Nem vehet részt a 41. Magyar Filmszemlén


Magyarországon újabb akadály gördült


A lyukas zászló címû film elé



A lyukas zászló címû film nem vehet részt a 2010. február 2-8. között megrendezésre kerülõ 41. Magyar Filmszemlén (MF) mert a rendezvény nem vállal felelõsséget a beadott filmkópiákért.


Az MF Alapszabályában és az Általános Nevezési Feltételekben a filmesek kötelezettségei és az MF jogai vannak feltüntetve, de hiányoznak a filmkészítõk jogai és az MF kötelezettségei.


Ezért A lyukas zászló címû produkció írásban fordult az MF Tanácsához, hogy az vállaljon garanciát azért, hogy az általuk átvett filmkópiákkal visszaélésre nem kerülhet sor, de ezt a Tanács elutasította annak ellenére, hogy Magyarország a filmkalózkodás területén világviszonylatban élenjár (forrás: Variety szaklap, Hollywood). A nemzetközi filmszemlék és fesztiválok mindegyike önkéntesen vállal anyagi felelõsséget a vetítésre átadott filmekért, azok épségéért. Az MF válaszában hangsúlyozta: a rendezvény magyar és nem külföldi. Ez azonban nem elfogadható indok arra, hogy a jelentõs összegbe kerülõ kópiákért az MF ne vállaljon felelõsséget.


A lyukas zászló címû film eddigi magyarországi vetítései során mind az egri Slow Film Fesztivál mind az Uránia Nemzeti Filmszínház vezetõi készségesen és írásban vállaltak felelõsséget. Ez a tény is tükrözi azt, hogy a felelõsségvállalás egy általánosan elfogadott szakmai protokoll nem csak külföldön de Magyarországon is.


Az MF többek között nem vállal felelõsséget azért, hogy a két és fél hónapig birtokában levõ - elõzsûrizés célját szolgáló - DVD-k ne kerüljenek ki az MF munkatársainak kezébõl, azok jogosulatlanul ne legyenek lemásolva, továbbá nem vállal felelõsséget a muszter kópia épségéért sem, amit három-négy héttel a vetítés elõtt kell a dokumentumfilm készítõiknek leadni. Az MF szerint a felelõsség a filmkészítõké, azonban a nemzetközi gyakorlat szerint a felelõsség mindig azé, akinek a birtokában van a kópia. (Lasd Berlinale http://www.berlinale.de/en/service/_filmanmeldung/allgemeine_richtlinien/01_Allgemeines_Reglement_1.html) Ezen kívül az sincs feltüntetve az MF szabályzatában, hogy az MF pontosan miként használja fel a kópiákat és azokat visszaszolgáltatja-e a filmkészítõk számára. Számos egyéb – a filmeseket és a filmeket védõ – alapinformáció hiányzik a szabályzatból.


Az MF azt is hangsúlyozta: filmvédelemre eddig nem volt igény, azonban nehéz elhinni, hogy a Magyarországon alkotó filmesek ne akarnák védeni saját munkájukat, és nem vennék örömmel, ha a nemzetközi szakmai protokoll az MF keretein belül is gyakorlattá válna.


A lyukas zászló címû film alkotói roppant fontosnak tartják, hogy a nemzetközi sikerek után végre a magyarországi nézõkhöz is széles körben eljusson az alkotás, azonban a produkciós vállalat nem hozhatja a filmet felelõtlen helyzetbe, illetve nem veszélyeztetheti a film forgalmazását. Mivel az MF minimális szinten sem garantálja a visszaélés kivédését, az átvett filmért garanciát nem vállal, ezért lehetetlenné teszi A lyukas zászló címû film 41. MF-n való részvételét.


Zsigmond Vilmos - executive producer,


Kovács László - operatõr, executive producer,


Dr. Andrew Senyei - executive producer


Hules Endre - író, rendezõ,


George Adams – társproducer,


Honti Zoltán – operatõr,


Chris Horvath – zeneszerzõ,


Kovács Klaudia – rendezõ, producer, író (sztori)



Továbbította:


Frigyesy Ágnes