedet, hozzád fohászkodom, a Te magasságos székedhez, hogy adj nekem erõt, bátorságot, energiát, hogy munkámat teljes hittel végezhessem…” – hallhattuk Majmonidesz, Az orvos imája címû versét Takács Bence tolmácsolásában, melyet Papp professzor is szívesen elimádkozott az egyes mûtétek elõtt. Ezen a csodás esten megtudhattuk, az orvos-tudománynak nincs határa, s a szívmûtét nélkülözhetetlen Mestere maga Jézus. Ezen az estén közénk szállt a szeretet, hallani lehetett a csönd erejét, az egykori mûtött és életben maradó emberek hallatlan ragaszkodását professzorukhoz..


Csókay András, aki az agysebészet területén ugyanolyan magaslatokra jutott, mint barátja Papp Lajos a szívmûtétek terén, elmondta, hogyan kell megküzdenie naponta az idegenszívû kórházi vezetéssel. Példaként említette, hogy amikor 155 festményt kiállítottak a Szent János Kórházban, a vezetõség próbálta levetetni vele a keresztény ihletettségû képeket a falról. Csókay Andrásnak ebben a pillanatban az jutott eszébe, vajon mit tenne helyében Papp professzor? Majd a telefonhívásig el sem jutott, máris tudta, hogy a képeknek a helyükön kell maradniuk. Barsi Balázs ferences szerzetes is ebben erõsítette meg õt, így azóta kerüli a találkozást a fõnökével, de a képek fenn maradtak és vigaszt nyújtanak a betegeknek.


Papp Lajos lírai vallomásában elmondta, a könyvet tavaly kezdte írni, amikor abbahagyta élete nagy hivatását, a mûtétek elvégzését, hisz abban a tömegmészárlásban, mely a jelenlegi egészségügyi politikát jellemzi, nem vehetett részt. A könyv fájdalomból íródott, ám aki kézbe veszi, nem tudja letenni, hisz életmentõ mûtétekrõl, csodás élethelyzetekrõl szólnak az egyes történetek.


Aki a kötetet elolvassa, valóban belepillanthat a szív titkaiba. – Több itt ülõ ember szívét a kezemben tartottam – mondta Papp Lajos minden pátosz nélkül, az ember mégis beleborzongott e kijelentésébe. Nem az a nagy dolog, amikor a szívet lehûtjük, hisz varrni, vágni mindenki tud. Az a nagy csoda, amikor a szívet újraindítjuk. Szívünk az egyetlen szervünk, mely nem pihen, nem állhat meg egy pillanatra sem – hangsúlyozta az elõadó.


Papp Lajos, aki több száz ember életét mentette meg, õ maga is a vágókés alá került. A Jóisten kegyelmébõl õt is nyitott szívmûtéttel operálta legkedvesebb tanítványa 2006. október 18-án.


Papp Lajos ma már a magyarság fennmaradásáért küzd Elõadásában hangsúlyozta: – A magyar nem pusztító nép. Azért kaptuk a magyar nyelv csodáját, hogy tanítsuk és szeressük az embereket. Ha nem nyitjuk ki a szívünket a másik felé, belehalunk. Kárpát-medencénknek csodálatos a tája, klímája, édesvízi világhatalom vagyunk. Mégis sok a depressziós és szívbeteg Hazánkban. A virágvasárnaptól nagypéntekig, Csodák és tragédiák életemben címû kötetbõl megtudhatjuk: az egyetemi évek ideje alatt, hogyan tiltották ki politikai okoból Magyarország összes egyetemérõl, hogyan lett uránbányász, majd mégis csoda folytán, hogyan került az Orr- Fül és Gége-klinikára, majd onnan az egyetemre. Érdekes, megjósolta édesanyjának egy cigányasszony, hogy belõle neves professzor lesz. Nem abból, hanem ebbõl… Ebbõl lesz professzor. Az édesanya elõször ugyanis a testvérre gondolt, de a javas-asszony az ifjú Papp Lajosra tette a kezét, aki kegyelemteljes Karácsonyt kívánt hallgatóságának, azzal az intelemmel, hogy idén ne engedjük el Krisztust!


A csodás és tragikus történeteket tartalmazó kötet a Kairosz Kiadó gondozásában jelent meg. Ára 2900 Ft.



Frigyesy Ágnes


A szerzõ felvételeivel