Magyarok Brüsszelben



Morvai Krisztina független/Jobbik EP-képviselõ meghívására sajtó-csoport utazott két és fél napos útra Brüsszelbe 2009. november 14-én, hogy megismerkedjenek az Európai Parlament munkájával, azon belül a média-használatának lehetõségeivel, valamint Brüsszel nevezetességeivel. Sajnálatos módon, utazásunk elõtt, a repülõtérre való bejutásunkkor néhányunkat megaláztak. Többek között e cikk szerzõjét is.


Hideg lévén ugyanis többen csizmában utaztunk, s a rutin-vám-ellenõrzéskor, táskák, kabátok átvilágítása mellett lezserül közölte e cikk szerzõjével a hivatali személy, hogy vegyem le a csizmámat. Csak úgy, menés közben, lazán, se szõnyeg, se semmi, amire ráléphetnék. Széket visszafelé a belgák biztosítottak, ahová kényelmesen leülhettek a csizmában utazók, s ezt követõen vitték el lábunkról a lábbeliket megnézni, nem varrt-e bele vagy nem rejtett-e bele valaki valamit. Aki cipõben érkezett a Ferihegy 1-re, nem élte át ezt a kellemetlen epizódot. Pedig jelentem, egy cipõben is bármi elrejthetõ. De logikát ne keressünk se a magyar, se a belga hivatali személy gondolkodásmódjában.


Fantasztikus élmény, amikor megemelkedik a gép több száz emberrel a fedélzetén, s másfél óra leforgása alatt legyõz idõt, tereket, országokat. A magasban mínusz ötven fokban repülünk úticélunk felé. Morvai Krisztina két ifjú asszisztense, Csókay Anna és Makkai Zsanett várnak bennünket a Charleroi-i repülõtéren, mely ötven kilométerre délre fekszik a várostól, ahonnan külön busszal érkezünk Brüsszel központjába, az Atlanta négycsillagos szállóba…



Brüsszel Európa fõvárosa



Brüsszel Belgium és Flandria fõvárosa, az Európai Unió és a NATO székhelye. Míg a brüsszeli régió és a város hivatalosan kétnyelvû, a környezõ települések már hivatalosan a flamand nyelvet használják, kivéve a hat, nyelvi létesítményekkel rendelkezõ települést, ahol a francia nyelv használata megengedett a hivatalos ügyintézésben.


A legenda szerint a várost a hatodik században Goorik alapította. A középkorban, a hetedik századtól a burgundi hercegek birtokaihoz tartozó Németalföld egyik fontos kereskedõvárosa volt. Idõben nagyot ugorva a két világháború alatt német megszállás alá került a város.


A belga alkotmányreformnak köszönhetõen Brüsszel városa jelenleg Belgium fõvárosa és a szövetségi kormány székhelye. Emellett Flandria, a francia közösség, valamint a flamand közösség és régió kormányának székhelye, illetve az itt található nagyszámú Európai Uniós intézménynek köszönhetõen Európa fõvárosa is. Híres a belga sör, a csokoládé és a brüsszeli csipke.


A Grand-Place Brüsszel városának fõtere. Buszos és sétás városnézésünk alatt magyar idegenvezetõ segít az eligazodásban. Elmondása szerint a fõtér Brüsszel egyik legfontosabb turisztikai látnivalója, az óváros középpontja, 1998 óta az UNESCO világörökségének része. A városháza impozáns épületét a céhek épületei veszik körbe, mind más és más pompámban díszlik.


A Manneken Pis (a holland nyelv brabanti nyelvjárásában pisilõ emberke) Brüsszel egyik jelképe, egy kis bronz szökõkút-szobor, amely a kút medencéjébe vizelõ kisfiút ábrázolja. Az 58 cm magas szobor a fõtér közelében található. Folyamatos vita tárgya, hogy melyik Manneken Pis a régebbi – a brüsszeli vagy a geraardsbergeni. Idegenvezetõnk elmondása szerint a szobrot több legenda övezi, közülük leghíresebb a III. Gottfried leuveni hercegrõl szóló. 1142-ben a kétéves fõnemes csapatai grimbergeni fõurak Berthoud nevû szövetsége serege ellen harcoltak Ransbeke mellett. A gyermek herceget a katonák egy kosárba tették és felfüggesztették egy fára, hogy bátorítást nyerjenek tõle. A fáról a fiú levizelte az ellenséges katonákat, akik történetesen el is vesztették a csatát.


