Tõkés László kiáll Tóásó Elõd védelmében



Hassanak oda, hogy Tóásó Elõd és Mario Tadic európai polgárok


emberi jogait ne sértsék, emberi méltóságukban ne bántsák õket!



Tõkés László EP-képviselõ Sajtóirodája az alábbi közleményt jelentette meg 2009. december 17-én Temesváron: – Tõkés László EP-képviselõ mint az Emberi Jogi Szakbizottság (DROI) néppárti koordinátora, a keresztényi és nemzeti szolidaritás jegyében, 2009. december 14-én levélben fordult a bizottság elnökéhez, Heidi Hautala (EFA/Zöldek) képviselõasszonyhoz a 2009. áprilisában, Bolíviában történt rendõrségi akció kapcsán.


Mint ismeretes, 2009. április 16-án, a Santa Cruz-i Las Americas szállodában kora hajnalban bolíviai belbiztonsági kommandósok agyonlõtték a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról (Románia) származó Magyarosi Árpádot és Michael Dwyer ír állampolgárt. A magyar állampolgárságú, szintén erdélyi születésû Tóásó Elõdöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot letartóztatták.


Európai képviselõnk levelében felhívja arra a figyelmet, hogy Tóásó Elõdöt jogtalanul és szabálytalan eljárás során tartoztatták le, majd letartóztatása után megkínozták, és ártatlanságának vélelmét nem biztosítják. Tõkés László a december 1-tõl hatályba lépett Lisszaboni Szerzõdés, és ennek szerves kiegészítõje, az Alapjogi Charta vonatkozásában kiemeli: „emberi jogokon alapuló, közös jövõt tervezünk az Európai Unióban. Ennek szellemében a jövõben fokozott mértékben felelõsök vagyunk az Unió minden polgáráért. Védjük meg õket, bárhol is vannak a világon, hiszen ez már nem csupán tagállami kötelesség, hanem összeurópai felelõsség is egyben.”


Az EP-képviselõ folyamodványában az Unió sürgõs közbenjárását kéri, hogy az Európai Unió minden tekintélyével és befolyásával támogassa egy független kivizsgáló bizottság felállítását.


Addig is, amíg erre sor kerülhet, írja a püspök, az Unió intézményei „hassanak oda, hogy Tóásó Elõd és Mario Tadic európai polgárok emberi jogait ne sértsék, emberi méltóságukban ne bántsák õket. Mindenekelõtt az a legfontosabb, hogy két európai polgártársunk emberi és törvényes bánásmódban részesüljön, hogy egyáltalán megérhessék a bírósági tárgyalásokat.”


EP-képviselõnk levelét az Európai Parlament Andok Közösség kapcsolataival foglalkozó Küldöttség elnökének, José Manuel García-Margallo y Marfil spanyol néppárti képviselõnek is továbbította, valamint e bizottság két alelnökének, Daciana Octavia Sarbu román (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége) és Izaskun Bilbao Barandica spanyol (Néppárt) képviselõknek. Továbbá az Európai Bizottság elnökének, José Manuel Barrosonak és alelnökének, Jacques Barrotnak, az igazságügyért, szabadságért és biztonságért felelõs biztosnak is figyelmébe ajánlotta az ügyet.


Tõkés László levelét magyarul mellékeljük.



* * * * * *



José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke figyelmébe



Tisztelt Elnök úr!



2009. április 16-án, a Santa Cruz-i Las Americas szállodában kora hajnalban bolíviai belbiztonsági kommandósok agyonlõtték a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról (Románia) származó Magyarosi Árpádot és Michael Dwyer ír állampolgárt. A magyar állampolgárságú, szintén erdélyi születésû Tóásó Elõdöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot letartóztatták. Ezt az öttagú csoportot a bolíviai hatóságok „államellenes összeesküvéssel” vádolják.


Tény, hogy Tóásó Elõdöt jogtalanul, szabálytalan módon tartoztatták le, utóbb megkínozták, és az ártatlanság vélelmének jogát számára nem biztosítják. Következésképpen Tóásó Elõd emberi jogaiban szenvedett többszörösen durva sérelmet.



Tisztelt Elnök úr!



