Minden településnek joga van
az iskolához, templomához, kultúrájához


Önkormányzatok képviselõi tüntettek
a Kossuth téren - a rendszerváltás óta elõször


Önkormányzatok képviselõi, polgármesterek, alpolgármesterek, munkatársak tüntettek elsõ alkalommal a rendszerváltás óta 2009. október 10-én Budapesten, a Kossuth-téren. A felszólalók követelték a Parlament elé szavazásra benyújtott költségvetés-tervezet azonnali visszavonását valamint a kormány lemondását.
Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Fidesz alelnöke, aki meghirdette a tüntetést, 12 pontban követelte az önkormányzatok mûködéséhez szükséges alapvetõ feltételeket: - 1. Minden önkormányzat alapvetõ célja polgárainak jólétének és biztonságának megteremtése.
2. Minden önkormányzatnak joga van az élethez, sorsáról csak lakói dönthetnek. 3. A magyarok legfontosabb városa a fõváros, Budapest.
4. Minden falu, város és megye a mi közös örökségünk, értékünk.
5. A legfontosabb városnak, Budapestnek kötelessége kiállni a legkisebb faluért is. 6. Minden településnek joga van az iskolához.
7. Minden településnek joga van templomához és kultúrájához.
8. Minden településnek joga van legalább egy rendõrhöz, ha ezt az állam nem biztosítja, joga van megszervezéséhez. 9. A kormány csak úgy adhat kötelezõ feladatot az önkormányzatok számára, ha azoknak feltételeit biztosítja. 10. Minden önkormányzatnak joga van a vagyonához.
11. Minden önkormányzatnak joga van a jövedelméhez.
12. Minden önkormányzatnak joga van az ellenállásra a törvényes keretek között, ha az állam a létét, a törvényességet vagy az alkotmányosságot veszélyezteti.
Debrecen polgármesterét a tüntetõk felhatalmazták arra, hogy a 12 pontos kiáltványt ismertesse hétfõn a Parlamentben.
Kósa Lajos hangsúlyozta, azért tüntetnek a Kossuth téren, mert kifogytak az eszközökbõl, nincs tovább. Véleménye szerint 2002 óta a kormány folyamatosan becsapta az önkormányzatokat. Ugyanakkor rámutatott: a kommunista párt képviselõi meghõköltek a tüntetés bejelentésére, és a gyermekétkeztetés területén elõreláthatóan pozitív megoldás születik.
Érti-e valaki, mit jelent a hiánycél? Bajnai Gordon miniszterelnököt ugyanis egyedül a hiánycél érdekli. De lehet-e magyar embernek azonosulni a hiánycéllal? Egyáltalán mit jelent a hiánycél? Azt hogy hiány legyen? A szocialistáknak hiányuk van, de céljaik nincsenek. A Bajnai-kormány teljes mértékben alkalmatlan feladatára - hangsúlyozta Kósa Lajos. Véleménye szerint elõször a magyar emberek bizalmát kell megszerezni, s csak ezt követheti a külsõ befektetõt megnyerése és nem fordítva. Kijelentette: Bajnai és kormánya le akar lépni áprilisban, hisz a totális csõd-helyzet elõl menekülnek. Erre csak azt mondhatjuk: Lépjetek le! - mondta Debrecen polgármestere, miközben hangsúlyozta: összefogással az ország mégis kivezethetõ ebbõl a válságból. Egy mindenkiért, mindenki egyért, így fogjuk újjáépíteni Magyarországot! - mondta.
Halász Gábor, Kiskutas polgármestere, a tüntetés moderátora kijelentette: - Nem balhézni jöttek Budapestre, hanem hogy kimondják, a Bajnai csomagból nem kérnek, visszaküldik a feladóhoz, ugyanis a jelenlegi kormány tagjai csõdbe kormányozták Magyarországot. Kiskutason nincs egyetlenegy gyermek sem, aki lepofozná a tanárokat, nem csak azért, mert az ott élõ gyermekek tudják, mit illik és mit nem, hanem azért, mert már nincs iskola. Halász Gábor hangsúlyozta: - tûrhetetlen, hogy miközben az ország 80 %-t teszik ki a vidéki települések, falvak, városok, az itt élõk tûrnek-tûrnek, ám a helyzet tragikus. Elfogadhatatlan, hogy immár százezer fiatal hagyta el az országot.