Egy másik történet szerint a XIV. században idegen sereg ostromolta Brüsszelt. A város már jó ideje tartotta magát. A támadók kitervelték, hogy robbanószereket helyeznek a városfalak alá, egy Juliaanske nevû brüsszeli kisfiú viszont véletlenül észrevette õket. Levizelte a gyújtózsinórt, így megmentette a várost.



A Szent Mihály templom


királyi esküvõk és temetések helyszíne



A Szent Mihály templom királyi esküvõk és temetések helyszíne is, elkápráztatja az odaérkezõket, így e cikk szerzõjét is. Idegenvezetõnk rámutat: – Feltételezések szerint a katedrális helyén valamikor egy fából épült kápolna, a Saint-Michel-au-Mont állt. A késõbb nyom nélkül eltûnt épület helyén a XI. század elején állt egy Szent Mihály arkangyal tiszteletére szentelt templom, mely 1072-ben leégett és csak 1200-ban, I. Henrik brabanti herceg uralkodása alatt építették újjá, egyben megnagyobbították nyugati irányban és két tornyot építettek hozzá.


A katedrálist a XX. század folyamán szinte folyamatosan renoválták. A felújítás 1999 decemberére fejezõdött be, amikor december 4-én Fülöp belga koronaherceg és Mathilda hercegnõ itt tartotta esküvõjét. 2003. április 12-én Laurent belga király herceg és Claire Coombs házassága köttetett e templom falai között.


A barokk stílusú, tölgyfából faragott szószéknél megállunk. A H. Verbruggen által 1699-ben készített gyönyörû kivitelû barokk szószék Ádám és Éva paradicsomból való kiûzetését ábrázolja, egy tömbbõl.



Az Atomium tömege 2400 tonna



1958-ban világkiállítás színhelye volt Brüsszel, a híres Atomium – melyet megnéztünk utunk második napján –, erre az alkalomra készült. Az Atomium emlékmû a brüsszeli Heysel parkban látható. Idegenvezetõnk elmondja: – A kilenc gömbbõl álló építmény acélból készült és a vas tércentrált köbös kristályrácsát jeleníti meg 165 milliárdszoros nagyításban. 1956 márciusában André Waterkeyn tervei alapján kezdték meg az építését, és eredetileg csak a kiállítás fél éves idõtartamára szánták. Az Expo ideje alatt azonban akkora népszerûségre tett szert, hogy a város vezetése a véglegesítése mellett döntött.


A szerkezet teljes magassága 102 méter, tömege pedig 2400 tonna. A kilenc, egyenként 18 méter átmérõjû gömböt tizenhat csõ köti össze, melyekbõl a kocka éleit alkotók 3 méter átmérõjûek, 29 méter hosszúak. A csúcsára állított kocka három alsó gömbjét egyenként egy 35 méter magas állvány támasztja alá, viszont van a szerkezetnek még további három olyan gömbje, amelyeknek nincs függõleges alátámasztása. Így ezek biztonsági okokból zárva vannak a látogatók elõtt. A turistákat a középsõ csõben közlekedõ lift egyenesen a legfelsõ gömbbe szállítja, ahonnan körpanoráma nyílik a városra és környékére. Tiszta idõben akár ellátni a tengerig…


Buszos kirándulásunk alkalmával megállunk a királyi rezidencia elõtt. Mint ismeretes, ezeken a helyeken szigorúan tilos a fényképezés. Idegenvezetõnk szerint megállni sem szabad, csak lassan elhaladni az épület-komplexum és park elõtt. E cikk szerzõje viszont errõl csak utólag értesülve leszállt a buszról és két ügyes felvételt készített. Mire a testõrök felocsúdtak, az autóbusz már szépen továbbhaladt a brüsszeli királyi ház elõtt vezetõ úton…


Folytatjuk



Frigyesy Ágnes


A felvételeket Frigyesy Ágnes készítette



Az Európai Parlament mûködésérõl, valamint Morvai Krisztina EP-képviselõ néhány hónapos tapasztalatairól az útibeszámoló következõ részében olvashatnak.