Magyarok Brüsszelben, 3. rész


Brüsszeli utunk vendéglátója, Morvai Krisztina EP-képviselõ. Magyarországon mindenki ismeri: emberjogi harcos, jogász, a 2006. október 23-i rendõri brutális túlkapások idején tûnt fel harcos, igazságkeresõ magatartásával. Azóta független képviselõként, Jobbik színekben tagja az Európai Parlamentnek.


Elsõ brüsszeli, angol-nyelvû felszólalásában sem beszélt másról, mint felhívta az EP-képviselõk figyelmét a 2006. õszi állampolgári jogsértésekre, atrocitásokra. Miközben Morvai Krisztina arról beszélt, hogy Budapesten emberek váltak nyomorékká, többen elveszítették szemük látását azon a bizonyos október 23-i drámai napon Budapesten, egy EP-képviselõnõ – ma már tudjuk a nevét –, Nadja Hirsch nevetgélt.


„Ki az az illetõ, aki végigvihogja azt, hogy a magyarokat félholtra verik a rendõrök?”


Morvai Krisztina e meghökkentõ viselkedés mellett nem ment el szó nélkül, hanem vetélkedõt hirdetett: aki megírja neki a „vihogó EP-képviselõ” nevét, pártját, valamint levelet ír neki, melyben felszólítja a helyes viselkedésre, s mindezt felteszi egy internetes hírfórumra, vagy levelezõ-listára, azt meghívja két napra Brüsszelbe. Célja pedig az volt: aki meglátogatja majd az Európai Parlamentet, ne csak szemlélõje legyen az intézmény mûködésének, hanem alakítója is. Próbáljuk elérni, hogy a vihogó képviselõ változtasson magatartásán, valamint az EP-képviselõk ne a globális nagyhatalmi elitet szolgálják, hanem saját hazájuk érdekeit képviseljék! Sajtó-csoportunk tagjai között így szerepelt tíz bátor, a vetélkedõn részt vett fiatal, aki levelet írt Nadja Hirsch-nek.


Életének egyik legfontosabb küldetése az emberi jogvédelem


Morvai Krisztina látogatásunk alkalmával elmondta: – Életének egyik legfontosabb küldetése, hogy a 2006. õszi magyarországi tömeges rendõri brutalitások és egyéb súlyos emberi jogi jogsértések kivizsgálására hat kiváló kollégájával együtt megalapította a Civil Jogász Bizottságot, melynek könyv formájában is kapható jelentése fontos forrása az igazság kiderítésének mind a közvélemény, a sajtó, mind a hatóságok számára. Nemrég jelent meg Kovács Zsolttal közösen írott szakmai önéletrajza Magunkfajták címen, a Kairosz Kiadó gondozásában, melybõl élete számos más részlete is megismerhetõ.


Jelenleg Morvai Krisztina EP-munkája mellett a Magunkfajták második részén dolgozik, melyben meg szeretné ismertetni a magyar embereket, választópolgárokat Hazánk sorsának jobbra fordításával kapcsolatos elképzeléseivel. Alapelve: úgy kell írni és beszélni, hogy a mondanivaló a kevésbé iskolázott emberek számára is érthetõ legyen. Éppen ezért bízik abban, hogy a könyvet olyanok is elolvassák majd, akik eddig idegenkedtek a közéleti, politikai kérdésektõl, de az egyszerûbb, egyenesebb megfogalmazással segítõjükké válhat a legfontosabb összefüggések megismerésében. Célja, hogy a magyar emberek végre ne csak elszenvedõivé, hanem alakítóivá váljanak az ország sorsának.


Hiszi, hogy a kivételezett, milliárdos, szûk hatalmi elit helyett végre a „rendszerváltás” eddigi veszteseinek, a munkásembereknek, a parasztoknak, a magyar kis- és középvállalkozóknak, valamint az értékes és tisztességes munkát végzõ többi csoportnak – a tûzoltótól a pedagógusig – kell meghatároznia, milyen Magyarországot szeretnénk, s a választott politikusok feladata ezen emberek akaratának meghallgatása, kifejezése és végrehajtása.


Minden egyes ember méltósággal rendelkezõ személy


Fontosnak tartja, hogy istenhívõ, római katolikus vallású. Hisz abban, hogy minden egyes ember méltósággal rendelkezõ személy, aki valamilyen küldetéssel született erre a világra, s életének célja van, valahonnan valahová tart. A közösség, a társadalom és az állam fõ feladata, hogy az embert e küldetése beteljesítésében támogassa. Azt tapasztalja, hogy ma pénz- és profitközpontú gondolkodás uralkodik a világban, mely mindig mindenrõl azt kérdezi: „Mennyi pénzt, mennyi hasznot hoz?” Ezt kellene felváltania az emberközpontú gondolkodásnak, mely viszont azt kérdezi: „Mi a jó az embereknek? Mely döntés szolgálja az emberek javát?”


Komolyan veszi és nap mint nap emlékszik rá, hogy jogászként az igazságra esküdött fel. Meggyõzõdése, hogy az igazság keresésének és az igazságosságnak, mint értéknek a politikai, gazdasági és egyéb közösségi döntéseknek vezérelvévé kell válnia.


Morvai Krisztina, az egyébként nagyon elfoglalt EP-képviselõ mind a két napot velünk töltötte. Sõt, hazaérkezésünk után levélben megköszönte, hogy velünk lehetett, örülhetett a mosolyunknak és külön értékelte a munkánkat. Valahogy így kellene ezt tenni minden EP- és hazai országgyûlési képviselõnek…


Frigyesy Ágnes


A szerzõ felvételeivel