Az ‘56-os forradalom a miénk, civileké!
A CÖF - Kormorán koncerttel - a Hõsök terén ünnepel


A Civil Összefogás Fórum (CÖF) az idén hagyományteremtõ szándékkal másként kíván emlékezni az 1956-os forradalom és szabadságharcra. - Az elmúlt húsz évben a pártok ünnepeltek, csakhogy az ‘56-os forradalmat nem párt, hanem a hazát szeretõ civil polgárok egyesült ereje robbantotta ki - mondta Csizmadia László, a CÖF szóvivõje 2009. október 19-én tartott sajtótájékoztatón, Budapesten, a Parlament Cafe-ban. Majd hangsúlyozta: - Itt az idõ, hogy pártállástól függetlenül ünnepeljen együtt mindenki: fiatal és öreg, városi és vidéki ember, aki felelõsséget érez a Haza sorsáért.
Csizmadia László rámutatott: - ’56-ban a megnyomorított civil társadalom az egypárt-rendszer és a szovjet hatalom ellen fogott össze. Varázsütésre eggyévált a leigázott nép és ha csak rövid idõre is, de megdöntötte az erõszak hatalmát, egy velejéig romlott, rabló hatalmat. De mint tudjuk, ’56-ban a külsõ- és belsõ hatalmak legyõzték a magyarokat, az ösztönösen felkelt népnél erõsebbnek bizonyult az elnyomó gépezet.
- Most 2009. október 23-án már tudjuk, több kell, mint az ösztönös ellenállás. A nép nemcsak felháborodik, hanem gondolkodik és dönt. Nem erõszakkal, hanem összefogással, a szavazatok fegyverével juttatja hatalomra azt a nemzeti kormányt, mely hajlandó a civilek által összeállított „Társadalmi szerzõdés” téziseit megvalósítani. 2010 tavaszán így fejezhetjük be az 1956-os forradalom és szabadságharcot, valamint az 1989-ben megkezdett rendszerváltást - monda a CÖF szóvivõje.
A Civil Összefogás Fórum szervezõi ezért arra biztatnak minden, a nemzetért és közjóért tenni akaró civil embert, azaz patriótát: adjon bizalmat a civil programot is vállaló nemzeti erõknek! Legyen meg a 2/3-os többség!
A CÖF hívó jelszava: “Az ‘56-os forradalom a miénk, civileké!” Ennek értelmében 2009. október 23-én délután 15 órakor várnak minden magát magyarnak valló embert a Hõsök terére! A szervezõk szeretnék elérni, hogy október 23-a legyen igazi civil ünnep, mely évrõl évre a nemzet egységét jelképezi! A délutáni emlékezõ ünnepségen fellép Osztie Zoltán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke, Rácz Sándor, a Magyarok Világszövetsége alelnöke, 56-os szabadságharcos, Tõkés László EP-képviselõt is várják a rendezvényre, továbbá beszédet mond Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, Fricz Tamás és Csizmadia László CÖF szóvivõk. A rendezvényen felszólal egy lengyel és magyar egyetemista ifjú, illetve hangüzenetet küld Wittner Mária, ’56-os halálra ítélt szabadságharcos, valamint meghallgathatják Nagy Imre és Orbán Viktor emelkedett gondolatait is a résztvevõk.
A Civil Összefogás Fórum 56-os ünnepsége Kormorán koncerttel zárul. Koltay Gergely, az együttes vezetõje aki részt vett a sajtótájékoztatón, kérdésünkre elmondta: - Négyévesen Zuglóban élte át a forradalmat. Fura módon néhány emlék-fotót õriz ebbõl az idõszakból a gyermeki emlékezés. Bátyjának nem kellett iskolába mennie, a Nagymamához a Népszínház utcába a Köztársasági téren keresztül kellett menniük. A Körúton kiégett páncélautókat és halottakat látott. Emlékszik arra is, amikor a család együtt ment az úton, s az Édesapját igazoltatták, majd el akarták vinni a rendõrök. - Le akarták tartóztatni, mai napig nem tudom, miért - emlékezett vissza Gergõ e drámai pillanatra, emiatt sokáig rettegett a rendõröktõl.
1956 a Koltay családban különleges élményt jelentett, Gergõ édesapja kivágta a nemzeti színû zászlóból a “rákosi-címert“. Majd a forradalom leverése után disszidálásra is gondoltak. Ám Gergõ édesapja itthon akart maradni, az édesanya ment volna, egy ismerõs orvos házaspárral. Ám az apai hazaszeretet bizonyult erõsebbnek, s végül csak az orvos házaspár távozott Németországba.
Gergõ és Gábor (Koltay Gábor filmrendezõ Koltay Gergely testvére) otthon sokmindenrõl hallott (Trianon, 56-os forradalom), de a szülõi intelem miatt az iskolában errõl sosem beszéltek. Koltay Gergõ ma érett férfiként a legtisztább szabadság pillanataként emlékezik az ‘56-os forradalomra, amikor a magyar nép büszkén emelte fel a fejét. Akkor ránk figyelt Európa és a világ! ‘56 megfordította Európa rendjét! Ám Nyugat-Európa és Amerika magunkra hagyott bennünket. Sajnos még 1963-ban is történtek kivégzések! Ennek a népnek ismét fel kell emelnie a fejét - mondta Koltay Gergõ, a Kormorán együttes vezetõje.
A CÖF szervezõi külön várják a fiatalokat! “Gyertek velünk! Magunkért és mindenkiért: fogjunk össze!” - olvasható a CÖF által közreadott szórólapon.


Frigyesy Ágnes