Magyarok Brüsszelben


2. rész



Az Európai Parlament Brüsszel szívében



2009. november 16-án Morvai Krisztina független/Jobbik EP-képviselõ meghívására sajtó-csoportunk látogatást tett az Európai Parlament központi épület-komplexumában. Az általános tájékozódás mellett megismerkedhettünk a média-szolgáltatások széleskörû lehetõségeivel.


Polner Gergely, az EP munkatársa az Európai Parlament mûködésérõl tartott elõadást. Mint ismeretes, az Európai Parlament az Európai Unió egyetlen közvetlenül megválasztott testülete. Az Európai Parlament 736 tagjának feladata, hogy képviselje az Unióban élõ polgárok érdekeit. Az Európai Unió 27 tagállamának választói ötévente választják meg az EP képviselõket, mintegy 500 millió polgárt képviselve. Ami hihetetlenül nagy dolog és errõl szeretnek megfeledkezni az „EP-kritikusok”, az Európai Parlamentben mind a 27 tagállam anyanyelve hivatalos nyelv, vagyis például a magyar EP-képviselõk minden felszólalásukat, írásbeli anyagukat akár magyar nyelven is megtehetik, vagy benyújthatják. A magyarul benyújtott felszólalást 23 nyelvre fordítják le, és a 736 képviselõ a maga nyelvén kapja meg a beszédet! Az Európai Parlament honlapja 22 nyelven érhetõ el.


Polner Gergely érdekes elõadásában rámutatott: – az Európai Parlament az Európai Unió tagállamainak népeit képviselõ közösségi intézmény. Az Európai Parlament elnöke, Jerzy Busek irányítja az intézmény munkáját és látja el képviseletét. Az Európai Parlament elnökét titkos szavazással, abszolút többséggel választják meg. Ha a szavazás három fordulójában egy jelölt sem kapja meg a leadott szavazatok abszolút többségét, akkor a Parlament elnökét a negyedik szavazáson egyszerû többséggel választják meg. Az elnök tisztsége két és fél évre, azaz fél parlamenti ciklusra szól, mandátuma megújítható.


A képviselõk képviselõcsoportokban üléseznek, amelyekbe politikai – és nem nemzeti – hovatartozásuk alapján tömörülnek. Megtudjuk: az Európai Parlamentben jelenleg 7 képviselõcsoport mûködik. Egy-egy képviselõcsoport létrehozásához legalább 25 képviselõ szükséges, akiknek a tagállamok legalább egynegyedét kell képviselniük. Egyszerre több képviselõcsoporthoz tartozni tilos. Vannak képviselõk, akik egyik képviselõcsoportnak sem tagjai, õk a független képviselõk.


Az Európai Parlament képviselõcsoportjai a következõk: Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) képviselõcsoportja, ez az EP legnagyobb képviselõcsoportja, ide tartoznak a Fideszes képviselõk. Az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselõcsoporthoz tartoznak az MSZP-s képviselõk, õket követik a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselõcsoport, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselõcsoport, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselõcsoportja, Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal képviselõcsoport, valamint a Szabadság és Demokrácia Európája képviselõcsoport. Morvai Krisztina, Balczó Zoltán és Szegedi Csanád a független képviselõk között foglalnak helyet.



Az Európai Parlament új elnöke és az emberi jogok


Az Európai Parlament Európában és a világ minden részén küzd az emberi jogok, a szabadságjogok és a demokrácia tiszteletben tartásáért. A politikai választások felügyeletére gyakran küldenek képviselõket megfigyelõi minõségben a világ különbözõ részeibe – olvasható az EP által kibocsájtott tájékoztató füzetben. A képviselõk igyekeznek ügyelni rá, hogy az Európai Unió által harmadik országokkal aláírt gazdasági és kereskedelmi megállapodások tiszteletben tartsák az emberi jogokat. Morvai Krisztina elsõ felszólalásában azonban épp bírálta az Európai Parlament passzív hozzáállását mindazért, ami megtörténhetett 2006. október 23-án Budapest utcáin. Az EP minden évben Szaharov-díjjal jutalmazza azokat a személyiségeket, akik a gondolat szabadságáért küzdenek.


