Húsz év Temesvár igézetében


Tõkés László a közép-kelet európai rendszerváltás utolsó aktív mohikánja


1989-ben egy fiatal lelkipásztor Temesváron, Romániában elkezdte bontani a „hallgatás falát”. Hitelességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy igehirdetéseire egyre többen voltak kíváncsiak, vasárnaponként a magyar református templomba római katolikusok, román ortodoxok, baptisták és német evangélikusok egyaránt jártak. A diktatórikus államhatalom és erõszakszervezetei sem tudták megakadályozni Tõkés Lászlót abban, hogy kimondja a kimondhatatlant. E történelmi pillanatra emlékeztek 2009. december 4-én a „Húsz év Temesvár igézetében” címû nemzetközi konferencián Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.


1989 decemberében volt egy igaz ember Temesváron, és egy igaz ember elég a jó döntéshez – mondta köszöntõ beszédében Balog Zoltán, az Országgyûlés Emberi jogi, Kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke, aki hangsúlyozta: – Akkor leszünk Isten terveinek munkásai, ha megértjük, mi a terve velünk. Ha a hazugság elutasításával követni tudjuk az igazságot. Temesvár szelleme ezt üzeni nekünk 20 év múlva is.


– Van-e remény, hogy Európa Temesvár Európája legyen –tette fel a kérdést Németh Zsolt, az Országgyûlés Külügyi bizottságának alelnöke, fideszes országgyûlési képviselõ, aki méltatva a húsz éve történt temesvári eseményeket és annak hõsét, kijelentette: – Tõkés László a közép-kelet európai rendszerváltás utolsó aktív mohikánja, egyetem-alapító, egyház-újraszervezõ, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, jelenleg európai parlamenti képviselõ, Temesvár hõse, aki áttörte a hallgatás falát. Németh hangsúlyozta: – Románia volt az utolsó dominó, mely ledõlt a kommunista rendszerek sorában, s véleménye szerint 1989-ben csoda történt Temesváron. Mint ismeretes, Németh Zsolt édesapja református lelkészként a Magyarországra menekült erdélyi magyarok lelki gondozásában, elszállásolásában, otthonra találásában nyújtott hathatós segítséget, s ennek következtében alakult meg az Erdélyi Gyülekezet Budapesten.


Orbán: Élni a szabadsággal annyit jelent, hogy bátran vállaljuk magyarságunkat


Orbán Viktor, volt miniszterelnök, a Fidesz Polgári Párt elnöke beszédében Tõkés Lászlót a következõképp méltatta: – A szabadság csak az erõseké és bátraké, akik kiállnak érte. Tõkés László egymaga szállt szembe az elnyomó rezsimmel, annak titkosszolgálatával és hadseregével. Megmutatta, hogy egyetlen ember erõsebb lehet egy egész elnyomó rendszernél. Ez az erõ változtatta meg Közép-Európát!


A Fidesz elnöke beszédében megállapította: – Bár eltelt húsz év, de még mindig nem mondhatjuk el, hogy célba értünk. Tudunk-e élni a szabadsággal? Meg tudjuk-e valósítani terveinket? – tette fel a kérdést. Másképp, mint a diktatúrában, de ma is úgy érezzük, mintha meg lenne kötve a kezünk. A jövõ legfontosabb kérdése tehát, tudunk-e élni a szabadsággal, és az azzal járó lehetõségekkel.


Orbán Viktor optimista az elõttünk álló új korszakot illetõen. Mint mondta, már csak négy hónapot kell elviselnünk. Magyarország volt miniszterelnöke hisz Magyarország- és Közép-Európa jövõjében, abban, hogy az elkövetkezõ húsz év gyökeresen más lehet, mint eddig volt. Élni a szabadsággal annyit jelent, hogy bátran vállaljuk magyarságunkat, és közép-európaiságunkat. A magyarok új, erõs közép-európai együttmûködésben érdekeltek –mondta Orbán Viktor.


Tõkés: A Gonosz elleni harc örök





A Gonosz elleni harc örök – jelentette ki a konferencia ünnepelt hõse hozzászólásában. Tõkés László hangsúlyozta: – Folytatni kell a húsz évvel ezelõtt megkezdett rendszerváltozást, nem merülhetünk ki a múlt felidézésében! Nehogy felülkerekedjen a Múlt Jövendõnk felett! Véleménye szerint a Securitate még mindig szolgálatban van, a diktatúra pedig lopakodva kísért bennünket. Ideje hát szabadulnunk a kommunizmus kísérteteitõl!


Tõkés szerint tovább kell haladni a temesvári úton, eljutva Brüsszelig, a vasfüggöny leomlásától Európa újraegyesüléséig. Véleménye szerint 1956 és 1989 miatt büszkék lehetünk, mi magyarok, mert nemzetközi szinten is hozzájárultunk a rendszerváltás nagy pillanataihoz.


1989-ben Magyarország egy emberként sorakozott fel a romániai forradalom mellé. Köszönetét fejezte ki ezért magyar testvéreinek. Temesvár hõse szerint Románia akkor válhat igazán európai országgá, ha hû marad Temesvár szelleméhez, amely a többnyelvûséget, a többkultúrájú és többvallású emberek összefogását hirdeti. Legyünk ebben – Isten akarata szerint – szövetségesei egymásnak – mondta Tõkés László.


A nemzetközi konferencián felszólalt Lee Edwards, a washingtoni Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelye Alapítvány elnöke, aki idén nyáron kuratóriumi társaival együtt Tõkés Lászlónak ítélte a Truman-Reagan Szabadság-díjat, valamint Emil Constantinescu, Románia volt elnöke. Az ünnepi emlékezõ tanácskozás Szokolay Sándor Áttörés címû zenemûve nyitányának bemutatásával zárult.


A forradalmi emlékév programjai Kolozsvárott, Bukarestben, Temesváron, Strassbourgban és Menyõn folytatódnak. December 17-én Budapesten mutatják be Szõczy Árpád Drakula árnyékában címû filmjét (magyarországi õsbemutató) az Uránia Filmszínházban.




Frigyesy Ágnes


A szerzõ felvételeivel