Krisztusnak és Pilátusnak egyformán szolgálni nem lehet
Dsida-est Temesváron, 2009. október 31-én


Tõkés László EP-képviselõ Sajtóirodája az alábbi közleményt jelentette meg 2009. október 28-án Nagyváradon: - 1988. október 25-én Temesvári egyetemi hallgatók egy csoportja a reformáció ünnepe alkalmából Dsida Jenõ szavalóesttel állt a templomi közönség elé. A Mátray László által vezetett csoport fennállása 20. évfordulójának megünneplésére készült.
Az elõadást követõen a diákokat, illetve a házigazda lelkipásztort, Tõkés Lászlót retorziók érték. Egy 1988. december 20-án keltezett jelentés szerint a Szekuritáté lépéseket tett annak érdekében, hogy eltávolítsák a „pozitív befolyás alá került diákokat”. Tõkés László környezetébõl. Intézkedtek annak érdekében is, hogy Tõkés László már ne tudja vonzani és befolyásolni az ifjúságot. 1989. május 28-án a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság címû mûsorában olvasták fel Tõkés Lászlónak az akkori püspökhöz, Papp Lászlóhoz címzett levelét, amelyben védelmet kért a templomi szereplésük miatt meghurcolt diákoknak. Ugyanebben a mûsorban elhangzott Papp László válasza is, melyben a püspök elutasította a közbenjárást, és közölte, nem kell diákokat szerepeltetni templomi elõadásokon.
Az elõadást egy második színpadra lépés követte, amit követõen Mátray László közölte: a hatóságok betiltották a Thalia színjátszókört, amely a temesvári magyar diákság egyik utolsó kulturális intézménye volt. 1989. február 4-én ismét Mátray László közölte: újraalakul a Thalia, de nem lehetnek a csoport tagjai azok, akik a második Dsida-esten is közönség elé álltak a templomban – a négy személy (Horváth Enikõ, Szenes Attila, Szilágyi Zsolt, Gazda Árpád) kizárását felülrõl rendelték el. Azonban két nappal Tõkés László és Papp László leveleinek felolvasása után, 1988. május 30-án a kizárt tagokkal az egyetemi központ párttitkára közölte, tovább folytathatjuk a tevékenységüket a Thalia egyetemi színjátszókörben.
A harmadik Dsida-estet 11 évvel késõbb, az 1999-es reformáció ünnepére szervezték meg.
Most, húsz évvel az 1989-es rendszerváltozás után ismét összegyûlnek az egykori Thaliások, hogy a Dsida-est felelevenítésével emlékezzenek az akkori eseményekre.
A rendezvény színhelyeként az eredeti, temesvár-belvárosi református templom szolgál, idõpontja: 2009. október 31., 17 óra.
Ezelõtt húsz-huszonegy évvel a Tõkés László kezdeményezésére létrejött est zárósoraiként hangzottak el a katolikus költõ gondolatai:
„Krisztusnak és Pilátusnak, / farizeusoknak és vámosoknak, / zsidóknak és rómaiaknak / egyformán szolgálni / nem lehet.” (
Dsida Jenõ: Tekintet nélkül)


Továbbította: Frigyesy Ágnes