A napokban az Európai Néppárt lengyel képviselõjét, Jerzy Buzeket választotta elnökévé az Európai Parlament. Õ az elsõ házelnök, aki a 2004 óta csatlakozott államok valamelyikébõl származik. Az EP elnökének megbízatása két és fél évre szól. Megválasztása elõtt e szavakkal mutatkozott be a képviselõknek: – „Szakmám szerint tudós vagyok”. Jerzy Buzek a mûszaki tudományok professzora, a dortmundi, a szöuli és az ispartai egyetem, illetve a sziléziai és az opolei politechnikum díszdoktora.


Magyarország 22 képviselõi mandátummal rendelkezik a 7. parlamenti ciklusban. A 2009-es európai választás eredményeként 14 Fideszes képviselõ a konzervatív Európai Néppárt, négy MSZP tag az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének képviselõcsoportjában ül. Három Jobbikos képviselõ dolgozik független képviselõként, egy pedig (Bokros Lajos) az Európai Konzervatívok és Reformisták képviselõcsoportjában foglal helyet.


Az Európai Parlament valamennyi uniós tagállam fõvárosában - így Budapesten is - mûködtet egy ún. tájékoztatási irodát, melynek a lakosság, illetve a sajtó legszélesebb körû tájékoztatása a feladata. (Címe: 1052 Budapest, Deák Palota, Deák Ferenc utca 15.)



Szenzációs technikai feltételek az újságírók számára


Az Európai Parlament épületében megismerkedünk azokkal a termekkel, melyek az újságírók munkáját segítik. Paola Garcia Isaak, a Tájékoztatási Központ igazgatója három magyar képviselõ nevét említi azonnal: Kósa Ádámot, Schmidt Pált és Gurmai Zitát ismeri.


Tõle, valamint Perger Istvántól, az EP plenáris-ülések magyar sajtó-munkatársától megtudjuk, legyen szó újságírókról, tévécsatornákról, rádióállomásokról, vagy netes csatornákról, hírügynökségekrõl, az Audiovizuális Osztály mindenki számára a legjobb szolgáltatást biztosítja az európai hírekrõl szóló beszámolók elkészítéséhez. Sokféle erõforrást bocsátanak a rendelkezésére a rádiós, televíziós, és internetes mûsorokhoz, például tájékoztatókat készítenek, élõ közvetítési lehetõséget biztosítanak, valamint aktuális és archív felvételek közzétételét engedélyezik. AZ EP-média szolgáltatásai Brüsszelben és Strasbourgban is igénybe vehetõk. Brüsszelben és Strasbourgban az Európai Parlament Audiovizuális Osztálya biztosítja a médiaszakemberek számára a közvetítésekhez szükséges felszereléseket is, minden szolgáltatás ingyenes.


A stúdiókat például valós és virtuális díszletekkel látták el. Az ülésterem mellett élõ közvetítõállás áll rendelkezésre nyilatkozatok és interjúk élõ közvetítéséhez. A plenáris üléseken és különleges események alkalmával többkamerás helyszíni berendezések vehetõk igénybe.


A VoxBox multimédiás stúdió új szolgáltatás Brüsszelben, az Európai Parlament szívében. Úgy tervezték, hogy minden szükséges támogatást biztosítson a rádiós és internetes újságírók élõ és felvett mûsoraihoz. Rendeltetése, hogy a rádiós és webes újságírók számára mindenfajta segítséget megadjon a kerekasztal-beszélgetések audio- vagy videofelvételként az interneten keresztül élõben vagy felvételrõl történõ sugárzásához. Siklósi Beatrix azonnal ki is próbálja a tálcán kínált lehetõséget, s Morvai Krisztinával egy rádiós villám-beszélgetést készít a Szent Korona Rádiónak.


Ha fényképre van szüksége az újságírónak, legyen szó történelmi, vagy egy adott témához kapcsolódó képrõl, az EP minden jelentõs eseményével kapcsolatban vannak felvételek, amit kérésre elküldenek az újságírónak mailben. A fényképeket jogdíj- és költségmentesen bocsátják rendelkezésre.


Az újságírói munka szempontjából mindenkinek fontos lehet, hogy az EP plenáris üléseirõl kellõ idõben tájékozódhasson. Természetesen erre is lehetõség van, hiszen az EP Audiovizuális Osztály sajtórészlege ún. Plenáris Hírlevelet készít, melyet megküld az érdeklõdõ újságírók részére. Álmunkból egy hazai hír ébreszt: Sajtóbábonyban cigányok félemlítették meg a falu lakosságát…


Folytatjuk


Frigyesy Ágnes


A szerzõ felvételeivel