Békepárosok felállítását kezdeményezi a CÖF


Két és félmillió magyar ember szegénysége égbe kiált



– Most amikor úgy érezzük, Magyarország lelke kapta a legnagyobb sokkot, létfontosságú megtalálnunk rá a gyógyírt. Nagy bajban vagyunk. Ha a lélek beteg, a létfontosságú szervek is kezdik felmondani a szolgálatot. A társadalom alapja, a családok és a faluközösségek megrendültek, széteséssel fenyegetnek, két és félmillió magyar ember szegénysége égbe kiált – mondta Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) egyik alapító szóvivõje 2009. december 14-én tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.


A már szokásossá vált helyen, a Parlament Caféban Csizmadia hangsúlyozta: – A kistérségeket és a falut magára hagyta a kormány, az ott élõk szakadt ingérõl letépik az utolsó gombokat is, amikor megszûnik a vasút, a posta, az iskola és a gyógyszertár. Politikai pártok állítják szembe a magyart a magyarral, mert van, akinek szavazatgyûjtés és polgárháborús pánik provokálása fontosabb, mint az összefogás és a nemzet egysége.


A Civil Összefogás Fórum szóvivõje bejelentette, békepáros mozgalmat kezdeményeznek országszerte, mert a falvak és városok békességét és harmóniáját csak a szeretet, hit és az egy közösséghez való tartozás gyógyító ereje vezetheti.


Csizmadia László rámutatott: – A Békepáros az ország összes érintett településén a cigány és nem cigány közösség egy-egy tagjából álló helyi egyeztetõ, „villámhárító” fórum, akik nemcsak egymással értenek szót, de ismerik az ott lakókat és a helyi problémákat is. A békepárosok képviselõi folyamatosan konzultálnak a polgármesterrel, plébánossal és lelkésszel. Tevékenységük elsõsorban a megelõzésen nyugszik, de egy konfliktus esetleges kirobbanása esetén a rendõri szervek intézkedését is idõben kérik. A Békepárosoknak maguk mögött kell érezniük az egész ország támogatását. Ezért – mutatott rá Csizmadia László, a CÖF égisze alatt, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) kiemelt közremûködésével megalapították a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt. A CÖF és a KÉSZ véleménye szerint most nyugalomra és nem polgárháborús hangulatkeltésre van szükség.


A CÖF mindent megtesz annak érdekében, hogy a Békepáros mozgalom futótûzként terjedjen el az országban. Azt szeretnék, a kistelepüléseken élõ nehéz sorsú családok alatt feszüljön ki az országot átszövõ békeháló.


A CÖF szerint nem igaz, hogy a kistelepüléseken a cigány és nem cigány lakosság egymást ellenségnek tartja. De az igaz, hogy ma Magyarországon a felkavart faluközösségek maguktól nem csendesednek le, a békéért tenni kell valamit.


Farkas Félix, a miskolci Kisebbségi Bizottság elnöke hangsúlyozta: – Elég volt a széthúzásból! Mindent megtesznek annak érdekében, hogy a mesterségesen gerjesztett feszültségek oldódjanak. Nem lehet senki érdeke, hogy feszültséget gerjesszen! – mondta.


Taktaharkány két képviselõje, Balázs Jószef és Lajcsák István már megalakították a Békepárost. Balázs Jószef, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke kijelentette: – Az õ településükön már jól együttmûködnek Lajcsák Istvánnal, a Nagycsaládosok Országos Szövetsége helyi vezetõjével. Lajcsák István jóért, jó eszközökkel, jó helyen szeretne küzdeni. A közös együttélés mellett, ha szeretettel nézünk egymásra, jobb lesz a világ! – mondta.


– Mi egy család vagyunk, és úgy kell egymásra tekintenünk, mintha testvérei lennénk egymásnak. Isten méltósággal ruházott fel minden embert, s ezt a „rangot” meg kell látnunk egymásban – hangsúlyozta Rónaszéki Gábor atya, a KÉSZ munkatársa.


– Magyarországon az atomizált országban fontos, hogy a globalizmus ellen a szociális kohézió építésén fáradozzanak – mondta Farkas Péter szociológus, egyetemi oktató, aki példaértékûnek nevezte a békepárosok felállítását országszerte.


A CÖF hirdeti: kötelességük segíteni az ország cigány- és nem cigány polgárait abban, hogy büszkén vállalhassák identitásukat a közös ügyek elõsegítése, az egészséges lokálpatrióta szemlélet jegyében. Ebben a munkában kérik az ország civiljeinek összefogását, valamint az aktív médiatámogatást.



Frigyesy Ágnes