Megjelent a nemzet naptára, 2010



„E naptár egyedülálló kezdeményezés eredménye. A New York-i Hungarian TV Magazine az 1956-os forradalmunk ötvenedik évfordulója alkalmából nyílt fotópályázatot hirdetett ,,A magyar trikolór tizenkét hónapja” címmel. E pályázat negyedik kiírására beérkezett munkákból összeállított válogatásból készült a 2010-es naptár. Aki megvásárolja e naptárt, minden reggel a nemzet színeivel szívében indulhat útjára – ahogy ezt szeretné a New Yorkban élõ Szilágyi Ákos, a pályázati ötlet megálmodója. – Járj nyitott szemmel! – szól máris a 2011-es év pályázati felhívása, hisz a fent említett fotópályázat minden évben újraindul! Várják az ön fotóit is, kedves olvasó! A magyar trikolór tizenkét hónapja a Nemzet Naptára közös munka eredménye minden évben.


A pályázatra nemzeti színeinket legkülönbözöbb, legmeghökkentõbb összefüggésekben ábrázoló fotókat, mûveket vártak. A fotókon a négy évszakban megjelenõ nemzeti színeink témakörén túl a trikolór egyéb formái is szerepelhettek. A trikolór színei fellelhetõk például egy ablakba kitett muskátli virágzásában, a mezei virágok tengernyi hullámzásában, vagy a mindennapi kenyerünket átkötõ nemzeti színû szalag öntudatában…


Az idei Magyar Trikolór Tizenkét Hónapja pályázat ünnepélyes díjkiosztásán és a 2010-es naptár bemutatóján részt vett Kondor Katalin, a Magyar Rádió volt elnöke, Stefka István, a Magyar Hírlap fõszerkesztõje, valamint Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatõr, a Magyar Trikolór Tizenkét Hónapja pályázat zsûrijének elnöke 2009. december 9-én, Budapesten a Vármegye Galériában. Az esten fellépett: Ferencz Éva énekmûvész, és Galán Géza színmûvész.


– A világ egyik darabja piros-fehér-zöld. Ez a nemzet, vagyis ország azért tart itt, mert kiölték belõle a nemzetttudatot. Gyökértelenné vált, mert oly sokat hazudtak neki. Ennek ellenére a magyarokra sok feladat vár ezen a világon – mondta az ünnepi eseményen Kondor Katalin. Zsigmond Vilmos, aki A lyukas zászló címû 56-os film egyik alkotója is, hangsúlyozta: – Hat évesen került ki Marokkóba édesapjával együtt, aki labdarúgó edzõ volt, majd ötven évvel késõbb Amerikába kerülve ismerte meg, mit jelent a honvágy. Amikor az ember keresi a magyar szavakat és a trikolór színeit.


A 2010-es pályázat díjazottjai Wolner Pál (harmadik-), Nagyné Igaz Melinda Sára (második-), míg Iochom Zsolt az elsõ helyezett. A naptártervet Szilágyi Ákos készítette. A versrészleteket Zalán Tibor és Szilágyi Ákos válogatta. Kiadta: a Püski Kiadó. A naptár 2300 Ft-os áron megvásárolható. További részletek a www.MagyarTrikolor.com honlapon olvashatók.



Frigyesy Ágnes


A szerzõ felvételeivel