Elemzõk szerint Evo Morales, Bolívia elnöke választási kampánycélokra kreálta a „nemzetközi terroristacsoport” ügyét, saját fenyegetettségét demonstrálandó. Ezért adtak közre manipulált felvételeket, és ezért csempésztek bizonyítékokat a tett helyszínére. Három ember halálát és két ember életét, öt európai polgár (hiszen Horvátországot immár nyugodtan ideszámíthatjuk) legszentebb és elidegeníthetetlen jogait merõ kampányeszközként használták és használják fel!


Evo Moralest 2009. december 6-án jelentõs többséggel újraválasztották. Az Evo Morales elnökkel szemben álló Podemos (Szociális Demokratikus Erõ) képviselõcsoport két képviselõje, Bernardo Montenegro és Pablo Banegas az elmúlt héten Európába érkeztek, hogy megalapozott és átlátható nemzetközi vizsgálódás alapján értékeljék a Rózsa-csoport tevékenységét és a hatóságok velük kapcsolatos akcióit. Megjegyeznénk, hogy ennek elõtte a bolíviai parlamenti vizsgálóbizottság – melynek a két fent említett képviselõ is tagja volt – kormánypárti tagjai olyan jelentést fogadtak el az ellenzéki tagok távollétében, amely szerint szakadár Santa Cruz-i politikai és pénzügyi vezetõk álltak a Rózsa-csoport mögött. Morales ellenzéke ellenben nem tekinti lezártnak az ügyet, szerintük a kormánypárt azért akarja gyorsan félretenni azt, mert immár olyan „kellemetlen” bizonyítékok is napvilágra kerülnek, amelyek közvetve a bolíviai kormány egyes tagjainak az érintettségére is utalhatnak.



Tisztelt Elnök úr!



2009. december 1-tõl életbe lépett a Lisszaboni Szerzõdés, amelynek szerves kiegészítõjeként az Alapjogi Chartát is elfogadtuk. Nemrégiben szintén örömmel üdvözölhettük Herman Van Rompuy megválasztatását az Európai Tanács elnöki posztjára, valamint Catherine Ashton asszonynak az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõjeként.


Mindez egyértelmûen azt jelzi, hogy az emberi jogokon alapuló, közös jövõt tervezünk az Európai Unióban. Ennek szellemében a jövõben fokozott mértékben felelõsek vagyunk az Unió minden polgáráért. Védjük meg õket, bárhol is vannak a világon, hiszen ez már nem csupán tagállami kötelesség, hanem összeurópai felelõsség is egyben.



Tisztelt Elnök úr!



Kérem, hogy az Európai Unió minden tekintélyével és befolyásával támogassa az ír és a magyar kormányok független kivizsgáló bizottság felállítását célzó szándékát.


De addig is hassanak oda, hogy Tóásó Elõd és Mario Tadic európai polgárok emberi jogait ne sértsék, emberi méltóságukban ne bántsák õket. Mindenekelõtt az a legfontosabb, hogy két európai polgártársunk emberi és törvényes bánásmódban részesüljön, hogy egyáltalán megérhessék a bírósági tárgyalásokat.


Ugyanakkor felhívnánk a figyelmet: Bolíviában 1997-ben eltörölték a halálbüntetést, illetve – és ezért a nemzetközi jogvédõ szervezetek bírálták is a vonatkozó törvényt – csak kivételes esetben alkalmazható, mint például katonai törvények szerinti bûntények vagy háborús idõkben elkövetett bûnök esetén. Okkal feltételezhetõ, hogy a Morales-rezsim éppen ez utóbbi eshetõséget szem elõtt tartva vádolja államellenes bûncselekménnyel koncepciózus perbe fogott áldozatait. Amennyiben „bizonyítaniuk” sikerül bûnösségüket – amire mindeddig nem került sor –, Tóásó Elõdöt és társát akár ki is végezhetik.


Ennek veszélye nagy. Éppen ezért az ügy nem tûr halasztást!


Sürgõs közbenjárásukat kérve, tisztelettel küldöm köszöntésemet:



Brüsszel, 2009. december 14.


Tõkés László


EP-képviselõ




Továbbította: Frigyesy Ágnes