- Magyarországon ma nem létezik önkormányzatiság, hiszen az „ön kormányzás” 2002 óta megszûnt. Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt a szociális rendszert teljesen tönkretették. 2008-ra a 3200 hazai településbõl 2000 jutott csõd közeli állapotban, 216 pedig adósságrendezési eljárás alá került - mondta beszédében Bernáth László, Tetétlen polgármestere, a tüntetés másik fõszervezõje.
Véleménye szerint a polgármesterek a csõdhelyzetbe jutott településeket, mint haldokló rendszert tartják életben, s ezt a kormánynak meg kellene köszönnie a városok, falvak vezetõinek, akik a folyamatos normatíva csökkenés ellenére mindent elkövetnek településük életben maradásáért. Teszik ezt, miközben a minisztériumok milliárdos beszerzéseket hajtanak végre gépjármûvekre, iroda beszerzésekre stb., az állami cégeknél pedig sokmilliós végkielégítéseket osztogatnak. Bernáth László kijelentette, a 2010-es költségvetési tervezet súlyos válságba taszítja az önkormányzati rendszert, ezért az a költségvetési vitára is alkalmatlan. A Fidesz-kormánytól nehéz, de igazságos és tiszta kezû kormányzást vár.
- Nem a harag, hanem az együttérzés, a tenni akarás vezérelt bennünket ide, hogy kimondjuk: „ez így nem mehet tovább”! - jelentette ki beszédében Kõvári János, az Összefogás Pécsért Egyesület alelnöke, a civilek nevében. Véleménye szerint Magyarország állampolgárai elérkeztek tûrõképességük határához. Szabadság nincs igazság nélkül, jelentette ki, majd hivatkozott az alkotmányunkra, mely garantálja minden állampolgár alapvetõ emberi jogait - a munkához, az egészséghez és egészséges életmódhoz, a szociális biztonsághoz, és közbiztonsághoz, s ezen minimum létfeltételeket sem biztosítják sokaknak. Kõvári János szerint több millióan élnek a létminimum közelében, illetve alatta. A magyarságot alapjaiban akarják megrendíteni! Kijelentette: - Nem hagyjuk az ország kifosztását, ezért felszólítjuk a kormányt, alapvetõ emberi jogaink védelmében vonják vissza a Bajnai költségvetést a hatalmat pedig azonnal helyezzék vissza a nép kezébe, s írjanak ki elõre hozott választásokat!
Kósa Ádám EP-képviselõ, a Siketek és Nagyothallók Országos Szervezetének vezetõje, aki maga is süket-néma, a fogyatékosok nevében emelt szót, hangsúlyozva, hogy a KSH adatai szerint ma hazánkban a fogyatékkal élõk csoportja él a legrosszabb körülmények között, õket sújtják a legszigorúbb elvonások.
Az egészségügy teljes felszámolásáról számolt be Kovács József, a gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórház igazgató fõorvosa, miközben hivatását az élet védelmére szentelte. A kórházak alapvetõ hiányokkal küzdenek, nincs pénz gyógyszerre, kötszerre, alapvetõ létfenntartásukért küzdenek. A helyi önkormányzat ugyan próbál segíteni a gyulai kórháznak, de a helyzet egyre kilátástalanabb. A kórházak támogatási rendszere felér egy kutyakomédiával - mondta Kovács József, hisz állandó létbizonytalanságban élnek. A magyar egészségügy minden egyes porcikája beteg. Ebbõl elég volt! Jöjjön a az emberi életet középpontba helyezõ új világ! - zárta gondolatait a gyulai kórház igazgató-fõorvosa.
A békés demonstráción a tüntetõk követelték a Bajnai-csomag visszavonását, a kormány azonnali lemondását, valamint elõre hozott választások kiírását. (A beszédeket jeltolmács fordította a süket-némáknak.) A tüntetést szervezõ polgármesterek mellé több civil szervezet is felsorakozott, mint a Civil Összefogás Fórum, valamint a Munkástanácsok Országos Szövetsége.


Frigyesy Ágnes


A szerzõ felvételeivel