Társadalmi Szerzõdés a magyar nép érdekében
A CÖF Társadalmi Kerekasztalt szervezett
a részvételi demokrácia érdekében


Húsz évvel az Ellenzéki és Nemzeti Kerekasztal megalakulása után, a Civil Összefogás Fórum Társadalmi Kerekasztalt hozott létre az új korszak megalapozása érdekében 2009. október 9-én mintegy 40 civil erõ képviseletében, s ezt a szervezõk sajtótájékoztatón jelentették be 2009. október 14-én Budapesten, a Parlament Caféban.
Fricz Tamás, a CÖF egyik alapítója és szóvivõje kijelentette: - 1989-90-ben féloldalas demokrácia alakult ki Magyarországon, hisz mind a mai napig nem jött létre új alkotmány, jelenleg is az 1949. évi kommunista korszakból származó alkotmány van érvényben. Ez azért megdöbbentõ, mert a kelet- és közép-európai, volt kommunista országok közül az egyetlen Magyarország, ahol nem iktattak be új alkotmányt. Ezért a CÖF szervezésében megalakult Társadalmi Kerekasztal minden tagja egyetért abban, hogy húsz évvel a rendszerváltásnak nevezett esemény után új alkotmányra van szüksége Magyarországnak, melyet az új parlamenti többségnek kell megalkotnia, mégpedig a civil szervezetek és az állampolgárok aktív részvételével.
Fricz Tamás rámutatott: - Magyarországon egy rossz hatékonyságú elitdemokrácia alakult ki, amely társadalmi bizalom hiányában és az állampolgárok részvétele nélkül mûködik. Ezért korszakváltásra, paradigmaváltásra van szükség, melynek során a megerõsödött civil társadalomra alapozva intézményesített párbeszédes viszony alakul ki állam és társadalom, politikai hatalom és a szervezett állampolgári csoportok között. S az elitdemokrácia helyett részvételi demokrácia jön létre Magyarországon.
A CÖF szóvivõje szerint azért is van szükség Társadalmi Kerekasztalra, mert az elmúlt években a kormányzás minden eddiginél élesebben szembement a közjóval, a közakarattal, a társadalom és az állampolgárok érdekeivel és értékeivel. Az utóbbi években kicsúcsosodott a társadalom nélküli kormányzás, döntéshozatal, végrehajtás. Ezekben az években a társadalom, az állampolgárok pusztán eszközül szolgáltak az illegitimmé váló kormányzat elvadult reformcéljaihoz.
Csizmadia László, a CÖF másik szóvivõje hangsúlyozta: - A Társdadalmi Szerzõdés egyelõre javaslat, ugyanis szeretnék vele bejárni az országot, és kíváncsiak a civil erõk, emberek véleményére. Az eddigi munkában részt vett többek között a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Polgári Körök, a Százak Tanácsa, a Szövetség a Nemzetért Alapítvány, a Honfoglalás 2000 Egyesület. Olyan neves szakemberek támogatását élvezhetik, mint Csath Magdolna, Bogár László, Varga István, Papp Lajos és Bencze Izabella.
Csizmadia László ismertette a Társadalmi Szerzõdést, a Társadalmi Kerekasztal javaslataként rögzített 12 pontot, melyben követelik az új alkotmány kidolgozását, a kormányzati politikusok és közhivatalnokok teljeskörû elszámoltatását, az ország csõdjéért felelõs személyek jogi- s egyben erkölcsi felelõsségre vonását, a nemzeti vagyon törvényes úton való visszaszerzését, a közbiztonság azonnali megerõsítését, a kistelepülések életképességének megmentését, emberközpontú egészségpolitika kialakítását, a demográfiai katasztrófa megakadályozását, a termõföld magyar kézben tartását, a magyar kis- és középvállalkozások védelmét, az erkölcsi normák és egészséges nemzettudat helyreállítását, a határon túli magyarok kettõs állampolgárságának megadását, valamint nemzetépítõ, a magyar nyelvet védõ közszolgálati média megteremtését.
A sajtótájékoztatón Galgóczy Gábor, a KÉSZ alelnöke hangsúlyozta az erkölcsi nevelés fontosságát, Bencze Izabella az állami vagyon elherdálóinak személyes felelõsségre vonását emelte ki, kitérve a jelenlegi sukorói-vigalmi negyed ügyére. E kapcsán követelte a közérdekû adatok nyilvánosságra hozatalát.
Végezetül Simon János, a sajtótájékoztató moderátora, CÖF szóvivõ kijelentette: - A társadalmi szerzõdés aláírása a leendõ kormány oldaláról azáltal történik meg, hogy a Szerzõdésben foglalt 12 pont deklarált módon jelenne meg a választási-, majd a kormány-programban. A nép pedig szavazataival ír alá, amikor a lehetõ legnagyobb többséggel áll a civil elvárások megvalósítását felvállaló nemzeti erõk mögé.


Frigyesy Ágnes