Temesvárról Európába
Pályázatot hirdetett a MIT és az EMI
a temesvári forradalom 20. évfordulóján

Idén a temesvári események húszéves évfordulójához érkeztünk. 1989 után felnõtt egy új nemzedék, akiknek már történelem mindaz, ami húsz évvel ezelõtt történt. A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) pályázatot hirdet azon fiatalok számára, akik 1989 után születtek.

Pályázni az alábbi három kiírás szerint lehet:

1. Temesvárról Európába - esszépályázat az 1989-es események húszéves évfordulójára. Honnan indultunk és hol tartunk most, húsz évvel a romániai forradalom után?

2. Az én kommunizmusom
Húsz évvel a kommunizmus bukása után még mindig nem sikerült azonosítani és feltárni azokat a bûnöket, amelyet az „átkosban„ követtek el sokak ellen. Az ügynökkérdés kapcsán elsõsorban a politikusok vagy más közéleti személyek körüli leleplezések tarthatnak számot az érdeklõdésre, pedig a kommunizmus a „kisemberek nyomorúságára” épült. A fenti két kiírásra pályázni lehet: bármilyen írásmûvel, visszaemlékezéssel, dokumentummal, fotóval, archív felvételekkel, hanganyaggal, amely elõsegíti a megtisztító emlékezést, egyben mementó is: soha többet!

Külön kategóriát képezne az ún. „oral history” mûfaja: kiemelten kezelnénk azon interjúkat, melyeket a pályázó fiatalok idõsebb rokonaikkal, ismerõseikkel készítenek, és amelyekben közelmúltunk hétköznapjaira derítenének fényt.

3. Ábel Európában - Azért vagyunk Európában, hogy otthon legyünk benne
A kortárs mûvészetek „irodalom, film, multimédia, plakát, fotomontázs, karikatúra, rajz stb.”; eszköztárának szabad felhasználásával a fenti parafrázisra várunk alkotásokat.

A pályázat nyertesei kiírásonként pénzjutalomban részesülnek:
I. díj: 300 euró, II. díj: 200 euró, III. díj: 100 euró

A fentiekben meghirdetett pályázatok fõvédnöke Tõkés László egykori temesvári lelkipásztor, a forradalmi szikra kipattintója. A jól sikerült pályamûvek kiállítási, bemutatási lehetõséget kapnak a Tõkés László püspök, európai parlamenti képviselõ által
meghirdetett forradalmi emlékév rendezvényein. A legjobb alkotások szerzõi egy brüsszeli látogatáson vehetnek részt.

Pályázni folyamatosan lehet 2009. október 1-ig; a legjobb munkákat közönségszavazásra bocsájtjuk a
www.tokeslaszlo.ro, a www.mit.com.ro, a www.magyarifjak.org honlapokon.
Végleges eredményhirdetés: 2009. december 15-én.

A pályázatot az alábbi postai vagy elektronikus címre kérjük elküldeni, ugyanitt további részletekrõl is érdeklõdhet:

Péter Emõke Katalin
Magyar Ifjúsági Tanács, 400110 Kolozsvár, Wesselényi Miklós / Reg. Ferdinand u. 13/8 vagy
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., tel.: 0040-264-590718

Korpos Dalma
Erdélyi Magyar Ifjak,
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., tel.: 0040-743-030628


MIT-iroda: 400110 Kolozsvár, Wesselényi/ Reg.Ferdinand u. 13/8
Tel/fax: +40-264-590718 ,
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.mit.com.ro
Melléklet megnyitása Palyazati felhivas_MIT+EMI.doc


Továbbította:
Frigyesy Ágnes