Börtönbõl nem lehet párbeszédet folytatni
Tõkés László válasza Tabajdi Csabának

Tõkés László európai képviselõ az Európai Parlament 2009. október 7-i, brüsszeli plenáris ülésén a brutális módon megalázott és kegyetlenül hosszú börtönbüntetésre ítélt Temerini Magyar Fiúk védelmében és kiszabadítása érdekében szólalt fel. Ezzel egyidõben több magyar EP-képviselõ – köztük Bauer Edith és Schöpflin György – a szélsõséges szlovákiai államnyelvtörvény ellen emelték fel a szavukat.
Aznapi tájékoztatásunkban – egyebek mellett – arra is rámutattunk: „Mindezekkel, illetve a közösségi magyar érdekvédelem szellemével éles ellentétben állott, és disszonáns érzéseket váltott ki Tabajdi Csaba EP-képviselõ, a Magyarországi Szocialista Delegáció vezetõjének felszólalása, melyben a szerb törvényhozás kisebbségvédelmi jogalkotását magasztalta, és Szerbia európai csatlakozását propagálta”.
Válaszképpen erre az egymondatos bíráló megjegyzésre, Tabajdi Csaba szocialista képviselõ önálló közleményben intézett támadást erdélyi magyar képviselõnk ellen. A posztkommunista oldal patologikus Orbán-ellenessége jegyében – egyébként teljesen indokolatlanul – „a nemzet miniszterelnökét” is belekeverte az ügybe, majd a kommunista típusú politikai diskurzus megosztó módszerét alkalmazva, a Vajdasági Magyarok Szövetségével és Gál Kingával, „a Fidesz meghatározó kisebbségpolitikusával” kísérelte meg szembeállítani Tõkés Lászlót. A vaskos csúsztatás klasszikus eszközéhez folyamodva „tévesnek és károsnak” minõsítette erdélyi képviselõnk „viselkedését”, véleményét pedig „abszurdnak” amiatt, hogy bírálni bátorkodott a kisebbségi Nemzeti Tanácsokról szóló szerbiai törvényt magasztaló felszólalását.
Tabajdi Csaba kisebbségvédelmi szolgálatát és szakmai tudását elismerve, elvtelen támadása tárgyában a következõket tartjuk szükségesnek tisztázni:
● Európai képviselõnk egyetlen bíráló szóval sem illette a Nemzeti Tanácsokról szóló szerbiai törvényt, érdemben egyáltalán nem is foglalkozott azzal.
Amit viszont ténylegesen bírált, az a szerbiai törvény enyhén szólva túlzó méltatása. Tabajdi képviselõ úr szerint ugyanis eme törvény „mintaértékû egész Európában”.
Az óvatos bizakodásra okot adó törvényalkotást a szocialista kisebbségpolitikus szintén túlértékeli akkor, amikor kijelenti, hogy: „Míg korábban Szerbia neve az etnikai konfliktusokhoz kötõdött, e törvénnyel az ország nagyot lépett elõre az európai integráció terén”.
● Az elõbbiekkel szemben Tõkés László nem tartja elfogadhatónak, hogy egy „kirakatpolitikainak” is számítható törvény okán, egyik napról a másikra eltekintsünk a százával történt és mindmáig tisztázatlan magyarverések mellett, vagy a börtönben senyvedõ Temerini Magyar Ifjak sorsáról megfeledkezve, egyoldalú elfogultsággal Szerbia integrációja érdekében propagandázzunk.
● Tabajdi Csaba „a vég nélküli panaszpolitizálás” ártalmairól szólva, régi – internacionalista – idõkre emlékeztetõ „jóhiszemûséggel” posztulálja: „a nemzetiségi kérdés kezelésének egyetlen eszköze a többségi társadalom és a kisebbség között folytatott párbeszéd”. Ezenközben viszont nem akarja tudomásul venni, hogy börtönbõl nem lehet párbeszédet folytatni a – többségi – hatalommal, mint ahogy a Mária Valéria-híd közepe sem a legjobb tárgyalási „pozíció” a határon túlra szakadt népét védelmébe vevõ, Szlovákiából kiutasított magyar államfõnek…

Apropó: párbeszéd. Tõkés László romániai magyar európai képviselõ sok sikert kíván Tabajdi Csaba anyaországi szocialista képviselõnek, a Magyar Szocialista Párt meghatározó kisebbségpolitikusának az elvbarátaival és pártbéli társaival – Mircea Geoanã román szociáldemokrata pártelnökkel és a szlovák Robert Fico Smer-elnökkel – folytatandó párbeszédhez.

Brüsszel, 2009. október. 14.


Tõkés László EP-képviselõ Sajtóirodájának közleménye


Továbbította:
Frigyesy Ágnes